Alen Lesicki/Germanijak
Alen Lesicki/Germanijak

Germanijak u Trabzonu: "Bjelica potopio Orlove u Crnom moru i ispisao si kartu za kućni pritvor"

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 18.09.23. | 08:15

Do sada je trener Trabzona muku mučio s privatnošću kada bi izašao u javnost. Nakon velike pobjede nad Besiktasem može zaboraviti na mirne šetnje gradom. Danas Nenad Bjelica može u Trabzonu sve što poželi.

“Utopili smo Orlove u Crnom moru” - bila je poruka koja je poslana sinoć s Papara parka. Momčad Nenada Bjelice odigrala je kao u transu i s 3-0 otpravila “orlove” iz Besiktasa put metropole.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Slađe od ove pobjede bila bi jedno ona nad Fenerbahçeom. Jer, velika je tenzija između Trabzonspora i kluba iz azijskog dijela Istanbula. Znali smo da se “ne gledaju baš rad”, ali koliko je baš to izraženo - uvjerili smo se prije same utakmice, dok smo na ulazu u ložu gledali na ekranu ogled Fenerbahçea i Antalyaspora. Naime, taman smo naišli kada su gosti izjednačili na 2-2.

“E jebiga”, pobjeglo nam je uz gestu razočarenja a sve zbog debija Dominika Livakovića.

Naravno da to nije promaklo ekipi pored nas koja je prijekim pogledom krenula tražiti razloge našoj reakciji zbog primljenog gola Fenera. Pokušali smo objasniti da nismo navijači Fenera već prijatelji od Livija koji je debitirao sinoć za novi klub, ali nekako nije imalo smisla…

Trabzonspor je sinoć bacio rukavicu izazova ostatku lige. Dobiti na ovaj način legitimnog kandidata za naslov prvaka ne može biti slučajnu. Uz fanatičnu podršku 40 tisuća navijača, Bjelica i društvo odigrali su simultanku i bacili grad uz tursku obalu Crnog mora u delirij kakav se rijetko viđa. Znali smo da navijačima u Turskoj fanatizam prema bojama kluba teče kroz vene, ali ovo je ipak nešto posebno.

Tih 3-0 protiv Besiktasa odjeknulo je sinoć Turskom. Doduše, odjekivalo je i ispred stadiona. Izlazeći iz lifta ispod centralne tribine pažnju nam je odnijela buka. Zvučalo je kao da je riječ o vatrometu, ali nas je iznenadilo što nema svjetlosnih efekata.

“Ma kakav vatromet. Pištolji su radili”, smijali su se malo kasnije domaćini dok smo čekali da igrači izađu iz svlačionica Papare.

To je način proslave u Trabzonu. Izvuku se pištolji pa meci paraju nebom. I vjerojatno nikome osim nas nekolicini koji su prvi puta osjetili atmosferu Papara Arene nije bilo čudan takav način proslave.

“A je l' ti znaš da trener Besiktasa zapravo dolazi na svoj stadion”, pričali su nam na dan utakmice na koju smo krenuli gotovo tri sata ranije, unatoč udaljenosti od desetak kilometara. Iskustvo naših domaćina sugeriralo je raniji odlazak i bili su u pravu.

Uglavnom, kada je 2016. godine Trabzonspor otvorio novi stadion za 40 tisuća navijača sugestija s vrha bila je da se stadion nazove prema Şenolu Güneşu, legendarnom igraču Trabzonspora, izborniku koji je Tursku odveo do trećeg mjesta na SP-u ali i aktualnom treneru Besiktasa. Iako je marketing odigrao svoje pa se stadion preimenovao u Papara Park prema sponzoru, u narodu je zaživjelo ime Güneş za stadion. Nije baš čest slučaj u svijetu da dolaziš sa suparničkom momčadi na stadion koji nosi tvoje ime, ali život piše romane.

Naravno, Şenol Güneş nije imao baš najtopliji doček s tribina, ali to je sitnica u odnosu na što mu je Nenad Bjelica servirao na travnjaku.

Nakon uvodnih odmjeravanja snaga, Trabzonspor je osjetio krv i od tog trenutka voda je krenula na njihov mlin. Paul Onuachu je visoka špica iz Nigerije koje se sjećamo iz sudara sa zagrebačkim Dinamom dok je nosio dres Genka. Potom je za 18 milijuna eura otišao u engleski Southampton da bi ga Bjelica doveo na posudbu u trenutku kada je postalo jasno da Bruno Petković neće okrenuti broj svog bivšeg trenera i doći u Trabzon. I već u prvoj utakmici Onuachu je zabio gol i načeo Besiktas.

Da se u Trabzonu dobro radilo tijekom prijelaznog roka svjedočit će i igra Batiste Mendyja kojeg su doveli iz Angersa. Šestica je odigrala sjajnu utakmicu, nametnula se od prve minute i mogao bi biti igrač na kojem će Trabzonspor itekako zaraditi u budućnosti. Plaćen je četiri milijuna eura, ali vidjelo se sinoć da je klasa od igrača.

I tako su Bjelici jednu od dražih pobjeda, jer skidanje “orlova iz Istanbula” je samo po sebi veliko dostignuće za svakog trenera Trabzonspora, donijeli igrači koji su zapravo bili drugi pickovi. Onuachu je stigao umjesto Petkovića, dok je pitanje bi li Bjelica inzistirao na Mendyju da je stigao Ademi.

Kako bilo, u ponedjeljak ujutro Bjelica si je definitivno ispisao ulaznicu za kućni pritvor. Ako su ga “gušili” do sada, nakon ove utakmice popeo se na pijedestal. Više neće imati mira niti pod razno. Ne samo on. Nino Bule zaradio je simpatije javnosti kod navijača žutim kartonom koji je dobio zbog permanentnog pritiska na suce. Kada je glavni sudac pokazao “žutu kartu” u smjeru Nina Bule, stadion je eruptirao. Kasnije, kada je pomoćni trener izašao ispred svlačionice gdje ga je čekala kćer Antea, navijači su pljeskom dali do znanja što misle o Buli!

Velikoj pobjedi Nenada Bjelice svjedočio je splitski odvjetnik Tomislav Kasalo, jedan od najvećih stručnjaka za radno pravo u Hrvatskoj i svakako odvjetnik čiji broj prvo okreću sportaši kada zapnu s realizacijom ostvarenih prava.

“Sjajna atmosfera, velik trijumf”, rekao nam je Kasalo nakon utakmice.

“Ovaj od Trabzona ili onaj od Gorice”, nismo izdržali jer je Kasalo poznat kao velik navijač Hajduka.

“Nemoj mi spominjati. Pratio sam na stadionu preko mobitela utakmicu iz Gorice, ljudi oko mene nisu mogli vjerovati kako se živciram”.

“Bit će bolje”, pozdravili smo se s Kasalom koji inače zastupa pravne interese Nenada Bjelice u sporu s Osijekom. Navodno jako dobro stoje…

“Puno nam znači ova pobjeda”, zajedno je zaključio stožer Hrvata, nekoliko sati kasnije dok smo sjedili u apartmanu i sumirali dojmove s utakmice. Osmijeh Žufića, trenera vratara govorio je sam za sebe. Jasmin Osmanović, analitičar koji je osim besprijekorne pripreme u kojoj je skautirao Besiktas do zadnje detalja, sudjelovao u procesu izbora igrača i pogodio, širio je zarazni smijeh koji se lomio s 23 kata jednog od najvećih nebodera u Yomri. Bio je tu i Filip Benković koji je navratio s djevojkom Luce, koja nas je prilično impresionirala vozačkim vještinama. Brzo se Zagrepčanka prilagodila na specifično poimanje prometnih pravila u Trabzonu.

“Ovdje crveno svijetlo počinje vrijediti tek nakon 15 sekundi kada se uključi”, rekla je Luce pa manirom Michaela Schumachera krenula u izazov vožnje od stadiona do Yomre.

Bio je tu i Danijel Jumić koji nije imao taj privilegij da bude dio Bjeličina stožera u Maksimiru kada se pisala povijest “modrih” ali sada ima veliku ulogu u Trabzonu. Naposljetku, tu je i Leonard Sovina - glavni kondicijski stručnjak Trabzonspora i koji ovih dana ima dodatnu ulogu. Zbog fizičke sličnosti s Oršićem, često Sovinu zamijene za lijevo krilo kojeg navijači na obalama Crnog mora čekaju kao regres pred ljeto. Na kraju, ugodno društvo i internu proslavu veliek pobjede začinio je i Neven Golubar, fizioteraput koji dođe s vremena na vrijeme kod Benkovića.

Svi oni dali su velik obol ovoj pobjedi kojom je predsjednik kluba bio - oduševljen.

Inače predsjednici klubova u Turskoj imaju status zvijezda, međutim aktualni šef Trabzonspora sinoć je dobio satisfakciju za silna ulaganja u klub. Čim je utakmica završila, tjelohranitelji su napravili živi zid oko njega, ali on je rukom pokazao da puste navijače koji su htjeli fotografiju, zagrljaj zahvalnosti ili samo tapšanje po leđima. Malo kasnije je predsjednička svita ušla u automobile i krenula prema izlazu. Međutim, naglo su stali kada je predsjednik Trabzonspora kroz prozor automobila vidio svog trenera kako ide prema klupskom autobusu. Slijedio je izlazak i zagrljaj s Bjelicom… Nema dvojbi, Nenad Bjelica danas može apsolutno sve što želi u Trabzonsporu!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Nenad BjelicaTrabzonsporBesiktasturska nogometna ligaSuper LigFilip BenkovićTonio TeklićAnte Rebić

Ostale Vijesti