Reuters/Matthew Childs
Reuters/Matthew Childs

VIDEO KalVARija: Pijetlovi upisali prvi poraz u prvenstvu, utakmicu obilježila dva crvena kartona i pet poništenih pogodaka!

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 06.11.23. | 23:13

Samo u prvom poluvremenu vidjeli smo tri poništena pogotka, jedanaesterac i crveni karton, potom su Spursi u nastavku ostali s devet igrača u 55. minuti nakon nesmotrenog poteza Udogieja, da bi na kraju Plavci dočekali raspad domaćina i Pochu osigurali 4-1 pobjedu protiv 'njegovog' Tottenhama...

Kad jednog običnog HNL obožavatelja pitate koje dvije stvari u domaćem prvenstvu primarno treba unaprijediti, odgovor će gotovo pa uvijek biti isti: suce i infrastrukturu. I dok u Engleskoj problema sa stadionima nemaju, sudačke odluke, VAR provjere i različita tumačenja sličnih situacija bacaju jednu ogromnu mrlju na najatraktivniju ligu na svijetu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U prosjeku, na jednoj utakmici Premier lige bude 30 kamera. Usporedbe radi, jednu HNL utakmicu prati šest kamera, s tim da tek debiji dobiju kameru-dvije ‘gratis’. No, sva ta čuda tehnologije, sve te milijarde i svo to blještavilo ponekad izblijedi. Utakmica između Tottenhama i Chelseaja trebala je biti šlager dana. Ponedjeljak je nerijetko ‘mrtav’ sportski dan, ali današnji raspored ponudio nam je Londonski derbi. Čekali smo ga, vjerovali da ćemo po tko zna koji put biti oduševljeni dinamikom, tranzicijom i genijalnim potezima, a na kraju smo ostali razočarani. Zašto? Eh, kad bi to bilo tako jednostavno objasniti…

Sve pogotke s utakmice pogledajte OVDJE (Arenasport)

Prvo poluvrijeme na kraju je trajalo punih 58 minuta. Da, dobro ste pročitali. Krenulo je sretnim pogotkom Kuluševskog (6.), da bi onda u 14. minuti VAR poništio pogodak Pijetlova za 2-0 zbog minimalnog zaleđa Sona. Potom je Udogie u 18. požutio, pa je VAR u 21. i 28. poništio pogotke Chelseaja, da bi onda u 33. minuti, ponovno nakon pregleda VAR-a, Romero dobio izravan crveni karton (četvrti u 75. nastupu), a Chelsea jedanaesterac.

Palmer je vratio stvari na početak iako je Vicario bio na lopti, a dodatne probleme Postecoglouu stvorila je ozljeda sjajnog braniča Van der Vena. Izašao je Nizozemac iz igre u 44. minuti, a Australac je u istoj minuti odlučio s terena povući i ove sezone sjajnog Maddisona. Zašto nije čekao poluvrijeme? Zato jer jedna momčad možda može napraviti pet izmjena, ali u tri ‘intervala’. Dakle, prvu izmjenu Postecoglou je potrošio kad je ostao bez Romera, potom je isto morao napraviti kad mu se ozlijedilo pojačanje koje je ljetos stiglo iz Wolfsburga, a to je značilo da, u slučaju da ne napravi istovremeno još jednu zamjenu, ostaje na tome da može samo jednom zaustaviti igru kako bi ‘osvježio’ svoju momčad.

Australac je zapravo bio iznimno mudar, a iako se Maddisonu na prvu takav njegov potez nije svidio, nema sumnje da će shvatiti svojeg trenera koji je u tom trenutku morao početi misliti baš o svemu.

U početnim minutama drugog dijela nije djelovalo kao da Tottenham ima igrača manje u polju. Dobro su se kretali Pijetlovi, zajednički su radili pressing na igrače u Plavom, ali onda je trenutak nesmotrenosti mladog Udogieja prelomio utakmicu.

Lijevi bek Spursa je u 55. minuti zaradio drugi žuti karton. I to potpuno opravdani. Tottenhamu nije preostalo ništa drugo nego povući se i nadati se da Plavci do kraja utakmice neće uspjeti doći do prednosti, ali takav ishod bio je praktički nemoguć. Koliko god Chelsea ove sezone bio neuvjerljiv, da baš u 40 minuta ne mogu postići pogodak uz dva igrača više malo djeluje nerealno. Borili su se domaći igrači, Dier i Hojbjerg odradili su sjajan posao u obrambenoj liniji, ali onda je u 75. minuti sijevnula jedna kontra Chelseaja koju je rutinski Jackson završio nakon izvrsnog dodavanja danas neumoljivog Sterlinga.

Kako je Udogie zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton, pogledajte OVDJE (Arenasport)

No, drama tu nije stala, jer svega nekoliko minuta kasnije je Dier zabio za 2-2! No, kako to obično biva u ovoj utakmici, uslijedio je novi preokret - euforiju na tribinama prekinula je za visoko podignuta zastavica prvog pomoćnika. Bio je Dier u zaleđu, potvrdila je to i ponovljena snimka, a taj antiklimaks na kraju je ugasio sve nade domaćeg sastava.

A onda, na samom kraju, kad je već sve bilo gotovo, Jackson je u 90+4. minuti prvo zabio za 3-1, a onda je tri minute kasnije kompletirao svoj prvi hat-trick u plavom dresu.

Tottenham je na kraju pao. I to prvi put ove sezone u Premier ligi. Vrh su sada prepustili Manchester Cityju koji je na krilima Douka (četiri asistencije i pogodak) ove subote proletio Craven Cottageom gdje su došli do 6-1 pobjede. Morat će se Pijetlovi ozbiljno pomučiti da bi se vratili tamo gdje su bili posljednjih 10 kola. Je li moguće? Je. Hoće li biti teško? Sigurno.

O ovoj utakmici će se još puno pričati. Nažalost, neće se pričati toliko o nogometu, magičnim potezima i sjajnoj publici, pričat će se o VAR-u, o ukupno 21 minuti za koliko su zajednički produžena oba poluvremena (prvo 12 minuta, drugo 9), o crvenim kartonima i neuvjerljivim sudačkim odlukama. Pričat će se doduše i o hrabrim Pijetlovima, tek ponešto o spretnim i sretnim Plavcima. Pričat će se o popratnim stvarima, ne o nogometu. Jacksonov hat-trick? Konstatirali smo, pričat će se o mnogim stvarima, ali o tome, iskreno, nakon ovakve utakmice, sumnjamo da će to itko spomenut...



Tagovi

TottenhamChelseaPremier liga

Ostale Vijesti