Pixsell
Pixsell

Jedan Luka otišao, drugi došao: "Presretni smo i ispunjeni, pokazali smo da smo Dinamo"

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 25.08.23. | 07:11

Jedan Luka u četvrtak je odigrao posljednju utakmicu u dresu, a drugi prvu...

Nogometaši Dinama uspjeli su prekinuti crnu seriju od tri utakmice bez pobjede. U debiju novog trenera Plavih Sergeja Jakriovića, Dinamo je u Maksimiru svladao Spartu Prag s 3-1 i napravio veliki korak prema plasmanu u Europsku ligu. Iako je 1-3 aktivan rezultat, Dinamo je ostavio puno bolji dojam od Sparte, posebno u drugom poluvremenu. Bilo bi veliko iznenađenje kada hrvatski prvak u uzvratu ne bi potvrdio plasman u drugo po jačini europsko klupsko natjecanje.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Jučerašnja utakmica bila je važna za Plave nekoliko razloga, prije svega ne bi li se otpuhao crni oblak sumnje nad kvalitetom ove Dinamove momčadi koja je u tekućoj sezoni, u pravilu, razočaravala svoje navijače. Dinamo je potvrdio da i dalje ima kadar dostojan igranja Europske lige, a sada se okreće i domaćem prvenstvu u kojem u nedjelju dočekuje Rijeku. Dinamo bi tu utakmicu mogao dočekati s 11 bodova zaostatka za Hajdukom (uz dvije utakmice manje), što će sigurno predstavljati pritisak za Jakirovićevu momčad, posebno jer će se sučeliti sa svojim bivšim klubom koji je sinoć odigrao jako dobru utakmicu u francuskom Lilleu, uz upisani minimalni poraz (1-2).

Jakirović u toj utakmici, osim na Josipa Šutala i Dominika Livakovića koji su u posljendjih pet dana napustili Maksimirsku 128, neće moći računati niti na Luku Ivanušeca, najboljeg igrača Dinama prošlog proljeća, ali i najboljeg strijelca Plavih u tekućoj sezoni. Ivanušec je u osam utakmica zabio pet pogodaka, od čega četiri u Europi, a sada će napustiti Dinamo i prijeći u prvaka Nizozemske, Feyenoord. Ivanušec se od Maksimira i Dinamove publike oprostio na najbolji mogući način. Nakon nekoliko propuštenih prigoda, nepriznatog mu gola, u 61. je zabio svoj posljednji gol u Dinamovom dresu nakon lijepe kombinacije s Robertom Ljubičićem. U 86. minuti Jakirović ga je izvadio iz igre, Ivanušec je dobio standing ovation, a kasnije, kao rijetko koji igrač Dinama, i skandiranje Bad Blue Boysa.

Njegov učinak na terenu ovako je opisao naš reporter Tomo Ničota koji mu je dao ocjenu 7.5, uz Brunu Petkovića najveću u redovima Plavih:

"Igrao do 86. minute. Izišao je u suzama, zadnja će se pamtiti. Bilo je dosta skepse u javnosti kako će Ivanušec odigrati svoju oproštajnu utakmicu, hoće li mu biti najbolja ili će već glavom biti u transferu u Feyenoord. Pogotovo, jer je sam zadnjih tjedana inzistirao na odlasku. Međutim, ostavio je to po strani, od prve minute bio jedan od najrazigranijih i najraspoloženijih, htio je da to bude rastanak sa stilom. Zabio je u prvom dijelu, iz zaleđa, u nastavku pogodio vrhunski za konačnih 3-1. Da, bio je oproštaj sa stilom! Nedostajat će ovom Dinamu, neupitno. Na kraju je zaslužio i ovacije Maksimira, orilo se: 'Luka, Luka!'"

Na svoju oproštaj od maksimirske publike osvrnuo se i Ivanušec.

""Ne mogu opisati riječima koliko mi je ovo značilo. Potpuno sam ispunjen, nisam mogao suzdržati emocije. Hvala svima na ovakvoj podršci, svim navijačima, igračima, stručnom stožeru. Drago mi je da sam uspio i zabiti gol. Htio sam ga zabiti u zadnjoj utakmici pred svojim navijačima. Sve je prošlo na najbolji način. Gol bih posvetio svojem treneru Sandru Perkoviću s kojim sam puno pričao o završnici. Sandro, ovo je za tebe - mala mrežica i idemo dalje", rekao je Ivanušec i osvrnuo se na samu utakmicu:

"Mislim da smo bili bolja momčad. Dogodila se ta nesretna ruka. Na kraju smo se vratili, zadržali fokus i zasluženo pobijedili. Mogli smo možda pobijediti i više, ali ovo je lijepa prednost koju će Dinamo, nadam se, potvrditi u uzvratu. Hvala svima još jednom, pratit ću i navijati svaku sljedeću utakmicu Dinama".

Ivanušec je sinoć odigrao 175. utakmicu u dresu Dinama i zaustavio se na ukupnoj statistitici od 37 pogodaka i 20 asistencija. Očekuje se da će do kraja tjedna postati novim igračem Feyenoorda, a Dinamu će pripasti 10 milijuna eura uz bonuse.

I dok je jedan Luka sinoć zaključio svoju epizodu u Dinamu, drugi ju je tek započeo. U 65. minuti dvoboja, pri rezultatu 3-1 za Plave, svoj debi u plavom dresu upisao je 19-godišnji Luka Stojković. Iako nije zabio gol, položio je u svojem debiju. Istrčao je s brojem 86 na ležima, koji simbolizira godinu osnutka Dinamove navijačke skupine. Bio je agresivan, motiviran i okomit, a imao je i jedan sjajan 'Ivanušecovski' pokušaj s ruba kaznenog prostora. Lopta je prohujala kraj stative.

"Baš kako ga je Jakirović opisao, on je nogometna 'posvuduša'. Bio je i lijevo, desno, u sredini, bio mu je ovo debi na velikoj sceni, ali kako je ušao u utakmicu... Kao da mu je 100.! Ne preza od duela, gladan lopte, malo je nedostajalo i da zabije. Maksimir je ispratio jednog vrhunskog igrača i vidio naznaku da bi uskoro mogao dobiti novoga", smatra Ničota koji je Stojkoviću za debi dao ocjenu 6.5.

"Zadovoljan sam jer sam debitirao pred ovoliko publike, naših navijača. Još smo pobijedili. Presretan sam. Još kao mali sam sanjao o ovome. Moram reći da nisam očekivao da će me već danas trener staviti u igru. Sada moram nastaviti raditi, davati sve od sebe. Što se primljenog gola tiče, mislim da je sudac trebao suditi prekršaj u napadu, ali pokazali smo da smo Dinamo i vratili smo se u utakmicu. Već se okrećemo Rijeci".

Dvoboj protiv Rijeke Modri igraju u nedjelju 27. kolovoza s početkom u 21.05 u Maksimiru. U toj utakmici mogli bismo vidjeti rošadu u udarnoj momčadi Plavih. Luka (Stojković) za Luku (Ivanušeca). (nr)



Tagovi

Dinamo ZagrebSparta PragGNK DinamoLuka IvanušecLuka StojkovićEuropska liga

Ostale Vijesti