REUTERS/Scott Heppell
REUTERS/Scott Heppell

Arteta: “Ostajem pri svojim izjavama, dužnost mi je braniti klub i svoje igrače, naše vrijednosti”

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 07.11.23. | 15:03

Trener Arsenala sjeo je pred novinare uoči dvoboja protiv Seville u Ligi prvaka

Mikel Arteta bio je bijesan. Gol Anthonyja Gordona za Newcastle protiv Arsenala nije poništen unatoč provjerama VAR-a. Topnici se nadaju oporavku od poraza u srijedu kad igraju protiv Sevilloe u 4. kolu skupine B Lige prvaka.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Mikel Arteta kaže da ostaje pri svojim komentarima koji se odnose na kontroverzni pogodak Anthonyja Gordona u Arsenalovom porazu od Newcastlea, 1-0 za domaće, inzistirajući na tome da je njegova dužnost braniti svoj klub i igrače.

Podsjećamo, tada izrazito ljutiti menadžer Arsenala je nakon subotnje utakmice na St James' Parku odluku o dodjeli pogotka, nakon trostruke provjere VAR-a, opisao kao "sramotnu" i "neugodnu".

Službenici VAR-a odlučili su da ne mogu poništiti odluku na terenu nakon što nisu našli ništa odlučujuće nakon provjera je li lopta izašla iz igre, mogućeg zaleđa strijelca Gordona i očitog guranja Gabriela Magalhaesa u leđa od strane Joelintona.

Arsenal je nakon toga objavio izjavu potpore svom menadžeru, tražeći od PGMOL-a da se "hitno pozabavi" standardima suđenja. Govoreći u utorak, uoči okršaja Lige prvaka sa Sevillom, Arteta je inzistirao da ne žali zbog svojih komentara.

"Moja je dužnost stati pred vas, pred kamere, i dati vrlo jasnu i poštenu procjenu onoga što se događa na utakmici. To sam i napravio", rekao je Arteta na svojoj konferenciji za novinare.

“Vrlo sam otvoreno govorio o tome kako sam osjetio da je momčad igrala i kako je utakmica bila uvjetovana odlukama koje su donesene. Moja je dužnost braniti svoje igrače, podržavati svoje igrače, braniti svoj klub, podržavati svoj klub, na najbolji mogući način. To je ono što ću činiti svaki put. Ne radim to prema osjećaju, nego činjenica i želim da sam što je moguće jasniji. Uvijek to radim - kada smo izgubili, preuzimam svoju odgovornost da to učinim. Takav sam i moram braniti svoj klub."

Upitan je li njegov bijes povezan samo s događajima u St James' Parku ili gomilanjem odluka, Arteta je rekao:

"Ove se stvari ne događaju preko noći. Kad sam bio tako jasan i imao dokaze za riječi koje sam koristio u medijima , to je zato što to jako osjećam. Jedna stvar koju govorim i izvana i interno svojim igračima je da pitaju kako možemo igrati bolje, biti dominantniji, igrati igru onako kako želimo. Ali jedno je moja dužnost prema vama, a drugo prema igračima, kao njihova trenera. To je točno ono što sam napravio - ništa posebno, ništa drugačije, i ja i klub bismo to učinili uvijek iznova."

Arteta je odbio da mu se objasni zašto je, konkretno, smatrao da je Gordonov gol trebao biti poništen i odbacio je sugestije o licemjerju u svjetlu komentara koje je dao prije mjesec dana u kojima je izjavio da su sudačke pogreške dio igre.

“Ostajem pri riječima da su pogreške dio nogometa na bilo koji drugi način, a mi smo tu da konstruktivno unaprijedimo igru na bilo koji način. U klubu, pojedinačno u mojoj dužnosti kao menadžera, na sastancima trenera, kako bismo dobili bolju igru. To je jedina stvar koju želimo postići, svi. To je to."

Arteta je također podržao izjavu kluba nakon što je stručni komentator Sky Sportsa Gary Neville rekao da je to "opasan" presedan, inzistirajući na tome da pokazuje jedinstvo Arsenala.

"Opet, imamo dužnost dati iskaz sa svim dokazima koje imamo, povijest onoga što se dogodilo. Moramo se zalagati za naše ljude, naše vrijednosti i ono što jesmo. Kad je klub to učinio, učinio je to u vrlo specifičnim trenucima iz pravih razloga, a to također pokazuje jedinstvo i razumijevanje unutar kluba da se pozicioniramo na stvarno jasan i pošten način."

Šef svlačionice Arsenala također je odbacio sugestije da izjava legitimizira zlostavljanje sudaca.

"Podrška koju smo dali svima neće se promijeniti", rekao je.

"Bit ću tamo, bit ću na svakom sastanku pokušavajući pojačati stvari. Svi želimo isto, da sudačke pogreške nisu tema. Ali moramo shvatiti da moramo biti tu. Kad imamo mišljenje, moramo ga dati na pošten, jasan način. S poštovanjem, ali jasno i pošteno, i nastavimo razvijati igru na način na koji želimo."

Arsenal bi pobjedom protiv Seville mogao osigurati prolaz za nokaut fazu Lige prvaka, ali će biti bez ozlijeđenog Gabriela Jesusa, dok je nastup Martina Odegaarda neizvjestan. Arteta se nada da će iskoristiti osjećaj nepravde iz St James' Parka kao motivaciju za svoju momčad.

"Da, posebno učinak momčadi", rekao je. “Kad se osvrnemo na dvije utakmice koje smo odigrali prošle godine kada smo pobijedili 2-0 i izgubili 0-1, bili smo puno bolji prije tri dana nego prije godinu dana. Zaslužili smo puno više nego u tim utakmicama, ali to je ljepota nogometa. Moramo graditi optimizam na mnogim stvarima koje smo napravili protiv Newcastlea, poboljšati određene stvari, posebno u posljednjoj trećini, ali način na koji smo igrali i natjecali se bio je izvanredan. U trenutku kada imate priliku nešto staviti u krevet, vi to učinite," dodao je o sučeljavanju sa Sevillom s mogućnošću pečata na prolaz skupine

"Morat ćemo napraviti puno stvari kako treba, a zatim imati pravo na pobjedu protiv momčadi s ogromnim iskustvom u ovom natjecanju. Moramo dokazati u srijedu pred našim ljudima koliko smo uzbuđeni igrati utakmicu i koliko nam ona znači", poručio je strategy Topnika. (G)



Tagovi

Mikel ArtetaArsenalNewcastleNewcastle UnitedSevillaLiga prvakaPremier liga

Ostale Vijesti