Sanjin Strukić/Pixsell
Sanjin Strukić/Pixsell

Dinamu naslov prvaka otvara savršen europski put? No, nešto se mora poklopiti

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 15.04.24. | 20:07

Modri bi, u slučaju da postanu prvaci, mogli direktno u skupinu Lige prvaka, iako je to malo vjerojatno. No, puno je izglednije da bi imali osiguranu Europsku ligu

Novi sustav natjecanja u sve tri europske, kontinentalne lige (Liga prvaka, Europska liga, Konferencijska liga) donosi i neka nova pravila plasmana i otvara nove opcije. Između ostalih i Dinamu! Tako bi Modri, ako im se poklope neke stvari mogli izbjeći veliki dio borbe u neizvjesnim pretkolima i odmah izboriti plasman u skupine Lige prvaka ili Europske lige. No, krenimo redom.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle, bude li Dinamo prvak, što još nije izvjesno, plasirat će se direktno među 36 klubova u novom modelu Lige prvaka u slučaju da Šahtar ne bude prvak Ukrajine, Slavia Prag Češke, a Kopenhagen prvak Danske. Tada bi Dinamo, kao prvak s najvećim koeficijentom išao direktno u skupinu. Međutim, dok su Slavia i Kopenhagen daleko od naslova, Šahtar je na dobrom putu da osvoji ukrajinko prvenstvo, najvećem rivalu, kijevskom Dinamu bježi četiri boda i veliki je favorit za ligašku krunu. No, postoji u tom slučaju i utješna nagrada, koja također nije nimalo loša.


Dakle, ako Dinamo bude prvak, a Šahtar prvak Ukrajine, a istovremeno Slavia i Kopenhagne ostanu bez trofeja, Dinamo bi kao prvak s najvećim koeficijentom iz drugog pretkola zauzeo Šahtarovo mjesto u play-offu Lige prvaka. Odnosno, bio bi samo jednu stepenicu do Lige prvaka, a imao bi osiguran plasman u Europsku ligu! Što, naravno, nije loše, najbolje je u čitavoj priči da bi sezonu počeo kasnije, umjesto sredinom srpnja, igrao bi Europu tek sredinom kolovoza. Ali, osnovni je uvjet za bilokoji od ova dva scenarija da Dinamo bude prvak!

Ako, pak, Dinamo ne bude prvak, kao drugoplasirani u HNL-u ili osvajač Kupa ići će u kvalifikacije Europske lige. I tamo mu se može poklopiti da odmah završi u skupini tog natjecanja, u slučaju da osvajač ovogodišnje Konferencijske lige plasman u Ligi prvaka ili Europskoj ligi izbori kroz nacionalno prvenstvo, a da Dinamo opet ima najveći koeficijent od svih klubova u kvalifikacijama. No, to je ipak teže očekivati od onog scenarija da Šahtar bude prvak i Dinamo dobije mjesto u play-offu Lige prvaka!



Tagovi

GNK DinamoLiga prvakaEuropska ligaŠahtar

Ostale Vijesti