Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivo Čagalj/PIXSELL

Bogatiji klubovi već su Hajduku otimali trenere, što će reći Leko na Srnin zov

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 18.10.23. | 08:00

Interes za Hajdukova trenera iz Ukrajine postoji, želi ga legendarni sportski direktor Šahtara

Ukrajinski mediji uvelike javljaju da Šahtar pikira na trenera Hajduka Ivana Leku, dok je klub Donjecka privremeno preuzeo Darijo Srna, nekadašnji igrač Bijelih, trofejni kapetan Rudara i hrvatske nogometne reprezentacije.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) .

Leko u Šahtaru je Srnina ideja koju su plasirali u eter ukrajinski novinari, a iz Hajduka nema još nikakvog odgovora, ne oglašavaju i prvo što ćemo čuti na tu temu jest kada trener Bijelih bude najavljivao nedjeljni derbi s Osijekom koji se igra na Poljudu.

Leko je trener s pedigreom, nezaboravni su njegovi trofeji s Club Bruggeom u kojemu je radio odličan posao, a njegovih inicijalnih 3-5-2 pretvaralo su u superofenzivnih 3-3-4 gdje jer je imao odlična krila što mu u Hajduku nije palo na plodno tlo, pa je prošlog proljeća zaigrao 4-2-3-1.

Hoće li Leko u Ukrajinu, ne zna se, situacija tamo nije nikako povoljna, stalne su uzbune u ratom zahvaćenoj zemlji, no Šahtar svoje utakmice Lige prvaka igra u inozemstvu. E sad, velika je stvar kada te zove tako ugledni klub, priznanje za rad, ali i prilika za veću zaradu nego u Hajduku. Međutim, Leko ima ugovor do ljeta 2025. godine, a prema njegovim nastupima rekli bismo da je odlučan nešto napraviti u Hajduku, već je prošle sezone uzeo Kup, ali ga privlači prvenstvo i igranje skupine europskog natjecanja s klubom iz grada u kojemu je rođen. Vidjet ćemo što će reći na Srnin zov i kako će se ta priča razvijati.

Bilo je u ne tako davnoj prošlosti trenera koji su naglo odlazili iz Hajduka u druge klubove kada je stigao poziv, radilo se i o izazovima zbog uglednih imena, ali i prigodi za veću zaradu i napredovanje u karijeri.

Prvi koji je napustio bijeli brod bio je Talijan Edoardo Reja 2010. godine kada je otišao pomoći Laziju koji se našao u teškom trenutku i zadržao se dvije i pol godine u Rimu, u Serie A. Još je Hajduk dobio nekakvu odštetu, a Reju je naslijedio pokojni Stanko Poklepović Špaco koji se primio posla u Poljudu. Bio je to iznenadni odlazak, jer Hajduk je u Reji imao zvučno ime, no ni Špaco nije za podcijeniti.

Dvije godine nakon toga Bijele je vodio Bugarin Krasimir Balakov koji je također otišao naglo, nakon pobjede u Rijeci u sitne sata sazvao je pressicu i objavio da odlazi u Kaiserslautern, u Njemačku gdje je kao igrač ostvario veliku karijeru i privlačio ga je taj izazov. Njega je zamijenio Mišo Krstičević, a zanimljivo je da se Balakov u Bundesligi održao samo 57 dana, nije imao dobe rezultate i rastanak je bio neminovan.

Posljednji koji je otišao bio je Lekin prijatelj i suigrač Igor Tudor koji je 2020. godine dobio poziv Andree Pirla da mu bude asistent u velikom Juventusu. Pirlu je to bilo prvo trenersko iskustvo u Serie A i tražio je nekoga tko mu savjetom i radom može pomoći, a Tudor je već nakupio iskustva. Pirlo je potrajao jednu sezonu, osvojili su Kup i Superkup, a kako život piše romane, nije nemoguće da se Tudor u svoj Juventus vrati jednoga dana kao prvi trener, o čemu je već bilo medijskih nagađanja, premda je bliže Napoliju u ovom trenutku nakon što je odbio Salernitanu. Nakon Tudorova odlaska iz Hajduka momčad Bijelih preuzeo je njegov vjerni pomoćnik Hari Vukas koji je (za)sad u Tursku otišao bez svog šefa u stručni stožer Beşiktaşa.


 


Tagovi

Ivan LekoHajdukDarijo SrnaŠahtarEdoardo RejaStanko PoklepovićKrasimir BalakovMišo KrstičevićIgor TudorHari VukasHrvatska nogometna ligaukrajinsko nogometno prvenstvo

Ostale Vijesti