Pixsell / Reuters
Pixsell / Reuters

Buffonov suigrač, dvojac bivših Vatrenih: Čak šest Hrvata bori se za zadnje mjesto koje vodi u Serie A

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 09.05.23. | 10:10

Poznata imena hrvatskog nogometa u velikoj borbi za ulazak u talijansku elitu

Talijanska druga liga ušla je u zadnja dva kola, barem što se tiče regularnog dijela sezone. Dvije momčadi već su osigurale povratak u elitni razred, dok je jedna družina ispraćena u rang ispod. Iako se dijeli još samo šest bodova, Serie B liga je u kojoj i momčadi iz donjeg dijela ljestvice mogu računati da će u završnici sezone dohvatiti Serie A. Naime, čak i osmoplasirana momčad lige ide u doigravanje za ulazak u elitu, a ove je sezone u ligi tolika bodovna zgusnutost da i Cittadella, koja je na 15. mjestu, prvom iznad crte koja vodi u kvalifikacije za ostanak u ligi, ima šanse da se u preostala dva koja dokopa 8. mjesta, koje joj bježi pet bodova. Doduše, za to joj treba doista nevjerojatno poklapanje drugih rezultata, no dok teorija postoji, tretirat ćemo ih kao konkurenta za viši rang.

Kako bismo vam barem malo razbistrili trenutnu situaciju, recimo kako su Frosinone i Genoa, klubovi za koje igraju naši Karlo Lulić i Milan Badelj, osigurali povratak u Serie A. Momčadi koje završe na 3. i 4. mjestu, direktno ulaze u polufinale razigravanja za ulazak u Serie A, a priključit će im se pobjednici utakmica u kojima će se sastati 5. i 8., odnosno 6. i 7. momčad prvenstvene ljestvice. A u konačnom će raspletu za zauzimanje ovih pozicija značajnu ulogu imati i hrvatski igrači. Točnije, čak šest igrača, od čega i dvojica koja su nastupala za A reprezentaciju Hrvatske, iako jedan od njih više nema pravo na to.

Krenimo redom s duetom koji je već izvadio vizu koja jamči dodatnu borbu za plasman u Serie A. Parma i Cagliari drže 5. i 6. mjesto s 54 boda i osigurali su, u najgorem slučaju, ulazak u preliminarnu rundu dodatnih kvalifikacija. Parmu je na tom putu vodio Stanko Jurić, kamen temeljac njihovog veznog reda, koji je odigrao 29 prvenstvenih utakmica ove sezone, a vrijedi istaknuti da svlačionicu dijeli s legendarnim Gianluigijem Buffonom, a tu su i nekadašnji argentinski reprezentativci Cristian Ansaldi i Franco Vazquez.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Boje Cagliarija već treću sezonu brani Marko Rog, koji je na Sardiniju stigao za 15 milijuna eura iz Napolija. Bivši veznjak Splita i Dinama ove je sezone upisao 19 nastupa za Cagliari, zabio je jedan gol i dodao asistenciju, a nažalost i ovu sezonu isprekidale su mu ozljede. Zbog teških ozljeda koljena, koje su mu obilježile posljednjih nekoliko godina karijere, izgubio je mjesto u reprezentaciji Hrvatske, za koju je skupio 21 nastup. Posljednji puta dres Vatrenih nosio je u dvoboju Lige nacija protiv Portugala krajem 2020. godine, a u svoje je privatne vitrine pospremio i srebrnu medalju iz Rusije.

Deveto mjesto prvenstvene ljestvice zauzima Venezia, koja ima jednak broj bodova kao i osmoplasirana Pisa. Dres kluba iz grada na vodi ove sezone nose Marin Šverko i Mato Jajalo. I dok se potonji službeno vodi kao igrač iz Bosne i Hercegovine, vrijedi istaknuti kako je igrački odgojen u Slaven Belupu, prošao je sve uzraste reprezentacije Hrvatske, a pod vodstvom Nike Kovača u dva je navrata zaigrao za A vrstu. Bilo je to u prijateljskim utakmicama protiv Argentine i Gibraltara, dok je u još dva navrata bio u zapisniku za utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016., no nastup nije dočekao i time je sačuvao izglede za promjenom sportskog državljanstva. U konačnici, to je i napravio 2016. godine te je zaigrao za Bosnu i Hercegovinu, zemlju u kojoj je rođen. Ove sezone u dresu Venezije, odigrao je sedam utakmica, no valja naglasiti kako je u klub stigao tek u siječanjskom prijelaznom roku iz Udinesea. Nažalost, više od sedam nastupa, barem ove sezone, neće upisati jer je doživio tešku ozljedu koljena zbog čega je završio sezonu prije kraja.

Ako vam ime Marina Šverka zvuči poznato, dovoljno je prisjetiti se posljednjeg Europskog prvenstva za igrače do 21 godine. Igralo se u Sloveniji, a Hrvatska je izborila prolaz grupe spektakularnim golom Domagoja Bradarića u sudačkoj nadoknadi protiv Engleske. Pored Bradarića, bila je to momčad krcata sjajnim igračima, kao što su Ivanušec, Majer, Špikić, Vušković, Moro, Erlić, Franjić, Musa, Bistrović i drugi, a Šverko je u tri od četiri utakmice bio starter. Kao i Jajalo, on je u romantični grad stigao u siječnju, a dosad se nije uspio izboriti za ozbiljniju ulogu u momčadi te je skupio samo dva nastupa u Serie B.

Jednak broj bodova kao Venezia ima i Ascoli, a tu hrvatski nogomet također ima svojeg aduta. To je bivši stoper Hajduka Lorenzo Šimić, koji je standardan u udarnoj postavi te je u 24 nastupa ove sezone zabio i dva pogotka. Šimića je Hajduk prodao, sada već davne, 2017. godine i to za 1.5 milijuna eura u Sampdoriju. Uslijedile su brojne posudbe – Empoli, SPAL, Rijeka, Dunajska Streda, prije nego što ga je u ljeto 2020. za 250 tisuća eura kupio poljski Zaglebie. Tamo je ostao sezonu i pol, zatim prelazi kao slobodan igrač u Lecce, a nakon pola godine u Ascoli, gdje upravo završava svoju prvu sezonu. Možda je okonča i velikim uspjehom u vidu plasmana u Serie A.

Posljednji od Hrvata koji bi se mogli pridružiti Luliću i Badelju je Luka Bogdan. Ovaj 27-godišnji stoper rodom je iz Splita. Krenuo je u Adriaticu, sa 17 godina prelazi u akademiju RB Salzburga, a potom slijede danski Koge, slovenski Zavrč i Krka te niz talijanskih klubova - Vicenza, Catania, Livorno, Salernitana, odakle je stigao na posudbu u Ternanu. Skupio je 12 nastupa ove sezone, a njegova Ternana s 43 boda ne kotira najbolje u borbi za Serie A. No, dajmo im još dva kola da pokažu što znaju.

Za kraj spomenimo i kako se doigravanje za ulazak u Serie A igra tako da se u preliminarnoj rundi (momčadi od 5. do 8. mjesta), igra samo jedna utakmica, dok se polufinala i finale igraju na dvije utakmice. Prošle godine ovim je putem mjesto u eliti izborila Monza, momčad koja se ove sezone nalazi u borbi za mjesto u gornjem dijelu prvoligaške ljestvice.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Stanko JurićMarko RogMarin ŠverkoLuka BogdanMato JajaloLorenco Šimić

Ostale Vijesti