Kraljevi transfera - Porto u 10 godina zaradio čistih 325,83 milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 13.06.15. | 12:56

Jackson Martinez je posljednji igrač na kojem je Porto unosno zaradio.

Portugalski je klub jučer objavio kako je kolumbijski napadač i službeno novi član Milana. Odšteta je propisana klauzulom koja iznosi 35 milijuna eura te je tako završena trogodišnja Martinezova epizoda u Portu.

No, iako su izgubili odličnog igrača, u Portu sigurno trljaju ruke. Osim što im je Martinez posljednjih sezona svojim golovima donosio važne bodove, na njemu su zaradili 26,2 milijuna eura. Naime, oni su ga Jaguaresu platili 8,8 milijuna eura, a kao i mnogim igračima prije Martineza, u Portu su mu digli cijenu te ga unosno prodali.

Tako je Porto i prije službenog početka prijelaznog roka u plusu od 65 milijuna eura. Uz Martineza, prodan je i Danilo madridskom Realu, a novi igrači još nisu pristigli u klub. Ne sumnjamo da će i njih biti, ali će vjerojatno i ove sezone Porto završiti u plusu, baš kao što to gotovo redovito čini proteklih godina.

Porto je jedan od najvećih, ako ne i najveći, izvoznik igrača za najveće klubove. U posljednjih 10 godina od prodaje igrača su privredili 608,94 milijuna eura, a u istom razdoblju su potrošili 283,11 milijuna. To je čistih 325,83 milijuna eura profita.

U devet od deset posljednjih sezona Porto je bio u plusu što se transfera tiče. Jedina je iznimka bila sezona 2010./11. kada su bili u laganom minusu, ali tada su dovedeni Moutinho, James, Otamendi i Iturbe na kojima su kasnije dosta zaradili.

A što se tiče imena igrača koje su prodali, popis je uistinu impresivan. Naravno da je teško govoriti o tome 'što bi bilo kad bi bilo', ali zamislite barem dolje popisanih igrača na okupu...

Najskuplji izlazni transferi Porta u zadnjih 10 godina:

James Rodriguez, Monaco – 45 milijuna
Hulk, Zenit – 40 milijuna
Falcao – 40 milijuna
Eliaquim Mangala, Manchester City – 40 milijuna
Jackson Martinez, Milan – 35 milijuna
Danilo, Real – 31,5 milijuna
Anderson, Manchester United – 31,5 milijuna
Pepe, Real – 30 milijuna
Joao Moutinho, Monaco – 25 milijuna
Ricardo Quaresma, Inter – 24,6 milijuna
Lisandro Lopez, Lyon – 24 milijuna
Bruno Alves, Zenit – 22 milijuna
Jose Bosingwa, Chelsea – 20,5 milijuna
Lucho Gonzalez, Marseille – 19 milijuna
Aly Cissokho, Lyon – 16,2 milijuna
Fernando, Manchester City – 15 milijuna
Juan Iturbe, Verona – 15 milijuna
Raul Meireles, Liverpool – 13 milijuna
Nicolas Otamendi, Valencia – 12 milijuna
Alvaro Pereira, Inter – 12 milijuna
Fredy Guarin, Inter – 11 milijuna

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

prijelazni rokJames RodriguezHulkRadamel FalcaoEliaquim MangalaJackson MartinezDaniloAndersonPepeJoao MoutinhoRicardo QuaresmaLisandro LopezJuan Manuel IturbeFredy GuarinNicolas OtamendiFernando

Ostale Vijesti