Action Images / Henry Browne Livepic
Action Images / Henry Browne Livepic

Halilović: “Pogriješio sam što sam otišao iz Španjolske, bio sam mlad i nestrpljiv, a Messi me podučavao na svakom treningu”

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 19.09.23. | 08:01

Nekadašnji Dinamov wunderkind i najmlađi debitant za Hrvatsku (2013.) osvrnuo se na svoju karijeru u intervjuu za drugi najčitaniji madridski sportski medij

Nogometaš Fortune Sittard Alen Halilović (27), koji je već dva tjedna zaredom u momčadi kola nizozemske Eredivisie, u intervjuu za španjolski AS osvrnuo se na svoju karijeru.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Halilović je za Fortunu u 5. kolu nizozemskog prvenstva zabio prvijenac i asistirao u pobjedi 3-1 protiv Volendama i za svoj nastup prema Sofascoreu dobio ocjenu 9.9.

Pobjeda uz gol i asistenciju zadnji vikend. Vratili ste se u Nizozemsku gdje ste već igrali. Kako ste?

“Poprilično dobro. Ovdje igram u Fortuni Sittard i sve ide dobro. Sviđa mi se liga. Igraju dobar nogomet, što je dobro za mene. Nismo izgubili niti jednu od prvih pet utakmica, a posljednju smo dobili, u kojoj sam zabio gol i asistirao. Igramo dosta dobro i imam jako dobar osjećaj. Dobro smo krenuli.”

Je li to nogomet kojeg ste zapamtili u Nizozemskoj?

“Da, želio sam se vratiti ovdje jer je to nogomet s puno posjeda i to je dobro za mene. Kao i španjolski nogomet koji jako volim, dobro ga poznajem i ovo je slično. Želim se jednog dana vratiti u Španjolsku, tom nogometu.”

Novinar Jorge Garcia Hernandez ga je potom upitao o dolasku u Barcelonu kao tinejdžera.

“Postojao je plan. Prve godine sam trebao igrati za Barcu B, jer je rezervna momčad bila u drugoj ligi i to je za mene bio dobar korak prilagodbe. Igrao sam utakmice i trenirao s prvom momčadi. Tada sam malo izgubio strpljenje. Bio sam mlad i uvijek sam želio igrati. To mi je nedostajalo i pogriješio sam kada sam otišao iz Španjolske jer ovaj nogomet mi odgovora. U Španjolskoj sam uvijek igrao dobro.”

Zašto vam je nedostajalo strpljenja?

“Znate kako stvari stoje kad ste mladi. Želite ići punom parom, sve obaviti brzo, a kada to ne učinite, mislite da gubite vrijeme. Tu ste u krivu. Sada s 27 godina to vidim drugačije. Imam više strpljenja i skromniji sam.”

Biste li to sada promijenili?

“Da, bih. Ali sada sam fokusiran na ono što radim. Ovo je vrlo važna godina za mene. Imao sam jako dobru tijekom priprema za sezonu, na odličnoj sam fizičkoj razini i zato mislim da su stvari ovdje krenule tako dobro. Primijetio sam da sam na dobroj razini u posljednje četiri utakmice. Sada moram samo nastaviti tako, ništa više.”

U njegovom vremenu u Barceloni je bio i Lionel Messi.

“Messi nam je u to doba puno pomagao. Imao je jako dobar odnos s igračima koji su došli iz mlade momčadi. Na svakom treningu nas je poučavao. Zamislite, radite s najboljim u povijesti. Gledati ga na svakom treningu u najboljem izdanju… Ima li bolje pomoći mladoj osobi?”

Sada se mnogi igrači poput vas pojavljuju u vašoj nekadašnjoj ulozi. Vrlo mladi, ispod 18 godina u vrlo velikim klubocima. Posljednji primjer je Lamine Yamal. Što je najvažnije da biste uspjeli i smirili se? Da ne budete samo bljesak?

“Po mom mišljenju, to je samo strpljenje. Budući da si mlad, imat ćeš vremena. Shvaćajući da ako ne odigraš jednu ili dvije utakmice, igrat ćeš treću. Ne možete gledati Messija ili Modrića koji imaju povijest iza sebe i igraju svaku utakmicu, a kako oni to rade, moram i ja. Ne možeš to misliti i ozdraviti. Samo treba dobro trenirati i misliti da će ti sve doći. Mislim da je to najbolje što možeš učiniti.”

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Upitali su ga i u čemu je tajna hrvatskog nogometa.

“U našoj zemlji ima mnogo talenata. Imate klubove poput zagrebačkog Dinama ili splitskog Hajduka koji imaju jako dobre škole. Nakon toga, vrlo smo natjecateljski raspoloženi od malih nogu. Još kad sam bio dijete, sjećam se da smo uvijek htjeli pobijediti.”

Pojasnite.

“Sjećam se da sam kao dijete išao sa zagrebačkim Dinamom na pripreme s velikim momčadima i uvijek smo pobjeđivali. Taj natjecateljski karakter stvarao se u igraču odmalena i sad vidite Luku Modrića ili Matea Kovačića, starije igrače, koji nisu izgubili tu glad za pobjedom. Mala smo zemlja, ali nitko ne želi pobjeđivati više od nas, nije bitno protiv koga igramo.”

Malo o Luki Modriću?

“Jedan je od tri najbolja veznjaka u povijesti. Igrao je spektakularno od prvog dana kada je stigao u Madrid. Samo prve godine nije to činio konstantno, ali iz sezone u sezonu je među najboljima na svojoj poziciji. I to puno pomaže Hrvatskoj, vrlo je inspirativno imati takvog sjajnog igrača. Imao sam sreću igrati s njim u nekim utakmicama u reprezentaciji…”, rekao je Halilović pa dodao:

“On je vrlo normalna osoba. Sve je osvojio, sve je igrao, proglašen je najboljim igračem svijeta, ali ako ga nazovete u tri ujutro i pitate ga za savjet kako nešto učiniti, probudit će se da razgovara s vama. On nije samo sjajan igrač, on je jako dobra osoba”, poručio je Halilović za madridski AS. (G)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Alen HalilovićFortuna SittardBarcelonaGNK DinamoHrvatska nogometna reprezentacijaEredivisieLa LigaLionel Messi

Ostale Vijesti