Reuters
Reuters

Kovačić lovi peti, a Guardiola svoj četvrti naslov prvaka svijeta, Anti-Guardiola žali se na ekonomsku moć europskih klubova (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 22.12.23. | 08:11

Finale Svjetskog klupskog prvenstva, posljednjeg prema starom formatu, počinje u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu

Nakon Real Madrida, Barcelone, Bayerna, Liverpoola, Chelseaja, Milana, Intera, Manchester Uniteda te brazilskih klubova Corinthiansa, Sao Paula i Internacionala, svijet će danas dobiti novog svjetskog klupskog prvaka. Do trona će stići četvrti engleski klub (i drugi manchesterski) Manchester City ili četvrti brazilski klub Fluminense. Ovo će ujedno biti i posljednje finale natjecanja prema postojećem formatu. Od 2025. kreće novi s 32 svjetske momčadi...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prvaci Europe i Južne Amerike očekivano su izborili finale Svjetskog klupskog prvenstva koje se večeras igra u saudijskoj Džedi s početkom u 19 sati. U 15.30 Al Ahly i Urawa Red Diamonds odigrat će utakmicu za treće mjesto. Manchester City je unatoč solidnom otporu Japanaca slomio prvaka Azije u polufinalu Urawu s 3-0, Mateo Kovačić zabio je drugi pogodak za Građane, svoj prvi u nebeskoplavom dresu, a brazilski Fluminense je kasnim pogocima nadvisio 'najtrofejniji klub svijeta' Al Ahly iz Kaira s 2-0.

Manchester City ovaj dvoboj dočekuje kao veliki favorit, iako se Građani u posljednje vrijeme prilično muče. Nakon četiri prvenstvene utakmice bez pobjede, teško su svladali Luton u gostima s 2-1, a onda i remizirali na domaćem terenu s Crystal Palaceom (2-2). U međuvremenu, upisali su dvije pobjede u Ligi prvaka, protiv Leipziga s i Crvene zvezde, obje s 3-2 i potvrdili da momčad europskog prvaka ima dosta problema ove sezone, posebno u defenzivnom segmentu igre.

Ni Fluminense nije u bajnoj formi. Nedavno završeno prvenstvo Brazila Flu je zaključio na sedmom mjestu s dva vezana poraza, doduše od prvaka (Palmeirasa) i viceprvaka (Gremija). Tako da je objema momčadima pobjeda bez primljenog pogotka u polufinalu dobro došla da poprave raspoloženje i podignu samopouzdanje pred ovo finale koje bi Manchester Cityju moglo donijeti četvrti međunarodni trofej (nakon Lige prvaka, Kupa pobjednika kupova i Europskog superkupa), a Fluminenseu drugi (nakon nedavno osvojene Cope Libertadores).

Pep Guardiola, koji je već tri puta osvajao ovo natjecanje, dva puta s Barcelonom i jednom s Bayernom, danas ne može računati na tri 'kapitalca' Erlinga Haalanda, Kevina De Bruynea i Jeremyja Dokua, koji su se vratili treninzima, ali neće nastupiti jer nisu bili registrirani za turnir. Od prve minute na terenu se očekuju Joško Gvardiol (sigurno) i Mateo Kovačić (vjerojatno), a najviše će se u napadačkom segmentu igre očekivati od Juliana Alvareza, Bernarda Silve, Phila Fodena i Jacka Grealisha.

"Kako biste stigli u finale ovog natjecanja prije svega morate osvojiti Ligu prvaka što je velika stvar. Ovo je prilika da klubu donesemo trofej koji nam nedostaje. Stoga, idemo po njega", rekao je pred utakmicu Guardiola.

Trener Fluminensea Fernando Diniz, ujedno i vršitelj dužnosti izbornika Brazila, a kojem još u domovini tepaju kao 'brazilski Guardiola' dosta nade polagat će u svoje veterane, Marcela, koji će sudjelovati u svojem petom finalu ovog natjecanja, 40-godišnjeg braniča Felipe Mela i 43-godišnjeg vratara Fabija koji će postati najstariji igrač koji je ikada nastupio u finalu. Ipak, glavna zvijezda Flua je napadač German Cano koji je ove sezone zabio impresivnih 40 golova u 59 utakmica za Fluminense, a leđa bi mu trebala 'čuvati' ofenzivna trojka Arias-Ganso-Keno.

"Način na koji Guardiola vodi momčad nije isti kao i moj. Njegov stil je pozicijski, moj anti-pozicijski", rekao je Diniz zbog čega je naknadno prozvan 'anti-Guardiolom'. "Činjenica da južnoamerička momčad nije osvojila trofej od 2012. dovoljno govori o ekonomskoj moći europskih prvaka. Uzimaju najbolje južnoameričke igrače još u najranijoj dobi, kao i najbolje trenere s ovih prostora", govori prije utakmice brazilski stručnjak.

Ako Manchester City osvoji naslov prvaka svijeta, Mateu Kovačiću to će biti peti u svojoj karijeri. Od 2016. do 2018. osvajao je turnire s Real Madridom, a 2022. s Chelseajem.

Moguće postave

Manchester City (4-2-3-1)

Fluminense (4-2-3-1)




Tagovi

Pep GuardiolaManchester CityFluminenseSvjetsko klupsko prvenstvoSvjetsko klupsko prvenstvo 2025.

Ostale Vijesti