Kim Klement-USA TODAY Sports
Kim Klement-USA TODAY Sports

Neobičan slučaj Kyrieja Irvinga: Ekscentrični genijalac o kojemu ovise šanse Netsa u doigravanju

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 16.03.22. | 12:49

S obzirom na to da mu bruto plaća iznosi 35 milijuna dolara za ovu sezonu, Irvinga je očito zapekla savjest što je dodatno olakšao budžet Brooklyna pa se svojski potrudio iskupiti

Kako se odužiti klubu koji je zbog tvojih stavova platio kaznu od 50 tisuća dolara? Pa tako što ćeš već iduću večer ubaciti svoj i klupski košgeterski rekord od okruglih 60 poena. Kyrie Irving, a o kojemu je riječ, najpoznatiji je antivakser u NBA ligi i koji zbog zakona koji trenutno vladaju u New Yorku, nema pravo igrati u domaćem Barclays Centru. Premda, i ti zakoni djeluju kao da su ispali iz nekog trećerazrednog stand-up scenarija. Naime, gostujući necijepljeni igrači smiju igrati u New Yorku, dok je Irvingu dozvoljeno da bude među publikom u dvorani, ali zato ne smije biti u kontaktu sa suigračima. A pošto se tijekom utakmice protiv Knicksa pridružio suigračima na velikom odmoru, liga je novčano kaznila Netse.

S obzirom na to da mu bruto plaća iznosi 35 milijuna dolara za ovu sezonu, Irvinga je očito zapekla savjest što je dodatno olakšao budžet Brooklyna pa se svojski potrudio iskupiti, ubacivši nesretnom Orlandu spomenutih 60 poena. A možda ga je i inspirirala partija Karl-Anthonyja Townsa koji je večer prije stavio 60 pa je Irving u stilu „pridrži mi pivo” odgovorio na izazov centra Minnesote.

U prvom poluvremenu u kojem je na proste faktore rastavio obranu Magica, Irving je ponudio svježe argumente za status najvještijeg NBA igrača, a u njegov prilog idu i česti komentari njegovih NBA kolega.

Taj set vještina, oku ugodnog šuta, raznovrsnosti u finiširanju oko obruča i driblingu, čine ovog uskoro 30-godišnjaka (29. ožujka puni 30) pravom pošasti za protivničke obrane. Protiv Magica su mu se svi igrači, uključujući i Duranta, maknuli u stranu i dali mu da s loptom radi što hoće. A Irving nije stao trpati, brojao je u prvom poluvremenu do 41, postao prvi još od Kobeja Bryanta 2003. koji je u prvom poluvremenu ubacio toliko poena (Devin Booker je 2017. ubacio 51, ali u druge dvije četvrtine). Njegovih je 60 (uz nevjerojatnu šutersku preciznost od 64,5 posto) stiglo nakon što je prije nekoliko dana Hornetsima stavio 50 pa navijači Netsa s razlogom čupaju kosu na domaćim okršajima.

Ove je sezone odigrao tek 19 od 69 utakmica Netsa i to sve na gostujućim parketima, osim u Torontu gdje također ne smiju nastupati necijepljeni. Na prosjeku je od 27,7 poena (49 posto šuta, 43 posto trice uz 7,5 pokušaja po utakmici), 4,7 skokova i 5,3 asista. Baš je Irvingova nedostupnost zaslužna za slobodni pad Brooklynovih dionica – Netsi su od ponajbolje momčadi Istočne konferencije skliznuli do toga da se bore za ulazak u doigravanje. Trenutno sjede na osmom mjestu konferencije s omjerom od 36 pobjeda i 33 poraza, iza njih je Atlanta na 34-34, dok je sedmi Toronto na 38-30. Završe li nakon play-in turnira na osmom mjestu, onda će trenutno prvoplasiranom Miamiju biti itekako pakleno u prvoj rundi doigravanja. Irvingova bi prisutnost pomogla Brooklynovom slučaju, a zamislite kako je tek vlasniku kluba Joeu Tsaiju kada koncem svakog mjeseca mora iskeširati tri milijuna dolara za nekoga tko je tu na pola radnog vremena...

Čudna je biljka, u najmanju ruku, taj Irving. Doduše, dok se družio s LeBronom u Clevelandu, nismo mogli toliko čuti njegova mišljenja. Poput onog kada je jedne noći zašao u 'deep web' pa je gledajući hrpetinu podcasta koji spadaju u red teorija zavjere, zaključio da je zemlja ravna ploča. Nakon što je njegova izjava odjeknula javnim eterom pa je postao internetska meme zvijezda, Irving se dodatno educirao pa pošteno priznao kako se malo zaletio s izjavom.

Ima ovaj rođeni Australac i šamanskih aspiracija. Tako smo ga mogli vidjeti u dresu Bostona kako paljenjem tamjana istjeruje lošu energiju s parketa TD Gardena, a navodno je taj dim potjerao i Jamesa Hardena prema gradu 'bratske ljubavi'.

Nema sumnje da je ovakav osobenjak pravo osvježenje u ispeglanom PR sportskom svijetu, ali često to donosi više štete nego koristi, i njemu i njegovim suigračima. Bez obzira što će Durant nakon odigrane 43 minute protiv Knicksa reći da ga se pusti da otegne papke na paketu. Iako su ostali bez Hardena (Ben Simmons još nije spreman za igru), duo Durant-Irving na papiru garantira finale Istoka. Recimo, dvojac je postao prvi par suigrača u povijesti lige koji je u back to back utakmicama zabio 50 ili više poena.

„Kao što možete vidjeti, igrači u ligi bilježe nevjerojatne brojke. Ali kada imate dvojicu igrača u istoj momčadi koja se natječu na ovaj način – prijateljski, bratski – naravno da ćemo pričati o tome. No mi želimo tome stručno pristupiti, ne shvaćamo utakmice olako”, istaknuo je Irving referirajući se na to da se on i Durant nemaju namjeru napucavati.

Hoće li se do kraja osnovnog dijela sezone ili za vrijeme doigravanja dodatno olabaviti covid restrikcije u New Yorku teško je reći. Za sada su pravila jasna, a to znači da će se Kyrie suigračima priključivati samo na gostovanjima. I zbog toga se na Istoku više vjeruje i Milwaukeeju i Miamiju, pa čak i Chicagu i Philadelphiji. Dođe li, međutim, do preokreta, onda se karte ponovno miješaju. U tom slučaju će Steve Nash u svojem špilu imati i ekscentričnog genijalca. Pohod na velike stvari bez Irvinga bit će i to se može s velikom dozom sigurnosti reći - neuspješan.



Tagovi

NBABrooklyn NetsKyrie IrvingKevin DurantSteve Nash

Ostale Vijesti