Sanjin Strukić/Pixsell
Sanjin Strukić/Pixsell

Dan nakon kojega ništa više neće biti isto!

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 09.03.23. | 09:33

Dinamova Skupština, kakav god bio rasplet, promijenit će današnji Dinamo. U igri su još uvijek sva tri znaka, nitko ne može predvidjeti tko ima u rukavu kakve adute, iako je Barišićeva struja nakon zadnjih poteza ipak blagi favorit

Dočekali smo, eto, taj 9.ožujka. Dan Skupštine i velikog obračuna u borbi za vlast u Dinamu. Hoćemo li taj 9. ožujka 2023. pamtiti kao povijestan dan, poput Valentinova 2000. pokazat će razdoblje pred nama. No, na kraju dana Dinamo će sigurno ući u jednu novu eru. Zadnja tri mjeseca pucalo se iz širokog arsenala raznih oružja, izvačilo se prljavo rublje, mahalo pravnim formulacijama, prijetilo kaznenim prijavama... Danas bi taj priče trebao završiti, Dinamo dobiti novo ili staro vodstvo, iako, ne sumnjamo da će se repovi Skupštine još neko vrijeme provlačiti eterom.

Hoće li uistinu završiti doba Zdravka Mamića i njegovih saveznika, ili će se u Dinamu promijeniti samo fasada, a interijer ostati isti? U Sheratonu u 18 sati, uz velike mjere osiguranja i veliki broj navijača ispred hotela (barem tako najavljuju) započet će jedna od najvećih bitaka za Dinamo u njegovoj povijesti. Neki će reći - sudbonosna Skupština. Dakle, što možemo očekivati, kakvi su sve raspleti mogući na toj Skupštini? I struja bliska Mirku Barišiću i ona iza koje stoji Zdravko Mamić vjeruju da imaju većinu i da će večeras postati novi/stari gazde u maksimirskom klubu. I ne sumnjamo da će do zadnjeg trenutka, do samog glasanja, i jedni i drugi dati sve da pridobiju na svoju stranu još nekog skupštinara, dobiju još koji glas.

Kakvi su sve ishodi mogući? Ako bismo ostali na nogometnom rječniku, možemo reći da su u igri sva tri znaka. Objektivno, Mirko Barišić i njegovi suradnici djeluju kao blagi favoriti. Od prosinačke Skupštine na kojoj je suparnička struja izvela 'puč' i krenula u otvoreni napad, a Zdravko Mamić imao većinu u najvišem klupskom tijelu i puno svojih obožavatelja unutar Dinamove radne zajednice, odnos snaga ipak se promijenio. Iskusni Mirko Barišić, zajedno sa svojim partnerima, uspio je s nekoliko ključnih poteza iz poraza doći u poziciju da večeras može postati Dinamov 'vječni predsjednik'. Prvo, Barišićeva struja uspjela je zadržati većinu u Izvršnom odboru, poništiti smjenu Krešimira Antolića, od koje je sve krenulo. Potom je odlaskom Antolića iz kluba izbijen jedan od glavnih argumenata skupštinara koji su se vadili da 'nisu za Mamića, nego su protiv Antolića', a onda je kooptiranjem Darija Šimića u Upravu 'pet do 12' dobio sigurne saveznike među predstavnicima navijača, koji bi mu mogli omogućiti pobjedu na Skupštini. Barišićeva struja, navodno, ima i podršku politike, mnogi vjetrovi i izvan klubu pušu u njegova jedra. No, hoće li to biti dovoljno?

S druge strane, Zdravko Mamić i njegovi pobočnici zadnjih su dana radili u tišini, nisu se oglašavali. Znači li to da su se pomirili s porazom, ili su promijenili taktiku i naučili da je 'šutnja' zlato'. Jer, dojam je da im je čitava bura koju su sami izazvali, više štetila nego pomogla. Primjerice, mnogi će se složiti da je izazivanje kaosa na prosinačkoj Skupštini bila velika greška. Bltzkrieg nije uspio, druga strana se konsolidirala, prestrojila i dobila tri mjeseca za pripremu na revanš. Da su Mamić i njegovi pristaše čekali ovu Skupštinu i radili u miru, teško bi im danas itko mogao parirati, većina u Skupštini bila bi im neupitna. Zadnji autogol bio je izlazak u javnost one snimke, na kojoj je Mamić pozivao na mobilizaciju, masovno učlanjivanje i nudio da će se sve sam platiti, ne bi li dobio prevlast u kvoti povjerenika. Time je druga strana dobila 'mig' da mora i ona krenuti učlanjivati sve živo, povjerenici bliski Mamiću izbačeni su iz kluba, a sedam od njih osam koji će danas ući u Skupštinu trebali bi dići ruku za Mirka Barišića. Ali, je li se većina koju je Mamić imao prije tri mjeseca uistinu toliko istopila, ili su njegovi najvjerniji glasači ostali pri svojim odlukama?

Međutim, koliko god se uoči Skupštine činilo da je Mirko Barišić u ovoj 'utakmici' favorit, nitko se još ne želi odvažiti i proglasiti ga pobjednikom. Jer, svašta je moguće. Nitko u ovom trenutku ne zna tko će od 73 skupštinara doći na sjednicu, koliko će biti onih koji će u zadnji tren preletjeti iz jednog tabora u drugi, hoće li se pojaviti neko novo pravno tumačenje bilo čega i neke skupštinare isključiti iz priče, neke druge, možda, ubaciti u borbu? I jedni i drugi vjeruju da imaju većinu, ili da im treba još samo poneka ruka. Moguća je, naravno, i treća opcija, da nitko ne dobije većinu i da se Skupština mora ponoviti, ili da u startu ne bude kvoruma pa klubom do nove Skupštine vladaju Mirko Barišić i dvočlana Uprava u kojoj su Vlatka Peras i Dario Šimić.

U svakom slučaju, kakav god bio rasplet, tko god dobio većinu, ništa od večeras neće u Dinamu biti isto. Pobjeda Mirka Barišića značit će ulazak nekih novih ljudi u klub, ne samo Darija Šimića, i početak demokratizacije Dinama, jednog drugačijeg načina upravljanja. Dobije li većinu struja Zdravka Mamića, u Maksimiru će se također pojaviti neki novi ljudi, značilo bi to vjerojatni odlazak Mirka Barišića iz predsjedničke fotelje, ali, izvjesno, donio bi i nastavak napetosti i neizvjesnosti u klubu i oko njega. Ali, i tada bi se sustav, koji je dosad bio na snazi, način kako je Dinamo funkcionirao, morao mijenjati, onako kako je to izgledalo zadnjih 20-ak godina teško više može proći. Bez obzira kako završila ova Skupština, Dinamo će od večeras biti drugačiji nego što je bio jutros!



Tagovi

GNK DinamoSkupština GNK DinamoMirko BarišićZdravko MamićDario ŠimićBad Blue Boys

Ostale Vijesti