Tamo gdje igra Real Madriz i gdje nogomet nije najpopularniji sport

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 21.03.20. | 17:05

Dobrodošli u Nikaragvu.

Europa sa velikom pažnjom promatra događanja u Bjelorusiji, koja je postala jedina zemlja koja još uvijek nije zaustavila nogometnu loptu zbog straha od širenja koronavirusa. Istovremeno, ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu ovih dana "muku muče" da pronađu državu na planetu u kojoj još mogu pogledati poneku nogometnu utakmicu.

Jedna od takvih je Nikaragva, koja za sada ima samo dva potvrđena slučaja koronavirusa. Na svu sreću, oba pacijenta se nalaze u dobrom zdravstvenom stanju, pa čelnici tamošnjeg saveza ne vide razlog da se natjecanje obustavi. Bar za sada.

Međutim, ono od čega treba početi priču o ovoj zemlji jest podatak da nogomet ovdje nije najpopularniji sport. Slično kao u Japanu, stanovnici Nikaragve mnogo više vole pratiti bejzbol, pa tako apsolutno svaki veći grad u ovoj zemlji ima klub koji se natječe u prvoj ligi. Nogometna lopta tamo nekako dođe kao glumac u sporednoj ulozi.

Ali i kao takav drži posebno mjesto u životima mnogih u Nikaragvi. Kao i u većini zemalja latinoameričkog dijela svijeta, sezona je podijeljena na Clausuru i Aperturu, a trenutno je u toku ova prva i večeras će na programu biti 10. kolo. Poslije devet utakmica, stanje u samom vrhu tablice je i dalje veoma napeto i još uvijek se ne može nagovijestiti tko će se plasirati direktno u polufinale, a tko će morati mjesto među najbolja četiri tražtii kroz play-off. Pravila kažu da samo prve dvije momčadi idu direktno u polufinale, dok naredne četiri moraju tu privilegiju izboriti kroz razigravanje.

Tri utakmice su na programu i sve tri kreću od 02:00, dakle odmah poslije ponoći. Za početak, gledat ćemo okršaj jednog od najstarijih klubova Srednje Amerike, Dirangena, koji je prije tri ljeta proslavio sto godina postojanja. Oni će na svom terenu dočekati Ocotal, koji nije najbolje krenuo u Clausuri.

Pogledaj TEČAJEVE za utakmicu Dirangen - Dep. Ocotal

Domaći su, pored toga što su jedni od najstarijih, ujedno i jedni od najuspješnijih klubova u ovoj zemlji. Čak 26 puta osvojili su trofej prvaka Nikaragve, a uz to su dva puta podigli i nacionalni Kup. Mogu se pohvaliti i da su 1994. godine ušli u četvrtfinale CONCACAF Kupa pobjednika. Trenutno ih sa klupe predvodi Mauricio Cruz Giron, kojem je to druga "vladavina" Dirangenom, pošto je prethodno predvodio klub od 1992. godine do 2006. godine. Trener ovog sastava ponovo je postao 2017. godine, a u Clausuri zauzima prvo mjesto na tablici.

Sa druge strane, Deportivo Ocotal je u odnosu na Diriangen "malo dijete" ili bolje reći "unuk". Ovaj klub je osnovan 2002. godine, dakle čitavih 85 godina kasnije. Za sada nije imao neki veći uspjeh, osim osvajanja drugog ranga prije tri sezone. Naravno, pobjeda Diriangena se ovdje ne dovodi ni u kakvo pitanje.

Pogledajte TEČAJEVE za utakmicu Jalapa - Ferretti

Večeras će igrati i Real Madriz. Ne, nije riječ o tipfeleru i momčadi Zinedinea Zidanea, već o klubu iz Nikaragve, koji ima veliko rivalstvo upravo sa spomenutim Deportivom iz Okotala. Za razliku od dosta slavnijeg kluba iz španjolske prijestolnice, Realu iz Nikaragve ne ide baš najbolje, pa će bodove spasa pokušati dograbiti protiv Estelija, koji je drugi najuspješniji klub u čitavoj zemlji sa 13 trofeja, odmah iza Diriangena.

No, Real Madriz zaista se ima čemu nadati, usprkos lošim partijama u posljednjih nekoliko nedjelja. Esteli je dva puta u minulih pet godina prepustio bodove na domaćem terenu gostima, a uzimajući u obzir da se ne nalaze u blistavoj formi, ne bi bilo nimalo čudno da na ovoj utakmici vidimo duplu šansu "X2".

Pogledajte TEČAJEVE za utakmicu Esteli - Madriz

Za kraj, tu je susret sredine tablice između domaće Jalape i Ferrettija (02.00). I jednima i drugima pobjeda bi dosta značila u borbi za direktan plasman u polufinale Clausure.

 
 

Zanimljiva je priča oko toga kako su gosti osnovani. Na inicijativu Waltera Ferrettija Fonsece, koji je bio predvodik tamošnje policije tijekom devedesetih godina prošlog vijeka, klub je služio za trening nadležnih organa i zvao se DGPS, što je skraćenica za tamošnje policijske snage. Nakon pogibije Ferrettija Fonsece u saobraćajnoj nesreći, klub je odlučio promijeniti ime u njegovu čast. Od osnivanja, pa do danas, četiri puta su bili prvaci Nikaragve, posljednji put 2017. godine.

Preko puta je klub koji igra na stadionu od, ni manje ni više, tisuću sjedalica. Malena Jalapa se ipak bori i grabi ka velikom uspjehu i plasmanu u razgiravanje, bez obzira na to što je osnovana prije nepunih deset godina. Bez obzira na sve, ovdje također vrijedi pokušati sa duplom šansom koja uključuje goste i neriješen ishod – "X2".

Iz udobnosti svog doma možete bez problema koristiti širok spektar GERMANIJINE online ponude na najbrži, najjednostavniji način, što je ovih dana vrlo bitno. Za razliku od klađenja na uplatno-isplatnom mjestu, gdje morate obaviti mnogo više koraka kako biste se okladili, preko internetske stranice ili aplikacije germaniasport.hr samo u ŠEST koraka obavit ćete sve što je potrebno kako bi igra započela. Detaljne upute pogledajte OVDJE!

Pogledajte TEČAJEVE Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(Foto: Reuters)


Ostale Vijesti