Trabzonspor
Trabzonspor

Teklić za Germanijak: "Dolazim iz 'najluđeg grada na svitu' pa se dobro nosim s temperamentom Trabzona"

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 17.09.23. | 14:00

Bivši igrač Hajduka i Varaždina odlično se snašao kod Nenada Bjelice, a dojmove iz Trabzona podjelio je s reporterom Germanijaka uoči velikog derbija s Besiktasem.

Bilo je sasvim jasno da će sjajna sezona u Varaždinu otvoriti Toniu Tekliću razne opcije. Upita je bilo sa svih strana. Od HNL-a, Austrije, Njemačke, Škotske… U Varaždinu su bili svjesni da ga ne mogu zadržati jer od nečega se mora i živjeti. Negdje u lipnju stigla je konkretna ponuda iz Škotske. Slavni Aberdeen stavio je primamljivu ponudu pred Teklu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Bilo je ozbiljnih razgovora oko toga. Bio sam jako blizu. Zvao sam Juranovića, preko Joze Stanića došao do Čolaka. No, onda se pojavio Trabzonspor i sve je otišlo u tom smjeru”, govori nam Teklić prije velikog derbija s Besiktasem. Hrvati u Trabzonu su nam rekli kako se Tekla sjajno snašao u Turskoj.

“Ima veliku konkurenciju u sredini i mora biti strpljiv. Mlad je i s vremenom će više dobivati prilike, na njemu je da to iskoristi”, kazao je Nenad Bjelica na pitanje o statusu Teklića. On sam je svjestan situacije, ali priznaje kako ga to silno motivira.

“To je za mene motiv više. Poticaj. U nogometu je uvijek tako; moraš imati nekoga koji te tjera da ideš do krajnjih granica svojih mogućnosti. I normalno je kako uvijek želiš biti bolji od konkurencije. Nemojte me krivo shvatiti, želim da svi budu na visokoj razini jer će to i mene činiti boljim a klub će izvući maksimum od svih nas. Na treningu se želim pokazati, dati do znanja da mogu računati na mene. Trener će izabrati najbolje”, smatra naš sugovornik kojem je ovo bio prvi odlazak van granica Hrvatske. Sa svojih 24 godine, Tonio Teklić suočio se s izazovom igranja nogometa daleko od kuće.


“Pa nije mi bilo lako u početku. Imao sam taj neki otpor u sebi zbog svih pitanja koje su mi se motale glavom. Kako ću se snaći u novoj zemlji, kako će me prihvatiti. Ostavio sam iza sebe neku situaciju koja me držala u komfornoj zoni, ali sam bio svjestan da moram izaći iz toga kako bi bio još bolji. Velika prednost bila je za mene što sam došao u klub u kojem je puno Hrvata, odnosno igrača s istog govornog područja i taj proces adaptacije bio je puno brži nego sam očekivao”.

Teklić se brzo snašao i zbog činjenice da u Trabzonu vlada mentalitet sličan onome u kojem je odrastao. Navijači su temperamentni, daju ti do znanja koliko te cijene i koliko obožavaju klub. Priča nam da ne može doći do dućana a da ga netko ne zaustavi za autogram ili fotografiju. I to sve u predgrađu Yomri koja je još mirna u odnosu na sam Trabzon.

“Valjda činjenica da sam odrastao u Splitu i na Hajduku mi je pomogla da shvatim sve to što se događa oko mene. Dolazim iz 'najluđeg grada na svitu' i paše mi ovo na što sam naišao u Trabzonu. Brzo mi je trebalo da se prilagodim jer znam što znači ljubav navijača prema klubu. To te na neki način motivira i obvezuje. Zaista je lijepo”.

Varaždin je korektno ušao u sezonu. Malo se muče, ali brzo će to Kovačević posložiti. Uostalom, teže je bez igrača od kojeg je sve kretalo…

“Varaždin je jedna lijepa priča koje ću se uvijek sjećati i koja će imati posebno mjesto u karijeri. Ponosan sam na sve što sam ostavio iza sebe. Kada smo ušli u prvu ligu, puno njih je bilo skeptično; vidjeli su nas u borbi za ostanak. Međutim, na treningu se osjetilo da smo spremni za puno više. Puno je tu bilo sjajnih igrača i karakternih osoba u svlačionici, odličan trener. Bilo smo momčad na terenu i van njega te se to u konačnici pokazalo na našim rezultatima”.


Teklić je sa svima ostao dobar. S Brodićem se čuje svaki dan, drago mu je zbog njega i ugovora s Dinamom. Prati HNL koliko može. Ne propušta utakmice svog Hajduka, ali koncentracija je na ono što ima u Trabzonu.

“Ovdje je sve iznad mojih očekivanja kada sam prvi puta sjeo u avion i stigao u Trabzon. Nadao sam se visokoj razini jer su mi to rekli, ali ovo je sve jedna visoka klasa koju shvatiš kada dođeš ovdje. Mi smo vezani uz kamp koji je malo odvojen od samog grada u kojem igramo utakmice. U kampu imamo sve što nam je potrebno, na ulici se osjeti fanatizam navijača prema klupskoj boji. Javljaju se na Instagramu, daju do znanja koliko si im bitan. Kvaliteta suigrača je velika, trener i njegovi ljudi sjajni. Sve je to puno više od onog što sam mislio da ću dočekati”, reći će Teklić koji je dobio stan u blizini kampa. Trenutno sam živi, čeka da otac dobije godišnji u Solinu pa da ga roditelji posjete. Cura je bila neko vrijeme, ali obaveze na fakultetu su je vratile u Hrvatsku na neko vrijeme. Prijatelji će doći kada uhvate vremena.

“Ionako te danas komunikacija toliko drži blizu da nemaš osjećaj da si više tisuća kilometara od Splita. Fokus mi je na treninzima i utakmicama. Odem ponekad sa suigračima na ručak ili večeru, lijepo se družimo”.

Ambicije Trabzonspora su uvijek velike…

“Takve i trebaju biti. To ovaj grad i ovi navijači zaslužuju i samo takve ambicije priznaju. Svjesni smo kako neki klubovi imaju bolje financijske uvjete od nas, ali na terenu je njih 11 protiv nas 11. Nikome ne priznajemo da su bolji dok to ne dokažu na travnjaku”, samouvjereno je završio Tonio Teklić.



Tagovi

Tonio TeklićTrabzonsporNenad BjelicaHajdukturska nogometna ligaSuper Lig

Ostale Vijesti