REUTERS/Cathrin Mueller
REUTERS/Cathrin Mueller

HSV razočaran odlukom Sportskog suda o Mariju Vuškoviću: "Uzorak je lažno pozitivan!"

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 09.02.23. | 20:15

Četiri međunarodna stručnjaka iz Europe i Kanade, u ime Hamburgera, ocijenila su nalaze drugačije nego NADA, laboratorij Nacionalne dopinške agencije

Dopinški proces za Marija Vuškovića, stopera Hamburgera, mladog reprezentativca i bivšeg igrača Hajduka ulazi u treći krug. Pregovori se nastavljaju 10. ožujka, prenosi Slobodna Dalmacija najnovije vijesti iz Njemačke.

Nakon drugog dana suđenja, u četvrtak 9. veljače uz nazočnost Marija Vuškovića i direktora HSV-a Jonasa Boldta, Sportski sud DFB-a, Njemačkog nogometnog saveza imenovao je kanadskog vještaka, a to je dr. Jean Francois Naud da razmotri cijeli slučaj. Ovaj potez trebao bi konačno razjasniti je li Vušković bio dopingiran ili ne.

Uzorci A i B da podsjetimo, bili su pozitivni, što je rezultat iz laboratorija u gradu Kreischa, u pokrajini Saskoj, južno od Dresdena. Ne postoji granična vrijednost za ertitropoetin (EPO), procjena se provodi pomoću neke vrste slike, kako je rečeno. Četiri međunarodna stručnjaka iz Europe i Kanade, u ime Hamburgera, ocijenila su ih drugačije nego NADA, laboratorij Nacionalne dopinške agencije. Ocijenili su ih na način da se uzorci vide kao negativni, što bi značilo da Vušković nije bio dopingiran!

"Odluka Suda izazvala je ljutnju, razočaranje i negodovanje u HSV-u", piše Sport Bild.

"Iz moje perspektive vjerojatnost da je uzorak lažno pozitivan je između 80 i 90%", izjavio je stručnjak Lorenz Hofbauer iz Dresdena pred Sudom.

Njegove tvrdnje odbacio je Dr. Sven Voss, čelnik NADA-e):

"Prema svim kriterijima vjerujem da bi uzorak opet bio 100% pozitivan. Jako smo oprezni prije nego što objavimo da je uzorak pozitivan. Naš ugled i posao ovise o tome."

Nakon dva dana sud Njemačkog nogometnog saveta u Frankfurtu nije donio konačnu odluku o cijelom slučaju i proces se nastavlja 10. ožujka. (G)


Tagovi

Mario VuškovićHSV

Ostale Vijesti