Je li ovo najbolja nogometna akademija u 21. stoljeću?

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 10.11.17. | 12:29

Uz bok Barceloninoj La Masiji.

Mnogi klubovi diljem svijeta vole se hvaliti kako imaju najbolju nogometnu školu. Jedna od najboljih, ako ne i najbolja posljednjih godina je svakako Barcelonina La Masia koja je iznjedrila velikane poput Lea Messija, Xavija, Andresa Inieste, Cesca Fabregasa, Gerarda Piquea i mnogih drugih.

U 90-tima to je bila akademija Manchester Uniteda iz koje su se proslavili Ryan Giggs, Paul Scholes, David Beckham, Phill i Gary Neville kao i čuvena Ajaxova akademija. No, kada gledamo najbolje nogometne akademije 21. stoljeća, uz sam bok Barci može stati ona Sportingova.

Sporting je u posljednjih 20 godina izbacio zaista impresivna igračka imena koja bi, da danas igraju zajedno, bila među kandidatima za naslov prvaka Europe. Gotovo pa identična ova momčad je aktualni prvak Europe i jedan od kandidata za svjetsko zlato u Rusiji 2018.

Na vratima tako stoji vratar portugalske reprezentacije Rui Patricio. U obrani su Cedric Soares iz Southamptona, zatim Englez Eric Dier koji je svoju karijeru počeo upravo u lisabonskom prvoligašu, te još jedan „premierligaš“, Jose Fonte, aktualni stoper West Hama.

Vezna linija je još bolja. Desno se nalazi Gelson Martins koji je još uvijek u Sportingu, a traže ga najveći klubovi svijeta, lijevo Ricardo Qaresma, igrač koji nikada nije opravdao svoj potencijal, a u sredini Joao Moutinho iz Monaca, William Carvalho koji je još uvijek član Sportinga i Joao Mario iz Intera.

U napadu se nalazi velika ptica selica Nani, koji danas igra za Lazio, i, dakako, Cristiano Ronaldo, jedan od najvećih igrača svih vremena.

(Foto: Action Images)


Ostale Vijesti