Reuters
Reuters

VIDEO Ispisana povijest: Denver Nuggetsi i Nikola Jokić osvojili prvi naslov prvaka NBA lige

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 13.06.23. | 06:39

Srpski centar zabio je najviše poena i upisao najviše skokova i asistencija u cijeloj playoff seriji. To niti jednom igraču do sada nije uspjelo.

Košarkaši Denver Nuggetsa prvi put u svojoj povijesti podignuli su pehar namijenjen prvaku NBA lige nakon što su u petoj utakmici finala s 94-89 svladali Miami Heat i stigli do konačne, pete pobjede.

Denver se zbog pritiska utakmice mučio, u prvom dijelu pogodili su tek jedan od čak 15 šuteva za tri poena (bilo je to najlošije tricačko poluvrijeme jednog finalista NBA lige ikada), a na odmor su otišli sa zaostatkom od sedam poena. Nuggetsi su se u nastavku konsolidirali, u posljednjoj dionici ne samo da su preokrenuli utakmicu već su sada oni bili ti koji su vodili sa sedam poena razlike. No, ne bi to bilo to da na scenu nje stupio Jimmy Butler koji je cijelu utakmicu bio ispod razine, nije mogao pogoditi ni iz bunara, a onda je s 13 uzastopnih poena doveo Heat u novo vodstvo. Ipak, Denver je sjajnom obranom limitirao Miami na 89 poena i u završnici dvoboja potvrdio svoj prvi naslov prvaka u povijesti.

Nikola Jokić također je stigao do svojeg prvog prstena, MVP finala je u posljednjoj utakmici ubacio 28 poena (šut 12-16), uz 16 skokova i za njega skromnih četiri asistencije i blokadu. Michael Porter Junior odigrao je sjajnu utakmicu, ubacio je 16 uz 13 skokova i tri asista, a Jamal Murray ubacio je 14 uz po osam skokova i asistencija. Jimmy Butler je na suprotnoj strani ubacio 21 poen (uz pet asista te po tri skoka i ukradene lopte), a dobar do posljednje dionice u kojoj se ugasio bio je i Bam Adebayo s 20 poena i 12 skokova.

Nakon kraja utakmice Ball Arena, dom Denvera, je eruptirala, navijači su uletjeli u teren, među njima su bili i Jokićeva braća Strahinja i Nemanja, zgrabili trenera domaćih Michaela Malonea i krenuli ga bacati u zrak.

Jokić je, potpuno opravdano, izabran MVP-om finalne serije i cijelog doigravanja u kojem je zabio najviše poena (600, 30 po utakmici)), imao najviše skokova (269, 13.5 po utakmici) i najviše asistencija (190, 9.5 po utakmici).

"Znali smo da je ispred nas dobra, pametna i nevjerojatna momčad koju jako poštujem. Trudili smo se, bila je to ružna utakmica u kojoj nas nije išao šut, ali na kraju smo pronašli način za obranu. Ostali su ispod 90 poena i zato smo pobijedili. Završili smo posao i sad možemo kući", rekao je za kraj srpski superstar koji će se, kao i cijela šampionska momčad, otisnuti na zasluženi ljetni odmor. (nr)



Tagovi

NBADenver NuggetsNikola Jokić

Ostale Vijesti