Reuters
Reuters

Dinamu prijeti klub Goce Sedloskog i prvak nogometno skromne zemlje s europskim iskustvom

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 15.06.22. | 12:29

Dinamo će svojeg protivnika saznati najkasnije 13. srpnja, nakon uzvratne utakmice prvog pretkola koja se igra na Gibraltaru.

Dinamo će u drugom pretkolu Lige prvaka igrati protiv prvaka Makedonije Shkupija ili prvaka Gibraltara Lincoln Red Impsa koji se sastaju u prvom pretkolu Lige prvaka.

Shkupi FC je albanski nogometni klub iz Sjeverne Makedonije osnovan 2012., no u grbu mu stoji brojka 1927. prema godini osnutka trostrukog prvaka Makedonije Sloge Jugomagnata koji se 2012. fuzirao sa FC Albarsom i stvorio današnji Shkupi.

Ekspresni uspon kluba započeo je u prvoj sezoni 2012./13. kada je osvojio regionalnu treću ligu i izborio plasman u drugi rang makedonskog nogometa u kojem je proveo dvije sezone. Prvu je završio na četvrtom mjestu, a drugu je osvojio prvenstvo i izborio plasman u 1.MFL. Od sezone 2015./16. Shkupi je standardni član makedonske elite. U sezoni 2018./19. sezonu su završili na četvrtom mjestu i izborili premijerni plasman u pretkolo Europske lige.

Prekinutu korona-sezonu završili su na petom mjestu (također izborili plasman u Europsku ligu), a u pretprošloj su ostvarili najveći uspjeh u dotadašnjoj povijesti - drugo mjesto sa šest bodova manje od još jednog albanskog kluba, Shkendije. Taj uspjeh nadmašili su u prošloj sezoni u kojoj su suvereno došli do povijesnog naslova prvaka države sa 12 bodova prednosti ispred Akademije Pandev.

Glavna zvijezda Shkupija je bivši igrač Dinama i Hajduka Goce Sedloski koji je prije Shkupija (na klupu je sjeo 2021.) vodio Široki Brijeg, ali i drugu momčad Plavih, a često ga se spominjalo i u kontekstu trenera prve momčadi, kada je god to mjesto ostalo upražnjeno u Maksimirskoj 128.

Shkupi je u prošloj sezoni imao čak devet stranaca, od kojih su najskuplji Kostarikanac Freddy Alvarez (osam golova u prošloj sezoni) i Nigerijac Sunday Adetunji (20 golova u prošloj sezoni, najbolji strijelac), a u kadru su imali jednog Ruanđanina (Abdula Rwatubyayjea), Brazilca (Queven), dva Senegalca (Senghor i Danfa), Alžirca (Hamidi)...

U prve tri sezone igranja europskih natjecanja Shkupi je ispadao u prvim pretkolima Europske lige, prve protiv Glasgow Rangersa (0:2), druge protiv armenskog Pjunika (4:5), a treće od azerskog Neftcija (1:2). Dinamov potencijalni protivnik je tek u svojoj četvrtoj euro-sezoni upisao prvu euro-pobjedu i prvi euro-prolaz. S ukupnih 3:1 nadvisio je kosovski Llapi, no već u drugom pretkolu Konferencijske lige zaustavila ih je portugalska Santa Clara.

Shkupi će debitantski nastup u Ligi prvaka imati 5. ili 6. srpnja u Skopju protiv prvaka Gibraltara Lincoln Red Impsa, najuspješnijeg gibraltarskog kluba s ukupno 26 naslova i još 30 domaćih kupova, a od kada je Gibraltar ušao pod okrilje UEFA-e Red Impsi su osvojili sedam od osam naslova prvaka, dok korona-sezona (2019./20.) nije završena. Iako stižu iz nogometno jedne od najskromnijih država svijeta, Lincoln Rted Impsi imaju dosta bogatu europsku povijest.

U 36 dosadašnjih utakmica upisali su osam pobjeda, sedam remija i 20 poraza, a ukupno su prošli sedam europskih prepreka. Prošle sezone su čak dospjeli i do grupne faze Konferencijske lige! Naime, u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka izbacili su luksemburšku Folu Esch s ukupnih 7:2, zatim su ispali od rumunjskog Cluja (1:4), kao i u trećem pretkolu Europske lige od Slovana iz Bratislave, da bi u playoffu za Konferencijsku ligu bili bolji od latvijske Rige s ukupnih 4:2 i izborili povijesni nastup u grupnoj fazi europskih natjecanja za jedan gibraltarski klub. Skupinu su doduše završili na posljednjem mjestu sa svih šest poraza. Od Kopenhagena su u dvije utakmice izgubili s ukupnih 1:7, od PAOK-a s 0:5, a od Slovan Bratislave (potencijalnog protivnika Dinama u drugom pretkolu) s 1:6.

Koliko je Lincoln Red Imps na papiru skromna momčad dokazuje vrijednost Liama Walkera, najskupljeg igrača na Transfermarktu - 150 tisuća eura. Trener prvaka Gibraltara je Španjolac Raul Castillo.


Tagovi

Dinamo ZagrebLincoln Red ImpsShkupi

Ostale Vijesti