Saša Miljević i Igor Kralj/Pixsell
Saša Miljević i Igor Kralj/Pixsell

Odlučit će derbi! Ali ključeve utrke za prvaka drže još dvojica trenera

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 15.04.24. | 08:10

Rijeka i Dinamo su u velikom pobjedničkom nizu, Modri rastu u formi, Rijeka ne prima pogotke. A i jedne i druge čeka još izazova na putu do naslova

Rijeka je pobijedila i u Puli i ostala na plus pet, Dinamo u srijedu igra zaostalu utakmicu s Varaždinom i može doći na samo dva boda minusa... Završnica HNL-a i borba za naslov između Rujevice i Maksimira postaju sve neizvjesniji, sve je teže i prognozirati tko će na kraju podignuti kantu. Sve su oči uprte u međusobni obračun na Rujevici 5.svibnja, međutim, iako bi mogla biti presudna, bit će to tek jedna od utakmica u kojoj i jedni i drugi 'moraju' pobijediti. Modri do kraja imaju još sedam dvoboja, Rijeka šest, a mi smo analizirali koji su plusevi i minusi jednih i drugih uoči te završnice.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

DINAMOVA FORMA RASTE, ALI RIJEKA NE PRIMA POGOTKE

Željko Sopić priznao je nakon utakmice u Puli da, unatoč pobjedi (2-0), nije zadovoljan igrom svoje momčadi. Istina, Rijeka u zadnje vrijeme nije onako lepšrava, okomita i efikasna kao u većem dijelu sezone, no, svejedno Riječani pobjeđuju! I sad su u velikom nizu, a fascinantan je i za suparnike zastrašujući podatak da su čitavo proljeće primili tek jedan gol iz igre, od Hajduka na Poljudu, još u siječnju. Nije slučajno, sigurno! S druge strane, Dinamova je forma u usponu, Modri igraju sve atraktivnije i uvjerljivije, sve više zabijaju, iako dosta i promašuju. Hoće li presuditi bolji napad, ili čvrsta obrana, koja Rijeci donosi i pobjede?

POBJEDA NAD VARAŽDINOM DAJE DINAMU NOVU ENERGIJU

Pobijede li u srijedu Varaždin u zaostaloj utakmici, Modri će sigurno dobiti novu energiju, novu snagu u toj borbi za naslov. Doći će Rijeci na dva boda zaostatka i još jače puhati za vratom. Sad su Modri u seriji od pet pobjeda, primili su samo jedan pogodak i djeluju uistinu uvjerljivo. Još jedan trijumf, ovaj protiv Varaždina, dodatno bi 'nabrijao' svlačionicu, donio dodatnu dozu samopouzdanja. A, zanimljivo, Dinamo bi onda u nedjelju barem na dva sata mogao preuzeti vrh. Naime, Modri ranije igraju s Lokomotivom, nego Rijeka s Goricom. Kad bi Jakirovićeva momčad pobijedila 'lokose', bila bi vodeća i pritisak na Rijeku bio bi još veći.

MODRI IMAJU SVE ŠIRI KADAR, NO IMA I RIJEKA JAKO ORUŽJE

Iz utakmice u utakmicu Sergej Jakirović ima sve više igrača, na koje se može osloniti, uvijek u prvi plan iskoči netko drugi. I to je velika snaga Dinama uoči završnice, Modri ne ovise više samo o Petkoviću, u pravoj formi su Baturina, Kulenović, Brodić, budi se Vidović, vratio se Bulat, a mogao bi nešto ponuditi i Marko Rog. Dinamova širina svakako je zalog optimizma u Maksimiru, premda, nije da Rijeka nema svoje adute. Jer, i u momčadi Željka Sopića svaki put pojavi se neki drugi junak. Sad su to bili Fruk i Goda, nekad Pašalić, Pjaca, Galešić, Hodža...Vratio se i Janković nakon ozljede, traži formu, ali u zadnjim kolima sigurno će i on biti jako oružje.

RUJEVICA JE UTVRDA, TO JE RIJEKINA PREDNOST

S obzirom da se odlučujući derbi igra na Rujevici, tu je Rijeka ipak u prednosti, jer na svom stadionu ne gubi gotovo nikad. Ne samo utakmice, ne gubi ni bodove. I zato će u derbiju ipak biti lagani favorit, a u slučaju da ga dočeka s dva (a pogotovo s pet) boda plusa, pobjeda bi uistinu bila krucijalna na putu do naslova. Dinamu će taj derbi biti treće gostovanje u nizu, nakon Lokomotive i Varaždina, što je, naravno, vrlo neugodan niz, bez obzira na formu Modrih u zadnje vrijeme.

KLJUČEVE UTRKE DRŽE I ZEKIĆ I ČABRAJA?

Onako, na papiru, iako to u stvarnosti često bude drugačije, Rijeka i Dinamo imaju do kraja još dva velika ispita osim međusobnog dvoboja. i jedne i druge očekuju utakmice protiv Lokomotive i Osijeka još jedine dvije momčad u ligi, koje se, osim Rijeke i Dinama, za nešto bore. Zoran Zekić i Silvijo Čabraja traže vizu za Europu i njima bi bodovi protiv vodećeg dvojca mogli biti presudni. I Rijeka i Dinamo moraju u Kranjčevićevu, Rijeka će i u Osijek, kojemu će, pak, Dinamo biti domaćin. Dakle, Sopićevi jurišnici kod obje će momčadi gostovati, Jakirovićevi 'ratnici' s Osječanima će igrati u Maksimiru. Ali, njima je ionako Lokomotiva 'najcrnja mačka'! Osijek i Lokomotiva su u odličnoj formi, sigurno imaju moć otrgnuti bodove jednima i drugima u tom, njihovom međusobnom nadigravanju.



Tagovi

GNK DinamoHNK RijekaSergej JakirovićŽeljko SopićZoran ZekićSilvijo ČabrajaHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti