Arhiva
Arhiva

FOTO Pele nikad nije pobijedio Dinamo, Roru je želio u Santosu, a s Belinom se 'fotkao'

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 29.12.22. | 21:40

Čak triput je Pele igrao protiv Modrih i niti jednom nije slavio, a utakmica Dinama i Santosa u Maksimiru pred 64 tisuće gledatelja pamti se i danas

Umro je Pele. Umro je jedan od najvećih, po mnogima i dalje najveći nogometaš u povijesti. Veliki Brazilac koji je osvojio tri naslova svjetskog prvaka, zabio preko 1000 golova (neslužbeni podaci) i do kraja svog života imao stotine milijuna zagovaratelja da je baš on najbolji koji je ikad trčao za loptom na zelenim travnjacima. Jedina mrlja u nogometnoj karijeri, ako se to tako može nazvati, bila mu je što nikad nije igrao ni u jednom europskom klubu. No, to za ono doba nije bio tako veliki 'gaf', njegov Santos slovio je za ponajbolji klub svijeta, zapravo, 1968. to je službeno i bio, jer je u Intercontinentalnom Superkupu pobijedio prvaka Europe Inter 1:0.

i takav Santos, jak, najjači, s Peleom u glavnoj ulozi gostovao je 1969. u Zagrebu, pred 64 tisuće gledatelja. Tada je to bio rekord Maksimira. Dinamo je tada isto bio odličan, još uvijek nadahnut osvajanjem KVG-a dvije godine ranije, bila je to uglavnom ta generacija. Dinamo je odigrao odličnu utakmicu, poveo 1:0 golom Gutzmirtla, a na konačnih 1:1 izjednačio je Edu.

"Zadovoljni smo remijem. Dinamu je tek poslije vodstva ponestalo daha, Mi smo se tada trgnuli, osjećaj da je voda ušla u uši pokrenuo je naše igrače. Zaigrali smo odlučnije i zaslužili neodlučeno. Tražio sam prostora na sve strane, a zraka nigdje. Jedna od mojih prvih utakmica za Santos bila je baš protiv Dinama, u okviru turnira u Morumbi u povodu otvorenja stadiona u Sao Paulu. Mi smo bili u kooperaciji s Vasco da Gamom, kombinirana momčad. Utakmica je završila 1:1, a ja sam bio strijelac.", kazao je Pele nakon te utakmice, podsjetio da je već jednom igrao s Dinamom i ni tada nije pobijedio. Inače, u ovoj maksimirskoj utakmici, Pele je pogodio gredu, s druge strane Čerček vratnicu, bila je to utakmica za pamćenje mnogima generacijama. Neki, koji su tada nazočili u Maksimiru i danas je prepričavaju kao jedan od najvećih spektakala koje su gledali u Zagrebu.

Novi pokušaj, a ni treća mu nije bila sreća, imao je Pele koji mjesec kasnije. Na turniru u Čileu opet su se sučelili Dinamo i Santos i opet bez pobjednika - 2:2. Novak je zabio za vodstvo, izjednačio je Rildo, zatim je Coutinho doveo Santos u vodstvo, a potom izjednačio Rora za konačnih 2:2.

"Štampa je tada graknula, mi smo favoriti turnira. Ali, slijedi Santos, Brazilci žele revanš za 1:1 u Zagrebu, znamo da to za njih nije bio uspjeh i znamo naš najveći problem - Pele. Dvojica ga paze, Pirić i Valec, koji je vrlo uspješno zamijenio baš mene. Ja sam, naime, kasnije povrijedio mišić i morao sam izaći. U prvom sam dijelu dobio loptu na krilu, zamijenio mjesto s Novakom. Ubacio sam, Novak je zabio - senzacija! Ne za nas, već za gledalište u Čileu, koje polako počinje navijati za nas:", ispričao je svojevremeno za Dinamovu stranicu Rudi Belin.

"Bili su bolja momčad, brži agresivniji. Ali, Rora je uspio zabiti za 2:2, odigrao je sjajno, bio je igrač utakmice. I slavni Pele, koji nam je zadao mnogo briga, čestitao je svakom igraču pojedinačno. Lijepa gesta i veliko priznanje Dinamu.", zaključio je Belin.

www.gnkdinamo.hrwww.gnkdinamo.hr

Inače, svojevremeno nam je legendarni novinar Miroslav Rede ispričao kako je Pele, nakon one maksimirske utakmice 1969. prišao upravo Rudiju Belinu i želio se s njim fotografirati, a nakon te utakmice, ispričao je to jednom Krasnodar Rora za Večernji list, Pele je prišao njegovom menadžeru i rekao da bi volio dovesti Roru u Santos.

"Moram sam odbiti, jer sam imao 25 godina, a vrijedilo je pravilo da se u inozemstvo ne može prije 28. rođendana.", kazao je tom prilikom Rora.

Spomenimo i da je Pele u karijeri igrao i s dvojicom Hrvata, u Cosmosu su mu suigrači bili Mostarac Jadranko Topić te Zadranin Mirko Liverić.


Tagovi

PeleGNK DinamoRudolf 'Rudi' Belin

Ostale Vijesti