Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Bijeli kut: Može li Livaja odgoditi Dinamovu promociju?

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 30.04.23. | 08:01

Derbi na Poljudu najveća je utakmica hrvatskoga sporta, a Dinamu treba bod za titulu

Današnji derbi u projekciji Hajduka trebao je odlučivati o držanju koraka s Dinama i držati budnu nadu u naslov prvaka koji se čeka još od 2005. godine na Poljudu. Umjesto toga, Dinamo stiže s 12 bodova prednosti i remi mu je dovoljan za obranu naslova prvaka. No, navijači Hajduka će unatoč toj činjenici ispuniti Poljud vjerujući da njihovi ljubimci makar mogu odgoditi Dinamovu promociju.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

S dosta izostanaka susreo se trener Ivan Leko prije ovog dvoboja, morao je posegnuti u juniorski sastava Marijana Budimira kako bi napunio brojku, no strateg Bijelih u najavi susreta nije kukao već je najavio pobjedu. Glavni adut mu je Marko Livaja koji je čitave sezone nosio Hajduk, no za pobjedu će mu se trebati pridružiti još poneko. Što se zdravstvenoga biltena tiče, izgledno je da bi se mogli vratiti Francisco Ferro i Lucas Grgić što bi Bijelima trebalo donijeti dodatnu čvrstinu, a Filip Krovinović mogao bi biti bliže vratima umjesto kartoniranog Yassinea Benrahoua, premda postoji i varijanta da tu poziciju zauzme mladi Rokas Pukštas, koji je nakon Luke Vuškovića glavni projekt kluba, jer igra u jako dobroj formi, pokazao se i na završnici lige prvaka mladih u polufinalu, a već dugo je standardni član udarne postave Bijelih.

Neće biti Luke Vuškovića, najavio je Leko, nastup u Ženevi ostavio je traga na njega, zaradio je istegnuće tetive i šteta je što ga nećemo, kao ni brojni skauti, vidjeti na sceni protiv Dinama. No, kako je jako mlad, 16 mu je tek, pred njim bi trebalo biti još ovakvih utakmica ukoliko se ne odluči na prodaju već ovoga ljeta, premda bi za njegov razvoj bilo bolje da se zadrži još malo te stekne iskustva i rutine te greške smanji na minimum.

Stadion bi trebao biti pun, Torcida je mobilizirala svoje pripadnike, te spremaju korteo s Pjace prema Poljudu kako bi pomogli Bijelima da ostvare pobjedu. Posljednjih dana moglo se pročitati brojnih komentara kako je najbolje Leki da stavi Livaju i deset juniora iz Ženeve, no otklonio je tu mogućnost trener Splićana, jer se Bili tići bore za titulu juniorskog prvaka kako bi i iduće sezone izašli na europsku scenu.

Oglas

UŽIVO Hajduk - Dinamo


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Zašto je važna pobjeda? Zato jer bi se onemogućilo Dinamu slavlje u hramu splitskog baluna, ali i u kontekstu pripreme za iduću sezonu kako bi trener Bijelih napravio dodatnu selekciju, jer već na samom početku svog mandata zavapio je za pojačanjima, koja se nada dobiti pred početak priprema kako bi marširao na cilj zvan skupina Konferencijske lige što bi za Hajduk bilo jako važno jer igranje Europe je ono što diže cijenu igračima i povećava šušur u gradu koji je poseban kada Hajduk igra na kontinentalnoj sceni.

Osim toga, s obzirom da ne može ne gore ni dolje na tablici, utakmica je važna kao i uvertira za onu još važniju, jer 24. svibnja će Hajduk sa Šibenikom igrati za Kup što je bio jedan od ciljeva kluba. Završiti sezonu pobjedom nad Dinamom i uzeti Kup bilo bi utješno za navijače Hajduka, kad su već godinama daleko od titule prvaka. Možda će njihova biti sljedeća sezona no Leko će morati dobiti pojačanja, a na prinove kako bi mogao napasti naslov.

Za njega, koji je priznao da mu je poraz u Maksimiru bio najteži u karijeri, pobjeda bi također puno značila, jer bila je to ključna utakmica koja mu je otvorila oči da ne može više igrati 3-5-2 pa je u dogovoru sa stručnim stožerom i igračima odlučio promijeniti sustav, premda ni nakon toga Hajduk nije briljirao, ali je bio dosta bolji jer su se igrači puno bolje snašli u staroj impostaciji.

Nevezano za sustav, pobjeda za Lekin sastav donijela bi olakšanje i podigle euforiju prije Kupa koji svi smatraju već osvojenim, ali kako se igra samo jedna utakmica, trebat će joj pristupiti maksimalno ozbiljno, baš kao i ovoj današnjoj.

MOGUĆI SASTAV HAJDUKA (4-2-3-1)


Derbi Hajduka i Dinama na Poljudu igra se od 18 sati (MaxSport 1). Glavni sudac je Dario Bel (Osijek), pomoćnici su Bojan Zobenica (Velika Gorica) i Goran Pataki (Đakovo). VAR sudac je Mario Zebec (Cestica), a AVAR Jerko Crnčić (Vrbovec).



Tagovi

HajdukTorcidaGNK DinamoIvan LekoMarko LivajaDerbi

Ostale Vijesti