ROBERT PERRY/Action Images
ROBERT PERRY/Action Images

Loše vijesti za Dalića: Schick i Vaclik vodili Češku do pobjede, protiv Hrvatske mogu riješiti svoj status (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 14.06.21. | 16:51

Schick je zabio dva fantastična pogotka, od kojih je drugi bio s 50 metara.

Reprezentacija Češke preuzela je čelo skupine D nakon što je u prvom kolu svladala jednog od domaćina Škotsku s 2:0 u Glasgowu. Junak utakmice bio je napadač Bayer Leverkusena Patrik Schick koji je zabio po jedan pogodak u oba poluvremena (42' i 52'), a posebno impresivan bio je onaj drugi kojeg je češki napadač zabio s – centra.

Češka je na kraju upisala zasluženu pobjedu i puni samopouzdanja čekaju drugu utakmicu skupine koju 18. lipnja, također u Glasgowu, igraju protiv Hrvatske.

Steve Clarke istrčao je u 3-5-2 formaciji. Na krilima su bili O’Donnell i Robertson, u sredini McTominay, McGinn i Armstrong, a u vrhu napada Dykes i Christie koji je zamijenio ozlijeđenog prvotimca Kierana Tierneyja. Jaroslav Šilhavy poslao je svoju momčad u očekivanoj 4-2-3-1 formaciji, s Masopustom, Daridom i Janktom na ofenzivnim pozicijama te spomenutim Schickom u samoj špici napada.

Škoti su bolje otvorili utakmicu, nešto su više pritiskali no bez konkretnih prigoda. Prvu priliku imali su Česi, Jankto je probio lijevu stranu, poslao povratnu loptu do Schicka koji dobro puca, ali Marshall uspijeva ukrotiti udarac.

Odmah na suprotnoj strani pokušavaju Škoti, no udarac opasnog Dykesa nije uspio pronaći put do mreže. Igra se potom umrtvila, igralo se pretežito na sredini terena bez izrazitih šansi. Sve do 31. minute kada je Robertson izbio sam na Vaclika odapeo pod gredu, a češki golman uspijeva izbaciti loptu u korner.

Djelovalo je kako će prvo poluvrijeme završiti bez pogodaka, no u 42. Česi su zabili. Gosti su probili desnu stranu, Coufal je uputio sjajan centaršut u kazneni prostor Češke, a Schick još sjajnije glavom pogodio za 1:0.

Prvi pogodak Shcicka pogledajte OVDJE.

Česi su jako dobro otvorili drugi dio, i u prvoj minuti već imali dvije šanse koje je Marshall obranio. Odmah uzvraćaju Škoti! Handry je pucao s 20 metara, lopta je već svladala Vaclika no odsjela je na gredi (VIDEO).

I onda se, u 52. minuti, dogodio najupečatljiviji događaj dosadašnjeg dijela prvenstva.

Škoti su stiskali Čehe ne bi li izjednačili rezultat, no, lopta je iz polukontre stigla do Schicka na sredini igrališta. Napadač Bayer Leverkusena primijetio je Marshalla kako stoji daleko od svojih vrata i opalio s centra.

Lopta je preletjela vratara Derby Countyja i pala u mrežu za 2:0 vodstvo Češke.

Drugi pogodak Schicka pogledajte OVDJE.

Nakon drugog primljenog gola Škoti su se pronašli u nezavidnoj poziciji, morali su nadoknaditi dva gola razlike. Dykes i McTominay imali su dobre prilike, no prvi je put Vaclik obranio udarac Dykesa, a pokušaj igrača Manchester Uniteda otišao je preko gola.

U 81. Shick je mogao do hattricka. Našao se u odličnoj situaciji, mogao je, kako se ono kaže, pitati Marshalla u koju će stranu no odlučio se pucati ravno u golmana Škotske. Tri minute kasnije, posljednja prilika za Škotsku, James Forrest prošao je kroz obranu domaćina, ali je Vacklik danas bio nesavladiv.

Škotska se sada mora vaditi protiv Engleske na Wembleyju, a pred Česima je odlučujuća utakmica za drugi krug, protiv Hrvatske na Hampden Parku u petak 18. lipnja.



Tagovi

Češkačeška nogometna reprezentacijaŠkotskaškotska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2020Euro 2021europsko prvenstvo u nogometuEuropsko prvenstvo u nogometu 2020Patrik SchickTomas Vaclik

Ostale Vijesti