Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Dinamo je bio sramotan, a to je i Jakirovićev krimen! Može li ova 'tragedija' imati sretan kraj?

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 14.03.24. | 23:15

Poraz, pa i ovako težak, može se dogoditi, ali u Dinamu se neke stvari prečesto ponavljaju. U Solunu su još jednom 'pale' zablude o velikom uzletu Modrih

Dinamo je u Solunu uspio 'nemoguće'. Nadmašiti samoga sebe, svoje najlošije partije ove sezone, a bilo ih je u izobilju, upisati najviši poraz i brutalno ispasti iz Europe. PAOK je 'krvnički' prizemljio Modre, razgolitio sve njihove slabosti i naše zablude, nade navijača da bi sezona mogla završiti senzacionalno i da je onaj Dinamo iz Prištine, Praga, protiv Lokomotive... netragom i zauvijek nestao. Ne da nije, nego se na Toumbi, ne toliko vatrenoj i paklenoj, kakvom su nas plašili, vratio u svojem najgorem izdanju. Tih prvih 45 u Solunu ostat će upisano kao jedno od najlošijih poluvremena Modrih u novijoj povijesti europskih natjecanja! To je bila sramota.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Sergej Jakirović preživio je svašta na klupi ove sezone, više od svih svojih prethodnika i kad se činilo da je konačno 'na konju', da mu je pozicija sigurna i da je našao uže, kojim vuče Dinamo prema gore, prema vrhu, duboko se stropoštao. I može nakon takvog poraza, nakon tih solunskih 1-5 kriviti igrače, njihove nevjerojatne reakcije, početničke poteze, jer oni su doista takvi i bili. Ali, ne može pobjeći od svoje odgovornosti, jer, momčad je u konačnici uvijek ogledalo trenera. A ova momčad čitave sezone brodi između katastrofe i senzacije, pada i vraća se, no te je Dinamove amplitude sve teže gledati i živjeti. Da je ovaj poraz u Solunu iznimka, bilo bi ga lakše pregrmiti, dogodi se... Ali, kad dvaput u sezoni izgubiš prednost od dva razlike i ispadneš iz natjecanja, kad toliko puta 'visiš' i ugrožavaš čitavu sezonu, onda je to već prava slika momčadi i trenera. Jakirovićev Dinamo, jednostavno, momčad je koja za koju nikad ne znaš kako će odigrati, a sposobna je u dva dana odigrati sjano i grozno. Uvijek je nekako nalazila izlaz, dizala se iz ponora, no, nakon ovakvg flopa u Solunu pitanje je koliko će joj trebati i hoće li pronaći način za novo oživljavanje.

Doista, Dinamo se u tom prvom poluvremenu potpuno raspao. Kao da su se igrači prvi put sastali i zaigrali zajedno, kakve pogreške, koliko krivih dodavanja, postavljanja, početničkih poteza. I bez imalo opasnosti za suparnički gol. Kakva nogometna sramota! A onda se u poluvremenu ta ista momčad ponovno sastavila, proigrala, vratila u život i da je Špikić malo bolje gađao, da je bio precizniji, nikad Kotarski ne bi zaustavio onu loptu. Dinamo bi imao u rukama prolaz i bila bi to do kraja sasvim drugačija utakmica. No, onda je jednako tako neshvatljivo kako je Dinamo još jednom u toj utakmici dopustio pad, 'black-out' i novi silazak u bunar. Dinamo je doista poput likova iz grčke tragedije, zapleti su nevojerojatni, emocije se mijenjaju, počelo je u Ateni, završilo u Solunu. Barem što se Europe tiče. Tragedije, nažalost, nikad nemaju sretan kraj, može li ga Dinamo imati do kraja sezone? Opet, kako itko može predvidjeti kako će se Dinamo 'probuditi' u idućim utakmicama, hoće li biti ovaj solunski iz prvog poluvremena, onaj iz prvih pola sata drugog, ili onaj sa samog kraja dvoboja? Nevjerojatno je koliko utakmica Dinamo odigra u 90 minuta!

Sergej Jakirović već je nekoliko puta bio blizu otkaza, svaki je put preživio, hoće li i sad? Ova rana je bolna, krvava i naravno da je otvorila i to pitanje. Dinamov trener nije se nakon utakmice osvrnuo na svoje greške, preuzeo odogovrnost, žalio se na igračke propuste i nevjerojatne poteze svojih igrača. Da, oni su ti koji donose odluke dolje na travnjaku, koji zakasne na loptu ili skrive kazneni udarac, promaše šansu... Međutim, kad se takve stvari događaju često, kad se slične šprance ponavljaju više puta u sezoni, onda je legitimno postaviti i pitanje trenerskih propusta. Sezona se bliži kraju, dolazi do svog konačnog zapleta, vremena je sve manje i pitanje što bi u ovom trenutku, u ovoj fazi sezone donijela promjena na klupi. I što ili tko može ovu momčad lišiti oscilacija, dati joj 'eliksir nepobjedivosti' i jamčiti da će je dovesti do naslova prvaka. Jer, nakon Soluna, nakon ovog debakla samo je to bitno, za Dinamo i krucijalno - biti prvakom! Očito, osuđeni smo na ovakav Dinamo, od tuge do sreće i tako svakih nekoliko dana, tu će se do kraja teško nešto promijeniti. Samo je pitanje koliki će trag ostaviti na momčad, u predvečerje odlučujućih bitaka u HNL-u!




Tagovi

GNK DinamoPAOKKonferencijska liga

Ostale Vijesti