Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Kako bez Ademija? Bulat je još uvijek dužnik, otvara se prostor za Ljubičića

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 07.03.23. | 10:30

Transfer Arijana Ademija u Kinu sve je izvjesniji, a dvojica igrača nameću se Anti Čačiću kao logične alternative za kapetana

Ne treba više niti naglašavati koliko će Dinamu nedostajati Arijan Ademi. Kapetan i vođa, na terenu i izvan njega. Iako transfer u kineski Beijing Gouan još nije realiziran, sa svih strana dolaze informacije da su ostali tek detalji i da Ademi broji svoji zadnjih 10-ak dana u Maksimiru. U reprezentativnoj stanci, odnosno, nakon utakmice s Rijekom 19.ožujka trebao bi poletjeti za Peking. Naravno, dok nije sve gotovo, uvijek postoji mogućnost za preokret i opciju Ademijeva ostanka u Maksimiru, pogotovo kad je on u pitanju. Jer, već je nekoliko puta bio blizu odlaska pa je u zadnji tren bacio sidro u svlačionici pod jugom, nikad ne treba zanemariti takav rasplet.

Međutim, realno je da Ante Čačić već traži među unutarnjim resursima Ademijeva nasljednika. U zadnje dvije utakmice, protiv Lokomotive u Kupu i Osijeka u HNL-u, Ademijevu je ulogu dobio Marko Bulat. Protiv Lokomotive Bulat je započeo susret, a Ademi ga je zamijenio na poluvremenu. Protiv Osijeka obrnuto, Ademi je bio starter pa zbog manje ozljede ostao u svlačionici, Bulat je zaigrao drugih 45 minuta. Iz toga je razvidno da Čačić upravo Bulata vidi kao prvu alternativu kapetanu. Međutim, činjenica je da je Bulat zasad još uvijek dužnik. U redu, ima alibi, teška ozljeda izbacila ga je iz kolosijeka više od šest mjeseci, pokraj Ademija, Mišića, Ivanušeca i Baturine nije niti mogao dobiti veću minutažu, još nije spojio dvije utakmice kao starter, a samo je jednom, nedavno protiv Slavena Belupa u lošoj Dinamovoj partiji u Koprivnici (1:1), u lošim vremenskim uvjetima, odigrao čitavu utakmicu.

Bulat je došao kao mladić iz Šibenika, nije se uspio nametnuti prije te ozljede, sve su to stvari koje su mladom igraču otežale da se ranije pretvori u važnog Dinamovog igrača. Dakle, Bulatu treba dati vremena i utakmica da bi se mogao izvući konačan zaključak, nepravedno je suditi ga po epizodnim ulogama, koje je dosad uglavnom imao. Ali sad, u situaciji kad je Ademi na odlasku i kad će dobivati više minuta, mora, svakako, pokazati više. Biti agresivniji, prisutniji, konkretniji, ulaziti u završnicu. U 407 minuta koliko je odigrao ove sezone još nema niti pogodak niti asistenciju, iako je poznat po vrlo dobrim prekidima. Imat će Bulat do kraja sezone dosta prilika, Dinamo je rasterećen u borbi za naslov i u tom razdoblju mora se nametnuti Čačiću, jer, od ljeta će kredit posve okopniti. A k tome, još bi mu jedan suigrač mogao puhati za vratom.

Robert Ljubičić nije dobio poziv u reprezentaciju, iako se očekivalo da bi ga Dalić mogao pozvati, pro forme, da 'ozakoni' njegov prelazak pod hrvatsku zastavu. No, razlog što nije dobio poziv vjerojatno je i taj što Dalić ne vidi Ljubičića kao lijevog beka, već ga je 'oteo' Austriji da bi s njim Hrvatska računala kao veznim igračem. Ante Čačić svoju ideju, Ljubičića na lijevom boku, smatra velebnim izumom, međutim, jasno je i Dinamovom treneru da Ljubičić puno više može doprinijeti u veznom redu. Uostalom, i kao bek, više ulazi u sredinu i ponaša se kao veznjak. Dolaskom Maura Perkovića iz Istre, dobio je Čačić i rješenje na lijevom boku pa očekujemo da će do kraja sezone, ako Ademi definitivno ode, isprobati i tu soluciju; Perković na lijevoj strani, Ljubičić u sredini.

Dinamo u subotu gostuje na Šubićevcu, u Šibeniku, rodnom gradu Ademija i Bulata. Hoćemo li već tada vidjeti novi korak u 'tihoj smjeni', hoće li Čačić pokušati ponovno bez kapetana i u vatru gurnuti mlađeg Šibenčana? Ili će možda napokon gurnuti Ljubičića u sredinu? Da, izvjesno je da će zaigrati Ademi, čija ozljedica ne bi trebala biti smetnja, nije upitno da će do zadnje minute ginuti za plavu boju. Ali, Čačiću treba nasljednik, koga će od spometog dvojca gurnuti u tu zahtjevnu ulogu? Jer, tko god to bio, mora biti svjestan da će ga se dugo, dugo, uspoređivati s Ademijem. A to nije lagan teret.



Tagovi

Robert LjubičićMarko BulatArijan AdemiGNK DinamoKineska nogometna ligaHNLHrvatska nogometna ligaAnte Čačić

Ostale Vijesti