Tokio je odgođen za 2021., znači li to hoće li biti NBA zvijezda na OI?

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 25.03.20. | 10:25

Na ogroman oblak neizvjesnosti iznad NBA lige nadovezala se odgoda Olimpijskih igara u japanskog prijestolnici.

U utorak tijekom dana definitivno je potvrđeno kako se Olimpijske igre u Tokiju odgađaju za narednu godinu, unatoč tome što su japanski rukovodioci vjerojatno hinili lažni optimizam.

Jasno je bilo da je gotovo nemoguće organizirati smotru najboljih svjetskih sportaša u aktualnim uvjetima, pogotovo u trenucima kad je preko 40% putnika u Tokio još uvijek bilo nepoznato, a još su se trebale brojne kvalifikacije održati i norme dostići.

Što to znači za košarkaški turnir, odnosno hoće li njenu najveću atrakciju, momčad Sjedinjenih Država, predvoditi najveće NBA zvijezde? To je pitanje na koje je u ovom trenutku nemoguće odgovoriti.

„Time ću se baviti kad saznam od NBA lige ono što nas sve zanima. Jednostavno sam stisnuo pauzu na reprezentativne planove do dolaska informacija.“, rekao je u utorak direktor američke košarkaške reprezentacije Jerry Colangelo.

Naravno, referirao se na kompletnu neizvjesnost oko NBA, američkog sporta i života u SAD općenito. Trenutna progresija koronavirusa u najmoćnijoj državi svijeta ne nudi previše optimizma, kao ni preostalog vremena i energije za razmišljati o košarci i sportu.

Ishod velikog domino efekta bi trebalo predvidjeti za odgovorit na pitanje iz naslova. Kad će se i hoće li se prekinuta 2019./2020. sezona nastaviti? Ako da, kad će naredna početi i kako će izgledati? Koliko će cijela situacija opustošiti financijsko blagostanje NBA košarke i koliko će, uslijed toga, njenim zvijezdama ostaviti motiva i volje za nastup u nacionalnom dresu? Sve su to pitanja koja vise u zraku, a koja su ionako u drugom ili čak trećem planu mainstream javnosti.

 

 

Jedna od realnih opcija jest da sezona 2020./2021. počne na sâm Božić. Ona ne podrazumijeva skraćenu sezonu (kao u primjeru onih za vrijeme lockouta), već samo pomaknutu. To u prijevodu znači da bi se okončala tek tamo sredinom ili pred kraj srpnja 2021. U slučaju ovog scenarija, najbolji NBA igrači gotovo sigurno ne bi putovali u Tokio.

Tijekom sezone je velik broj najvećih zvijezda potvrdio svoje želje za nastupom u Japanu, naravno dok se još podrazumijevalo da će se OI odviti ove godine. Dijelom ih je na to ponukao loš rezultat njihove reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kini, na kojem je prethodno preko 30 igrača otkazalo nastup.

Naravno, razlozi za propuštanje OI 2021. primijenjuju se i na NBA igrače drugih reprezentacija. Joe Ingles je posebno dao do znanja da bi mu dosta teško palo ako ne bi mogao igrati za svoju Australiju, ali i da je jako dobro svjestan da je NBA, odnosno organizacija Utah Jazza, ta koja ga plaća.

Također, još jedan upitnik je ova cijela situacija izrodila. Hoće li izbornik Gregg Popovich ostati na tom mjestu, s obzirom da je u 2020. razmatrao odlazak u potpunu trenersku mirovinu? Colangelo se ni tim pitanjem ne stigne baviti u ovim trenucima s obzirom da mu odmah predstoji organiziranje predolimpijskih pripremnih turnira, bukiranje dvorana za kampove, kao i ostale stvari koje ova odgoda povlači.

Trenutno je više pitanja nego odgovora vezana uz ovu temu. Poznata je stvar da su Olimpijske igre ''sveti gral'' sporta u američkim očima. Košarkaši nisu iznimka te nikad nisu skrivali da ih one puno više zanimaju od svjetskih prvenstava.

No ovaj put se force majeure umiješala.

Iz udobnosti svog doma možete bez problema koristiti širok spektar GERMANIJINE online ponude na najbrži, najjednostavniji način, što je ovih dana vrlo bitno. Za razliku od klađenja na uplatno-isplatnom mjestu, gdje morate obaviti mnogo više koraka kako biste se okladili, preko internetske stranice ili aplikacije germaniasport.hr samo u ŠEST koraka obavit ćete sve što je potrebno kako bi igra započela. Detaljne upute pogledajte OVDJE!

Pogledajte TEČAJEVE Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Tokio 2020američka košarkaška reprezentacijaJerry ColangeloGregg Popovich

Ostale Vijesti