REUTERS/Ciro De Luca
REUTERS/Ciro De Luca

Napoli i Leicester oduševili na San Paolu, poznat dio Dinamovih europskih suputnika u EL (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 09.12.21. | 20:50

Odigran je prvi dio utakmica posljednjeg, šestog kola Europske lige.

Stigli smo do samog kraja.

Duga i mukotrpna borba za europsko proljeće, ona koja je krenula s prvim pretkolom još tamo u srpnju, večeras će nam dati konačni odgovor na pitanje kojih šesnaest ekipa ide dalje. Isto tako, saznali smo i četiri Dinamova suputnika u kvalfikacijama za nokaut fazu Europske lige. Oni su redom: Rangers, Real Sociedad, Spartak, Olympiakos.

 Svakako najzanimljivija utakmica dana je bila ona između Napolija i Leicestera, koja je predstavljala izravnu borbu za prolaz dalje u skupini C. Englezi su stigli na San Paolu s dvije računice. Prva, ona gdje bi Vardy s društvom upisao pobjedu, donijela bi mir i sigurnu prvu poziciju u skupini, dok bi remi ili poraz natjerali Brandona Rodgersa da drži palčeve da će Legia i Spartak odigrati neriješeno. Na kraju ipak pobjeda Napolija premda su Talijani u jednom, trenutku prosuli dva gola prednosti, Spartak je upisao pobjedu ranim golom u gostima, što znači da dalje ide Napoli zajedno sa Spartakom. Leicesteru ostaje Konferencijska liga. Konačni rezultat 3:2

Čim je utakmica krenula, Engletzi su morali prijeći na plan B, i to zbog Soyoncua koji je napravio jedno krivo dodavanje na svojoj polovici što je naposlijetku pokrenulo lavinu svijetoplavih dresova pred Petera Schmeihela. Strijelac je Adam Ounas.

Petnaestak minuta kasnije, novi problemi za Engleze. Spartak je poveo u Varšavi kod Legije i tako izmijenio odnos na tablici. Bakaev je ostavljen nečuvan u šesnaestercu, nije imao problema pospremiti loptu u mrežu. Ovaj omjer gura Poljake na zadnje mjesto, bez promjene rezultata, Europa je za njih gotova.

S druge strane, Napoli je do poluvremena imao dva gola prednosti. Leicester je stajao previsoko u obrani, Elmas je ispratio jednu kontru i potom bez poteškoća poentirao za 2:0. Rodgersu nije preostalo ništa drugo nego baciti sve karte na stol i simultano se nadati da će Legia nešto izvući protiv Spartaka.

To se i dogodilo. Leicester je iskoristio lošu reakciju obrane Napolija i ekspresno vratio utakmicu na nulu. Maddison je izveo slobodni udarac a veteran Evans se najbolje snašai i nogom pospremio loptu iza Mereta.

Da su Talijani čudljivi, da je Spalletti u blagom padu i da je Napoli sklon „crnim rupama“ vidjeli smo već šest minuta kasnije. Leicester se ekspresno vratio u susret pogotkom Dewybubury-Hulla. Opet je sve krenulo uz prekid, Napolijevi stoperi su jednostavno preslabi za fizički orijentiranu ekipu poput Leicestera.

Ironično, s primljenim pogotkom je Napoli pao na treću poziciju, dok je Leicester vraćen na drugu. Ipak, u drugom poluvremenu, moramo priznati zbilja sjajne utakmice, Napoli ipak dolazi do prednosti što ih je katapuliralo nazad na prvu poziciju, a Leicester vratilo na utješno treće mjesto koje vodi u doigravanje za playoff Konferencijske lige. Di Lorenzo je fantastično pronašao Elmasa kraj kiše nogu a on nije imao problema zabiti za 3:2 i erupciju oduševljenja na kišom okupanom San Paolu.


U skupini B, onoj gdje je još u prošlom kolu prolaz osigurao Monaco našeg Nike Kovača, fokus je ipak bio na susretu PSV-a i Real Sociedada. Baskijci su na svom stadionu dočekali Nizozemce s dva boda minusa.Prvo poluvrijeme nam je donijelo ono što smo i očekivali, a to je čvrsta i tvrda borba u kojoj su Nizozemci bili ti koji čuvaju rezultat. Epilog - slavlje Španjolaca. Sociead je pobijedio s dva gola Oyarzabala, PSV je usput pokupio i crveni karton što je bilo dovoljno da se Baskijci plasiraju dalje zajedno s Monacom. Do kraja susreta je još zabio i Sorloth za konačnih 3:0

Najvažniji trenutak susreta se dogodio pred odlaskom na odmor. Netko od domaćih igrača je pucao, lopta je pogodila Mwanu u ruku, sudac pokazuje na bijelu točku, a s nje je siguran tko drugi nego Oyarzabal.

Što se Monaca tiče, njima je utakmica u principu bila nebitna, bez obzira na rezultat iz Španjolske, prva pozicija im je bila garantiana. Slabašni Sturm je to iskoristio i rano poveo, no Monaco je brzo utakmicu dobveo u egal što je posebno bitno za Kovača i njegovu momčad koja se posljednjih tjedana muči s realizacijom. Prvo ime momčadi iz Kneževine je svakako ono Kevina Vollanda. Nakon nekoliko asistencija, danas se upisao u strijelce. Njegova ekipa na kraju nije upisala sva tri boda, no to je zanjih nebitno jer su i sa jednim bodom sigurno prvi.


U skupini A je Lyon igrao neopterećen protiv Rangersa jer su sa 15 bodova sigurno bili prvi, dok su Škoti ganjali trobod kako bi si oigurali druguu poziciju, što bi ih oslobodilo ovisnosti o rezultatu iz Praga gdje je domaća Sparta morala pobijediti Brondby kako bi osigurali treće i eventualno uhvatili drugo mjesto. Danci su bili van svih kombinacija, a Rangersi su samo morali izbjeći poraz kako bi bili drugi.

Sparta je svoj dio posla odradila, Brondby je pao u Pragu rezultatom 2:0, Rangersi su remizirali, Lyon i Rangersi idu dalje Europsku, a Sparta u Konferencijsku ligu.


Za sam kraj spomenimo kako danas slavi i naš Kristijan Jakić. Njegov Enitracht je odradio teško gostovanje u Turskoj protiv Fenerbahčea, odigrao 1:1, što se pokazalo dovoljnim za prvo mjesto s obzirom na poraz Olympiakosa, prvo mjesto im je bilo osigurano. Grci također idu dalje, a Fener se mora zadovoljiti Konferencijskom ligom.

EUROPSKA LIGA, ŠESTO KOLO

Četvrtak

ANTERP – OLYMPIAKOS 1:0

FENERBAHČE – EINTRACHT FRANKFURT 1:1

LEGIA – SPARTAK MOSKVA 0:1

LYON – RANGERS 1:1

NAPOLI – LEICESTER 3:2

REAL SOCIEDAD – PSV 3:0

SPARTA PRAG – BRONDBY 2:0

STURM GRAZ – MONACO 1:1

BRAGA – CRVENA ZVEZDA 21:00

CELTIC – BETIS 21:00

FERENCVAROŠ – BAYER LEVERKUSEN 21:00

GENK – RAPID BEČ 21:00

LAZIO – GALATASARAY 21:00

LUDOGORETS – MIDYTLLAND 21:00

MARSEILLE – LOKOMOTIV MOSKVA 21:00

WEST HAM – DINAMO 21:00

 


Tagovi

Europska ligaLeicesterNapoli

Ostale Vijesti