JON NAZCA/Action Images
JON NAZCA/Action Images

Bivša velika nada Furije: Roditelji su propješačili Saharu ne bi li stigli u Španjolsku, a ja ne zaslužujem igrati za reprezentaciju Gane

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 07.10.21. | 18:30

Potresna priča napadača Athletic Bilbaoa.

Roditelji Inakija Williamsa Artheura, rođenog u baskijskom gradu Pamploni, državljani su Gane koji su stigli u Španjolsku tako što su prohodali najveću svjetsku pustinju Saharu, rekao je Williams u jučerašnjem intervjuu za britanski The Guardian.

"Znao sam da moji roditelji dolaze iz Gane, no dosta dugo nisam znao kako su stigli u Španjolsku. Povremeno sam, dok sam bio dijete, pitao majku o tome, no uvijek je izbjegavala odgovoriti na to pitanje. Kada sam napunio 18 rekla mi je što su sve prošli da dođu u Španjolsku. Propješačili su Saharu u kojoj je preko dana između 40 i 50 stupnjeva Celzija. Dio su prošli u kamionu s još 40 ljudi, među kojima je bilo mnogo lopova, silovatelja. Majka mi je rekla da bi ostala u Gani da je znala što će proći", rekao je Williams i nastavio:

"Znate one snimke u kojem vidite brodove koji stižu iz Afrike, a ljudi se penju preko ograde u Melilli? Tako je bilo s mojim roditeljima. Stigli su u Melinu, preskočili ogradu, a onda ih je civilna straža zadržala. Kako nisu imali papire trebali su biti deportirani u Ganu. No, jedan odvjetnik iz Karitasa im je rekao da bi im bilo najbolje reći kako dolaze iz zemlje zahvaćene ratom. Stoga su poderali papire koje potvrđuju da su iz Gane i rekli da dolaze iz Liberije i traže politički azil. Zahvaljujući tome, stigli smo u Baskiju".

Williams dolazak u Baskiju naziva 'sudbinom' bez koje sigurno ne bi postao nogometašem. "Moji roditelji propješačili su Saharu ne bi li stigli u Baskiju. To nije slučajnost". Williamsovi roditelji prvo su stigli u Pamplonu u kojoj su upoznali Inakija Madonesa, svećenika po kojem je Inaki Williams dobio ime. "Imao sam hranu, nešto za obući za razliku od mnogih ljudi. Bio sam bogat".

Inaki je prve nogometne korake napravio s pet godina, a s 18 je potpisao za Athletic Bilbao. Debitirao je dvije godine kasnije (2014.) postao drugi tamnoputi igrač nakon Jonasa Ramalha koji je zaigrao za ponos Baskije. "Ta je utakmica bila puno važnija za mene od samoga debija. Znao sam da će mi profesionalni ugovor pomoći da vratim oca koji je tada radio u Londonu kao čistač u šoping centru ili kao zaštitar na Stamford Bridgeu. Znao sam da će mi pomoći spojiti obitelj nakon 10 godina. To je značilo puno i za mojega mlađega brata".

A upravo je Nico Williams prošle sezone debitirao za prvu momčad Athletic Bilbaoa, dok je u ovoj upisao osam nastupa i član je španjolske U21 reprezentacije.

Stariji Williams je svojevremeno bio smatran jednim od najvećih talenata španjolskog nogometa. Za A reprezentaciju Furije debitirao je 2016. u prijateljskoj utakmici protiv Bosne i Hercegovine, impresionirao je brzinom, probojnošću, ali nikada nije upisao nastup u službenoj utakmici.

Stoga, pojavila se mogućnost da zaigra za zemlju porijekla, reprezentaciju Gane, no Williams je poziv odbio.

"Zahvalan sam zemlji u kojoj sam odrastao. Rođen sam u Španjolskoj, život sam proveo u Bilbau. Nikada neću zaboraviti svoje korijene, no osjećam se Baskom i ne mogu mijenjati ono što jesam. Ne bih se osjećao ugodno da zaigram za Ganu. Nisam zaslužio igrati za reprezentaciju Gane".

Nakon osam kola španjolske Primere Athletic Bilbao se nalazi na sedmom mjestu ljestvice s 13 osvojenih bodova, četiri manje od vodećih madridskih velikana. Inaki Williams je u osam ovosezonskih utakmica zabio dva pogotka, kao i njegov brat Nico, ali bez učinka.


 


Tagovi

Inaki WilliamsNico WilliamsAthletic BilbaoŠpanjolskašpanjolska nogometna reprezentacijaGana

Ostale Vijesti