Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL
Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Jubilej za oproštaj od Kranjčevićeve: 50. sudar Lokomotive i Istre 1961, domaćini oslabljeni, gostima treba pobjeda za Europu

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 21.05.23. | 08:11

Utakmica se igra od 17 sati uz izravni tv-prijenos na HTV2 i MAX Sport 1

Bitka za Europu s jedne, te za prestiž i HNS-ove premije za plasman s druge strane. Lokomotiva još može prestići svog današnjeg suparnika u 35. prvenstvenom kolu Istru 1961 (Kranjčevićeva, 17 sati, HTV2, MAX Sport 1) i završiti peta, što je razlika u stotinjak tisuća eura.

Naime, podsjećamo da prema ugovoru o tv-pravima, premira se plasman na kraju sezone, pa tako prvoplasiranom pripada 1.231.667 eura, drugoplasiranom 1.141.416, trećeplasiranom 1.051.16, četvrtoplasiranom 1.006.038, petoplasiranom 915.787, šestoplasiranom 870.661, sedmoplasiranom 825.535, osmoplasiranom 780.410, devetoplasiranom 690.158, a posljednjeplasiranom 645.033 eura.

Nije, dakle, isto biti peti ili osmi, kao nekad, tako da Lokomotivini nogometaši, premda su ispali iz borbe za Europu, mogu pomrsiti račune onima koji se za Europu bore, s obzirom da nakon domaćinstva Puljanima sezonu završabaju gostovanjem u Varaždinu. Istra 1961, pak, u preostalom kolu ima domaćinstvo Slaven Belupu, koji više ne može do Europe, ali ne želi “po stoti put” završiti sedmi…

Otegotna okolnost za Puljane je i što je Lokomotiva tradicionalno najgori mogući suparnik Zeleno-žutima. Momčad s Kajzerice je u 49 prvenstvenih dvoboja od sezone 2009./10. otkad su oboje prvoligaši dvostruko uspješnija u pobjedama (24:12, remija 13), a na domaćem terenu Loksa je protiv Istre 1961 slavila 16 puta, četiri je puta bilo neodlučeno, a samo tri pobjede imaju Puljani, uz gol-razliku 41-18.

Nadalje, pod vodstvom Gonzala Garcije, u sedam nadmetanja s Lokosima Puljani su se potpuno veselili samo jednom, triput su remizirali, a triput travnjak napuštali pognutih glava, uz ukupnu gol-razliku 6-12.

“Lokomotiva je jedan od najtežih suparnika u ligi za nas, nismo ih puno puta pobijedili. Čeka nas sigurno zahtjevna utakmica, imaju dobre igrače i dobre ideje, trenera koji radi odličan posao. Mi ćemo igrati najbolje što znamo, natjecat ćemo se s ostalih pet momčadi koje su utrci za Europu i dati sve od sebe. Možemo pobijediti svaku utakmicu, isto kao i izgubiti, to je čar nogometa”, najavio je strateg Puljana, kojima bi već i peto mjesto na kraju prvenstva bio najbolji plasman u povijesti.

S obzirom da nakon Lokomotive igraju doma sa Slaven Belupom, Puljani će, ako se neće dokopati Europe, morati žaliti za propuštenim protiv suparnika svog ranga, jer protiv najjačih hrvatskih klubova, takozvane Velike četvorke, ove sezone imaju učinak 5-5-6, dakle čak 20 osvojenih od 48 mogućih bodova, a pobijedili su svakog: Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeku. Svejedno, prema Germanijinom tečaju na današnju utamicu Lokomotiva je favorit…

Što se vijesti iz domaćeg tabora tiče, uoči posljednje ovosezonske domaće utakmice virozni su bili Silvijo Goričan i Jakov Anton Vasilj, prije njih i Mateo Marić, a Lukas Kačavenda je propustio gostovanje u Koprivnici kod Slaven Belupa, o svima njima odlučit će se nakon nedjeljnog aktivacijskog treninga.

U prethodna dva ovosezonska domaćinstva Puljanima završavalo je 2-0 i 2-1, a na Aldu Drosini 0-0, a uoči nedjeljnog sraza trener Lokosa Silvijo Čabraja je nahvalio suparnika.

“Istra je izuzetno dobra momčad, što pokazuju i rezultati i stanje na tablici. Ravnopravni su konkurenti za europske pozicije. Mi igramo zadnju domaću utakmicu sezone i naravno da ćemo dati svoj maksimum kako bi sva tri boda ostala u Zagrebu”, kazao je Čabraja, a na neskrivene ambicije Puljana kazao:

“Svaka utakmica je bitna i ključna, moramo ući ispravno u utakmicu i uvijek ovisimo samo o sebi”, poručio je Čabraja.

Iz Lokomotive obajveštavaju da cijena ulaznice za zapadnu tribinu iznosi 10 eura, za goste, za istočnu tribinu 7 eura, a za djecu mlađu od 12 godina u pratnji odraslih ulaznice su besplatne. Ulaznice se kupuju na blagajni stadiona na dan utakmice od 15.30 sati.

Utakmicu sudi Mateo Erceg (27), koji je dosad u elitnom razredu vodio samo Puljanima dragu utakmicu protiv Dinama (1-0, Matheus). U VAR sobi će mu biti iskusni Slavonci Tihomir Pejin i Kruno Šarić. (nl)

OČEKIVANE POSTAVE

Lokomotiva (4-2-3-1):

Istra 1961 (4-3-3):




Tagovi

Lokomotiva ZagrebNK LokomotivaIstra 1961Kranjčevićeva ulicaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti