REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

Bolji od Haalanda, Kanea i Mbappea: Najbolji strijelac u ligama petice zabija svake 44 minute, zabija točno dva gola po utakmici

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 23.09.23. | 08:36

U svojoj je karijeri dijelio svlačionicu s Lovrom Majerom i Bornom Sosom, a prošle sezone promijenio je i reprezentaciju.

Uzorak još uvijek nije prevelik, ali start sezone i više je nego dovoljan da mu odamo priznanje, makar jednim tekstom. Kada pogledamo ljestvicu strijelaca u najboljim europskim ligama, a fokusirat ćemo se na lige tzv. petice, trenutno je najbolji topnik Europe napadač za kojeg mnogi nisu niti čuli. A on vodi svoj Stuttgart u mirnu plovidbu Bundesligom, nakon nekoliko kaotičnih sezona borbe za opstanak. Najbolji strijelac kluba je nevjerojatni Serhou Guirassy, 27-godišnji Gambijac koji je u pet kola zabio čak 10 golova!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

I ne samo da je raspucan, već to radi svake 44 minute u prosjeku, što je doista senzacionalna brojka ako uzmemo u obzir da se radi o napadaču Stuttgarta, kluba koji nije bio predodređen čak niti za gornji dio ljestvice, a kamoli da zabija kao na tekućoj vrpci.

Guirassyjeva priča doista je zanimljiva. Rođen je u Francuskoj, krenuo u Lavalu, da bi ga 2015. godine za pola milijuna eura kupio Lille, no tamo se nije snašao te je samo jednom zatresao protivničku mrežu. Uslijedila je posudba u Auxerreu (osam golova u 16 utakmica) koja mu je donijela novi transfer, ovaj puta za 3.8 miliuna eura u Köln. Prvi izlet u Njemačkoj bio je solidan, ali ne više od toga. Devet golova u 45 nastupa, no proveo je jednu polusezonu na posudbi u Amiensu i ponovno se taj recept pokazao dobitnim za transfer, s obzirom na to da ga je francuski klub otkupio za šest milijuna europskih novčanica.

Potom je uslijedila najbolja sezona u karijeri tada 23-godišnjeg Guirassyja. Zabio je devet golova u Ligue 1 i nakon jedne sezone Rennes je reagirao i za 15 milijuna eura doveo veliko napadačko pojačanje. Tamo je neko vrijeme dijelio svlačionicu s Lovrom Majerom, a u 81 nastupu zabio je solidnih 25 golova. Nedovoljno da zadrži mjesto prvog napadača Rennesa, pa je ponovno otišao na posudbu. I ponovno je odlično reagirao na svojevrsnoj audiciji u novom klubu, ovaj puta u Stuttgartu, gdje je, pak, bio suigrač Borne Sose. Zabio je 14 golova prošle sezone, 11 u Bundesligi i ispisao si najbolju preporuku za novi transfer.

Devet milijuna eura plaćeno je Rennesu ovog ljeta, a već sada možemo reći da je Guirassy ne samo otplatio taj iznos golovima, već je izvjesno da će popularne Švabe na njemu imati priliku dobro i zaraditi.

„Mislim da je Serhou u životnoj formi. Nevjerojatno je jak. Nadamo se da će ostati takav. Serhou zna zašto je ovdje, 100 posto se podredio našem cilju“, rekao je Stuttgartov trener Sebastian Hoeneß.

A kada vide kako Guirassy trenutno igra, vjerojatno se glavom o zid udaraju u nogometnom savezu Francuske. Guirassy je rođen u Arlesu i bio je član mlađih kategorija Tricolora, ali je u ožujku 2022. godine, svjestan da mu je konkurencija kod Didiera Deschampsa, barem, u tom trenutku, prejaka, Guirassy je odlučio zaigrati za reprezentaciju Gambije, zemlje u kojoj su rođeni njegovi roditelji. Upisao je osa nastupa i zabio dva pogotka za Gambiju, a s Nabyjem Keitom tvori tandem od kojeg se u ovoj reprezentaciji mnogo očekuje na Afričkom kupu nacija, koji počinje sredinom siječnja.




Tagovi

BundesligaStuttgartSerhou Guirassy

Ostale Vijesti