Milan Šabić/Pixsell
Milan Šabić/Pixsell

Hajdukove dvojbe za derbi: Gdje smjestiti Pukštasa?

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 29.04.23. | 08:00

Ozljede i izostanci zbog kartona kroje Lekin sastav

Dok je još relativno bio u borbi za prvaka treneru Hajduku Ivanu Leki, prošli derbi u Maksimiru, utakmica koju je Dinamo dobio 4-0, bila je okidač za promjenu sustava. Nakon toga Leko više nije bio ustrajan u forsiranju sustava 3-5-2, nego ga je promijenio u 4-2-3-1 što je igračima više odgovaralo. Shvatio je da nema profili igrač za igru s trojicom u obrani ni adekvatne igrače na krilima koji su jako važni u takvom stilu igre.

Oglas

UŽIVO Hajduk - Dinamo


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

I ovaj derbi Leko će igrati s četvoricom u posljednjoj liniji, no ima stanovitih probleme s brojnih izostancima tako da se sastav nameće sam po sebi uz nekoliko dvojbi. Oporavio se Dino Mikanović koji konkurira za desni bok nakon što je mladi Niko Sigur sigurno odigrao par posljednjih dvoboja. U Gorici su stoperski par činili Awaziem i Borevković, no nakon završnice Lige prvaka mladih Leko može računati i na Luku Vuškovića, najveći klupski projekt, igrača koji bi mogao srušiti klupski rekord u rubrici 'izlazni transferi'. Za Vuškovića, koji je nesmotreno skrivio kazneni udarac protiv AZ Alkmaara u finalu Lige prvaka mladih, ovo bi mogla biti prava utakmica da se pokaže na velikoj sceni, odigra u cijelosti veliki derbi i pokaže koliko je konkurentan u borbi s Dinamovim ofenzivcima.

U veznom redu je Leko također 'tanak' za ovaj susret, jer jedini defanzivni vezni kojega ima na raspolaganju je Fossati čiji nasup je neupitan. Tko će mu se pridružiti na drugoj šestici, to je tema o kojoj se može lamentirati. Jedna opcija je stavljanje polivalentnog Rokasa Pukštasa, a druga ostajanje u istoj shemi s Filipom Krovinovićem, jer obojica mogu odigrati u vezi, ali i na poziciji polušpice, premda Leko mladoga Amerikanca litavskih korijena vidi više desno. No, kako ga staviti na atu poziciju kada se vratio Emir Sahiti koji pokazuje znakove ulaska u formu nakon što se vratio od ozljede. Na lijevom krilu Leko ne bi trebao mijenjati, Jan Mlakar čini se zacementiran, isto kao i Marko Livaja koji je gladan golova i potpuno nabrijan u derbijima. Podsjetimo, zbog žutih kartona nema Yassinea Benrahoua i Agustina Anella, a ozlijeđeni su Gergo Lovrencsics, Francisco Ferro, Stefan Simić, Lucas Grgić, Josip Elez, nema Dominika Prpića zbog bolesti, još ranije Anthonyja Kalika, a pitanje hoće li se Nikola Kalinić oporaviti za nešto veću minutažu…

Za Hajduk ova utakmica nema poseban naboj osim što žele pobjedom spriječiti Dinamovu krunidbu prvakom na njihovu terenu. Jer, sasvim je jasno da je utakmica koja je za Bijele najvažnija, ona sa Šibenikom za trofej Rabuzinovo sunce, jer je to prilika za osvajanje trofeja. Nameće se i pitanje koliko će mladi dobiti prostora nakon što završi utakmica s Dinamom, jer nakon toga, bez obzira na ishod samo će se čekati 24. svibnja i finale sa Šibenikom.



Tagovi

HajdukGNK DinamoIvan LekoDerbi

Ostale Vijesti