Sam Navarro-USA TODAY Sports
Sam Navarro-USA TODAY Sports

Miami vs Denver: Može li 'vrućina' autsajdera spržiti Nuggetse ili će Jokić ovjeriti svoj prvi NBA naslov?

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 01.06.23. | 13:00

Nakon sedam iscrpljujućih utakmica protiv Bostona, Miami dolazi na noge odmornom Denveru koji je proteklih tjedan samo trenirao. Imaju li Jimmy Butler i društvo snage za još jedan 'upset', nakon što ih se otpisalo još na početku doigravanja? Može li Denver krahirati u svom prvom ikada finalu? Od 2.30 ujutro ćemo doznati odgovore…

Pozornica za veliki NBA finale je spremna. Doduše, neće ovo biti najglamuroznija predstava na svijetu i sigurno nije jednostavno predvidjeti pobjednika, bez obzira što su u glavnoj roli jedan očekivani akter – Denver i jedan sasvim neočekivani – Miami, ali sigurno da se radi o zasluženom finalu.

I dok su Nuggetsi bili realni kandidati za titulu, čak su i oni najzagriženiji obožavatelji Heata bili skeptični oko ovakvog raspleta.

Prouči cjelokupnu košarkašku ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ali floridska momčad je tu, s osmog mjesta Istočne konferencije bukirala je borbu za trofej Larryja O'Briena, i tako se pridružila New York Knicksima iz 1999. godine kao jedinoj momčadi koja je prije ovoga s osmog mjesta stigla na četiri utakmice do titule. 

Nakon sedam iscrpljujućih utakmica protiv Bostona, Miami dolazi na noge odmornom Denveru koji je proteklih tjedan samo trenirao. Imaju li Jimmy Butler i društvo snage za još jedan 'upset', nakon što ih se otpisalo još na početku doigravanja? Može li Denver krahirati u svom prvom ikada finalu? Od 2.30 ujutro ćemo doznati odgovore…

DENVER NUGGETS

PUT DO FINALA

Kada se podvuče crta, Denver ove sezone igra najozbiljniju ili najbolju košarku, kako hoćete. U nekim proteklim sezonama im je nedostajao ovaj ili onaj komadić slagalice, ili su bili ozlijeđeni, ili je Mike Malone prolazio školu playoffa. Kako god, u tekućoj kampanji Nuggetsi s tim nemaju problema. Pokazali su to u osnovnom dijelu sezone, kao i u doigravanju. U playoffu su Nuggetsi do finala zabilježili omjer 12-3, u prvoj rundi su sredili Minnesotu s 4-1, zatim Pheonix s 4-2, i u finalu su pomeli Lakerse s čistih 4-0.

Gary A. Vasquez-USA TODAY SportsGary A. Vasquez-USA TODAY Sports

PREDNOSTI I MANE

Snaga, veličina i širina rostera su na strani Denvera. Gotovo na svakoj poziciji Nuggetsi imaju prednost što se visine tiče, a Denver je iz reketa zabijao i tri i pol poena više na sto posjeda od Miamija tijekom doigravanja. Da se razumijemo, obrana Miamija je paklena, problem je što su igrači Heata – u odnosu na Nuggetse – mali.

Denver igra i puno bržim tempom od svog protivnika, čak 5,5 poena više su Nuggetsi provlačili kroz protivnički koš iz kontranapada od Miamija.

Puno se priča o toj zoni Miamija, ali ovaj matchup nikako ne odgovara Heatu. Teško će momčad s Floride moći često koristiti zonsku obranu, ako se uzme u obzir raspon dodavanja Nikole Jokića i ulaženje iza leđa ostalih igrača Nuggetsa.

Svedemo li igru u jedan na jedan situacije, Nikola Jokić će uglavnom igrati protiv Bama Adebaya koji će imati velikih problema s dvostrukim MPV-jem lige. Istini za volju, niti jedna momčad do sada nije shvatila kako braniti srpskog centra.

Na Jimmyju Butleru će vrlo vjerojatno biti Aaron Gordon koji je u doigravanju uzimao LeBrona Jamesa i Kevina Duranta i pritom radio sjajan posao, a pitanje je kako će Miami braniti Jamala Murraya i Michaela Portera Juniora koji imaju jasnu prednost u visini.

TRENER

Denver je godinama unazad poznat kao momčad koja najčešće vrti pick and roll. Kako i ne bi kada su dva najbolja igrača kao stvorena za to – Jamal Murray i Nikola Jokić noćna su mora u igri dva na dva za sve braniče u NBA ligi. Međutim, trener Mike Malone je nakon razočaravajućih poraza često znao dobivati kritike na račun manjka napadačke maštovitosti i nemogućnosti prilagodbe na protivnika. Sada je, čini se, ipak pohvatao konce. Ima puno napadačkih opcija, igrači su mu zdravi pa je sada samo pitanje kako će se nositi s tom obranom Miamija. U napadu se više-manje sve zna. Pritisak je ono što bi Denveru mogao biti najveći problem. Svjestan je Malone da ulaskom u finale nije odradio posao.

„Ne znam uopće što bi rekao ljudima koji kažu da će ovo biti lagana serija za nas. Ovo će biti najveći izazov naših života, ovo je NBA finale. Pokušavamo osvojiti prvi naslov u povijesti franšize i to će biti najteža stvar koju smo ikada morali napraviti. Tako i treba biti“.

Jayne Kamin-Oncea-USA TODAY SportsJayne Kamin-Oncea-USA TODAY Sports

KLJUČNI IGRAČ

Nikola Jokić nesumnjivo je najbolji igrač finalne serije, a vrlo vjerojatno i najbolji košarkaš svijeta. I nema načina, ili on još nije izmišljen, kako ga zaustaviti. Oko Jokića se vrti baš sve u igri Denvera, čovjek koji je normalizirao triple double učinak, učinivši od njega još jedan normalan dan u uredu, glavna je glavobolja trenera Heata Erika Spoelstre i njegovih pomoćnika. Dok zbunjeno stoji pred pločom za crtanje, 'gruntajući' kako uštopati napad Denvera, Spoelstra bulji u sliku Jokića iznad koje i dalje stoji upitnik. Miami nema oružje kojim bi neutralizirao Srbina, Adebayo mu malo toga može u situaciji jedan na jedan, a stigne li udvajanje, to će biti šetnja parkom za Jokića koji će elegantno pronalaziti slobodne suigrače na parketu.

X FAKTOR

Kentavious Caldwell-Pope je bio X faktor Denvera protiv LA Lakersa u finalu Zapadne konferencije u kojemu je KCP uprosječio 14,8 poena uz 44,4 posto ubačaja za tri poena. U nekim je momentima branio i LeBrona i igrao gotovo nepogrešivu košarku, a nerijetko je utakmice završavao bez ijedne izgubljene lopte. U 12 Denverovih pobjeda u doigravanju, KCP je na 13,2 poena, dok je u porazima na 5,7 poena. Slična stvar bila je i u osnovnom dijelu doigravanja. Stoga, pored Murraya i MPJ-a, Pope je taj koji bio mogao dati dodatni impuls Denveru.

MIAMI HEAT

PUT DO FINALA

Ako je netko morao proći kroz sito i rešeto tijekom doigravanja, to je onda Miami Heat. Premda, to i dalje ne znači da je Spoelstrina momčad odjednom postala rafinirana. Ah ne, ne, to je i dalje tvrdoglava banda koja nikome ne priznaje da je bolji. Ona koja ne odustaje niti kada su ju već svi bacili pod vlak. Od play-in turnira, pa sve do finala, praktički svaka utakmica je bila veliki ispit. Ali ako nešto može posvjedočiti karakteru ovog sastav onda je to finale Istoka protiv Bostona. Kada se činilo da je momentum na strani Celticsa, kada su nakon tri uzastopna poraza već bili otpisani, igrači Miamija su odgovorili sjajnom partijom u sedmoj utakmici na gostujućem parketu. Prije toga su izbacivali favorizirane Milwaukee Buckse pa nakon toga i New York Knickse.

David Butler II-USA TODAY SportsDavid Butler II-USA TODAY Sports

PREDNOSTI I MANE

Igrački, roster Miamija je osjetno tanji od Denverovog. Ali nije li tako bilo tijekom kompletnog doigravanja? Heatu su epitafe pisali mnogi, pa i potpisnik ovih redaka, još od okršaja s Bucksima, a ovi su uporno tjerali kritičare da doručkuju, ručaju i večeraju svoje riječi. I taj mindset ih je doveo do ovog, drugog finala u četiri godine.

'Heat kultura' ili kako god to želite nazvati, je pojam koje je teško opisiv, ali koji otprilike predstavlja plave ovratnike i fizikalce, principe koji podrazumijevaju požrtvovnost, nepopustljivost i odgovornost. Upravo smo tu “kulturu” mogli pratiti tijekom čitavog doigravanja.

I to je nešto što Heat ima, a drugi nemaju. I to je teško „monetizirati“, jer nije nije opipljivo, ali se itekako osjeti na parketu – pitajte samo protivnike Heata u playoffu.

Što se igre tiče, Heat se ponosi obranom. Adebayo je sjajan defenzivac, ali je isto tako i undersized centar koji ne šutira, ali drži konce obrane u svojim rukama. U napadu je korektan dodavač za jednog centra, ali daleko je to od neke zaokružene igre.

Uz njega, u obrani je sjajan i Butler, ali zona Heata je ono što je radilo velike probleme tečnosti napada Bostona u finalu konferencije, pa sada treba vidjeti može li se to isto dogoditi i Denveru.

TRENER

Erik Spoelstra ponajbolji je trener NBA lige. Ako Nuggetsi imaju osjetnu prednost na parketu, onda ju Heat ima uz parket. Ako trebate kvalitetan recept, pa vas zanima kako - narodski rečeno, od govna napraviti pitu, onda je Spoelstra čovjek za vas. Nevjerojatno je kako Miami već godinama pronalazi dragulje među nedraftiranim igračima ili onima koje je liga prethodno sažvakala i ispljunula pa onda napravi zvijezde od njih. Spoelstra je majstor u tome.

U svojoj 15. godini na mjestu glavnog trenera i lidera Miamija, Spoelstra je opet napravio puno s malo toga. Ili, puno više od bilo kojeg drugog trenera s danim sastojcima. Povrh toga, ima i iskustvo osvajanja naslova – dva puta se penjao na tron s LeBronom, a jednom s Dwyaneom Wadeom, ali u ulozi pomoćnika. O njegovoj ingenioznosti uvelike ovise šanse Heata u finalu.

Wendell Cruz-USA TODAY SportsWendell Cruz-USA TODAY Sports

KLJUČNI IGRAČ

Kada se danas kaže Miami Heat, odmah se pomisli na Jimmyja Butlera – čovjeka koji utjelovljuje ranije spomenutu „Heat kulturu“. U osnovnoj sezoni se često zamaskira u slučajnog promatrača, pa ga se zaobilazi kada se dijele glavne nagrade, a kada odzvoni vrijeme doigravanja, Butler odmah uskoči u ulogu jednog od najboljih NBA igrača.

U nizu nedraftiranih igrača, Jimmy je motor koji pokreće Miamijev napad. On je i superstar kojeg nitko nije htio, sve dok konačno nije pronašao svoje mjesto pod suncem Miamija. Za njega vrijedi slično kao i za Spoelstru – morat će na sebe potegnuti dodatni teret ako želi imati drugačiji ishod nego u finalu 2020. protiv Lakersa. Ali itko to može, onda je to Jimmy.

X FAKTOR

Caleb Martin. Da nije bilo njegovog doprinosa protiv Bostona, družina iz Miamija bi sada već ispijala koktele negdje na odmoru. Martin je u finalu Istoka zabilježio prosjek od 19,3 poena, dok je u sedmoj utakmici zabio 26 uz šut 11 od 16 (4 od 6 za tri). Tijekom cijelog doigravanja je kreirao i zabijao, a Butleru dobro dođe saznanje da pored sebe ima igrača koji ima 20 poena u rukama. Ništa drugačije neće biti niti protiv Denvera – bez Martinove osjetne napadačke produkcije, Heat će imati velikih ofenzivnih problema. A nije mala stvar znati da imaš igrača koji je udvostručio broje poena u playoffu. Naime, Martin je u osnovnom dijelu sezone zabijao 9,6 poena.



Tagovi

NBADenver NuggetsMiami HeatNikola JokićJimmy Butler

Ostale Vijesti