Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Bio je Dinamov junak na jednu noć, naprasno raskinuo ugovor, a danas poručuje: "Žao mi je što nisam ostao..." (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 08.07.22. | 08:01

Pablo Migilore donio je Dinamu obranjenim jedanaestercem zadnji Superkup protiv Hajduka. Navijači su ga odmah zavoljeli, bio je na dobrom putu da postane ikona. A onda je samo otišao kući zbog bolesti oca i više se nije vratio

Šest puta. U toliko su se navrata dosad Dinamo i Hajduk međusobno borili za trofej Superkupa. I rezultat je trenutno neodlučen - 3:3. Bilo je tu epskih utakmica, poteza i junaka za pamćenje. Prvi put, 1993. u Maksimiru, prvak Dinamo protiv Hajduka, pobjednika Kupa. Na tribinama usred ljeta 30 tisuća ljudi, a rezultat neponovljiv, bilo je 4:4. Ivan Katalanić preuzeo je Splićane i najavio šampionske ambicije, s druge strane Ćiro Blažević. Joško Jeličić i Mario Novaković stigli su u Maksimir s Poljuda. Utakmica se čekala s velikim nestrpljenjem, a potpuno je opravdala očekivanja, pogotovo Hajdukovih navijača. Vatromet nogometa i golova, Bijeli su triput vodili, Dinamo se triput vraćao. Mornar dva, Pralija i Računica po jedan gol, za Dinamo je dva. zabio Vlaović, po jedan Igor Cvitanović i Gašpar. U uzvratu na Poljudu bilo je 0:0, Hajduk je osvojio Superkup.

I obranio ga godinu dana poslije. Sad je Poljudu bilo 1:0 u prvoj utakmici, a istim rezultatom Modri su slavili u Maksimiru. Raspucavali su s bijele točke, u zadnjoj seriji promašio je Dražen Ladić, pogodio Igor Štimac, Hajduk je opet imao feštu.

Svoj prvi Superkup kontra Hajduka Modri su uzeli 2003. Nikola Jurčević na klupi je zamijenio Ćiru Blaževića i s jednom mladom momčadi donio trofej u Maksimir. Niko Kranjčar, Ante Tomić, Dario Zahora... bile su zvijezde koje dolaze, Ivica Olić odigrao je maestralno na svojem oproštaju od Dinama, simbolično, zamijenio ga je Eduardo. Koji je zabio za 3:1 i prelomio utakmicu, bio je to njegov prvi derbi i odmah strijelac.

Hajduk je uzvratio godinu dana kasnije, bilo je 1:0, golom Blatnjaka, no u iduća dva Superkupa Dinamo je uspio izjednačiti omjer. Prvo je 2010. Igro Bišćan glavom zabio za pobjedu Modrih...

...A onda je 2013. Maksimir dobio svoj najneobičnijeg junaka. O kojemu, zapravo, i jest ovaj tekst.

Dakle, prije devet godina, toliko je već prošlo, Dinamo i Hajduk zadnji su put igrali međusobno u Superkupu, a Zagrepčanima je troefj donio Pablo Migliore. 'Ludi' argentinski golman, koji se u Dinamu zadržao sam dva mjeseca!

"U kontaktu sam s Pablom, on je stvarno bio poseban lik. Danas je u argentinskom trećeligašku Deportivo Espanyolu, trener je golmana. Ali, koliko sam vidio nije samo trener već je i golman, iako je već više puta završio karijeru. očito ne može bez nogometa pa i dalje brani", priča nam Luis Ibanez, bivši Dinamov igrač, koji je Miglioreu u Zagrebu bio svojevrsni domaćin.

Migliore je u Hrvatsku došao nakon što je u Argentini bio u zatvoru zbog sumnje na povezanost s ekstremnim navijačkim skupinama, navodno je pomagao jednom huliganu u zataškavanju zločina. Bio je stvarno neobičan golman, izgledom, ponašanjem, ali i karakterom. Još se danas u Maksimiru prepričava kako mu je jedno od prvih pitanja po dolasku u Zagreb bilo:

"Gdje ovdje mogu kupiti pištolj? Kod nas Argentini uvijek ga nosimo."

S momčadi Krune Jurčića normalno je krenuo u pripreme, odradio ih kao i svi ostali. Uz dodatak. Na treninzima je morala svirati glazba, uz rukavice je na teren uvijek nosio zvučnik i čitav trening puštao glazbu po svojoj želji. Ni prije ni poslije Migliorea tog običaja na pripremama nije bilo. Temperamentan, glasan, 'nabrijan', vrlo brzo postao je jedan od lidera u svlačionici. I onda, stigao je Superkup, utakmica s Hajdukom u Maksimiru. Završilo je 1:1, zabio mu je Caktaš s bijele točke, ali s nekoliko je obrana i reakcija podigao publiku na noge, vidjelo se da će biti novi junak Maksimira. I postao je već te večeri. Utakmica je završila 1:1, odluka je pala udarcima s bijele točke, a tu je presudio baš Migliore. Vršajević je zabio, Jozinović promašio, a onda je Milgiore obrani udarac Tomičića i Dinamo je mogao slaviti, novi Superkup je došao u maksimirske vitrine. Ovacije s tribina za Pabla, Dinamo je dobio novu legendu. Tko bi tada rekao da je bio heroj za samo jednu noć? Već koji dan kasnije, Migliore se pokupio s treninga, rekao da odlazi iz Dinama. Drugi dan raskinuo je ugovor i nikad se više nije vratio.

"Razlog njegova odlaska bio je bolesni otac. Pablo je jako patio, jer mu je otac daleko, ne može biti s njim u teškim trenucima i jedne je večeri prelomio i odlučio otići, nije mogao biti toliko odvojen od oca. Kasnije je otac i preminuo, ali tih je dana osjećao da je potrebniji kući u Argentini nego u Dinamu", prisjeća se Ibanez.

Branio je poslije Migliore u Argentinos Juniorsima i urugvajskom Penarolu, prije no što je otišao u niželigaški nogomet. U međuvremenu je riješio i probleme izvan travnjaka.

"Da, srećom, ta je priča oko zatvora dobro završila. Dokazao je nevinost i nastavio normalno živjeti."

Ibanez se s njim i danas čuje, često se sjete te utakmice i tog kratkog, ali intenzivnog Pablovog razdoblja u Dinamu.

"Znam ga ponekad tagirati na nekim fotkama pa se javi i kaže kako mu je bilo lijepo u Dinamu, kaže mi: 'Joj, da sam barem dulje ostao u Dinamu.' Ali, tako je ispalo, ne može se vratiti vrijeme. Dinamo i taj Superkup ostali su u mu prekrasnom sjećanju."

Nikad kasnije Migliore niti kao turist nije došao u Zagreb.

"Nikad poslije nije bio niti u Europi!", zaključio je Ibanez.

Bilo je junaka u derbijima Dinama i Hajduka, s obje strane, nezaboravnih igrača ili nekih koji su zasjali samo jednom i onda se ugasili. No, teško se sjetiti ijednoga koji je tako brzo ušao u navijačka srca, donio trofej i onda još brže nestao kao da nikad nije niti bio ovdje. Premda, priča se o njemu i devet godina kasnije, to ipak govori da je bio poseban.

DOSADAŠNJI SUSRETI DINAMA I HAJDUKA U SUPERKUPU

1993. - Dinamo - Hajduk 4:4, Hajduk - Dinamo 0:0

1994.- Hajduk - Dinamo 1:0, Dinamo - Hajduk 1:0 (4:5 - 11m)

2003. Dinamo - Hajduk 4:1

2004. Hajduk - Dinamo 1:0

2010. Dinamo - Hajduk 1.0

2013. Dinamo - Hajduk 1:1 (4:1 - 11m)


Hrvatski nogometni superkup

Subota, 9. srpnja

Dinamo – Hajduk 20.00

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

GNK DinamoHajdukSuperkup 2022Pablo Migliore

Ostale Vijesti