Medveščakov novinar-hokejaš: Analiziram najbolje i pokušavam to ugraditi u svoju igru

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 26.10.18. | 00:41

Osim što profesionalno igra, Samuels-Thomas piše za jedan od najprestižnijih sportskih medija.

>ODIGRAJ LINZ - MEDVEŠČAK

Tamo je surađivao i učio s nekim od najvećih novinara s ESPN-a i NBC-a koji su imali suradnju sa sveučilištem usporedno s time što je igrao hokej. Iako ima 28 godina tek je četiri godine profesionalac jer je diplomirao i izašao s fakulteta 2014. godine i to sa vrlo zanimljivom temom diplomskog rada. Napravio je 11-minutni film o Barryu Melrose, svojem uzoru iz mladosti, bivšem profesionalnom hokejašu, a kasnije stručnom komentatoru ESPN-a i NHL Networka. Strukom se i sada uz karijeru itekako ozbiljno bavi.

Nakon fakulteta gdje je ostao mnogo duže od prosjeka većine hokejaša igrao je AHL i ECHL, a u proljeće ove godine odlučio se doći u Europu. Prvo je stigao u Češku gdje nije imao najbolja iskustva, no za početak nam je otkrio kako mu je u Zagreb i je li imao očekivanja:

˝Prvi put sam ovdje i iskreno nisam znao previše. Nisam imao očekivanja, no uživam u gradu, centar je sjajan. Lijepo je, ja i moja žena zaista uživamo ovdje˝.

Potpisao je u proljeće za češku Mladu Boleslav, no jedina osoba koja je znala engleski dobila je otkaz taman kada je on stigao u klub, a nakon toga imao je problema i s rasizmom i izbacivanjem iz klupskog smještaja usred noći. Nakon jako teškog početka otišao je u Njemačku, u Augsburg gdje je u šest utakmica tri puta zabio i pokazao se u sjajnom svjetlu. Međutim sezona je brzo završila i Jordan je ostao s upitnikom iznad glave oko svoje karijere i priznaje kako se želio vratiti u domovinu. Tada je stigao poziv Medveščaka koji mu je nudio ozbiljnu minutažu. Nažalost, čim je stigao u Češku doživio je spomenutu neugodnost tako da je svaka sljedeća destinacija pod velikim pritiskom. Otkrio je kakva je Hrvatska po tom pitanju, ali i rekao da je imao incident u Villachu kada su vrijeđani on i Greg Mauldin, još jedan tamnoputi hokejaš Medveščaka.

˝Hrvatska je dobra po tom pitanju, jedino samo ipak Greg i ja imali incident u Villachu i takvo nešto se nažalost može očekivati. No, ovdje je drukčije, osjeća se to˝ - poručio je Jordan, a nama je laknulo nakon takvog odgovora.

U europskom hokeju odigrao je tek dvadesetak utakmica i još se prilagođava, a isto kao i razlika između NBA-a i europske košarke, tako postoji i osjetna razlika između američkog i europskog načina igranja hokeja. Usporedio je EBEL s AHL-om koji je razvojna liga za NHL i drugi razred američkog hokeja, ali i otkrio dojmove igranja s dvije novopridošle zvijezde KHL-a, Nikolajem Lemtyugovim i Ivanom Lisutinom koji bi trebali podići ovu ekipu koja nije imala najbolji start u sezonu.

˝Kvaliteta lige je dobra, ali igra je dosta drukčija. Ne igra se toliko fizički, više run and gun, ali i dalje je to visoka razina hokeja. Prvi vikend s Rusima bio je sjajan, nadam se da će i golman uhvatiti ritam i ući u utakmice, ali s druge strane ovdje imamo puno igrača s velikim iskustvom iz raznih liga i stvar je samo da pronađemo pravu kombinaciju˝ - priča  Samuels-Thomas s vjerom u svoju momčad koja je trenutno na desetom mjestu EBEL-a.

Nikako se ne može reći da je Samuels-Thomas tipični sportaš, baš suprotno. Kao jedan od rijetkih ima diplomu s fakulteta na kojem je ostao do samog kraja. Često svjedočimo rane odlaske s fakulteta i podređivanje svega profesionalnoj karijeri, dok se obrazovanje kod talentiranih sportaša vrlo često zapostavlja. Svestrani hokejaš Medveščaka ima zanimljivo mišljenje o toj temi:

˝Jako je važno jer to je samo igra, nije garancija cijelog života, a ozljede uvijek vrebaju da okončaju karijeru i zato je važno ostaviti fokus na obrazovanju. Ne možete pronaći identitet samo u sportu, vrlo je važno razmišljati o obrazovanju, pa postoji čitav svijet izvan hokejaškog terena˝ - govori Samuels-Thomas kojem su novinarstvo i pisanje velike ljubavi pored profesionalnog igranja.

Osim što je igrač Medveščaka, Jordan Samuels-Thomas je i novinar The Athletica, jednog od najprestižnijih američkih online medija za sport starog malo manje od tri godine. Radi se o projektu koji želi donijeti nove standarde sportskog novinarstva, doveli su neke od najvećih faca sportskog novinarstva u Americi i za sada napravili sjajan rezultat jer svojim pristupom osvajaju čitatelje željne kvalitetnih tekstova ne samo u SAD-a, već i u cijelom svijetu. Jordan kaže da gaji jednaku strast prema hokeju baš kao i prema novinarstvu. U tom slučaju bolju situaciju nije mogao zamisliti s obzirom da ipak nije mogao odgovoriti igračkim zahtjevima NHL-a. Za prošli playoff Samuels-Thomas radio je za NBC San Diego i prilično je uspješan kao hokejaški analist.

˝Da, živim. Rad na Athleticu je super zabavan za mene jer sam naučio jako puno novih stvari, gledam i analiziram neke od najboljih igrača na svijetu i pokušavam to sve ugraditi u svoju igru. Hokej me odveo svugdje u mom životu, uživam u svakom aspektu toga i jednako uživam u igranju kao i u novinarstvu. ˝

Ipak, morali smo postaviti pitanje koja mu je od karijera draža i za što bi se radije odlučio. Naravno, nije bio siguran:

˝Uh, ne znam. Želim igrati dokle god mogu, uživam u tome, još uvijek jako guštam u hokeju i nemam osjećaj da ga igram tek toliko. Još uvijek imam puno strasti, pripremam se cijelo ljeto i planiram još igrati, ali naravno nikad ne znate kakve će prilika doći˝ - odgovorio je u diplomatskom tonu koji potpuno podupire tezu kako jednako uživa u igranju i pisanju.

Spomenuli smo Barrya Melrosea, Jordanovog idola, bivšeg NHL-ovca, uspješnog trenera, ali nakon toga i poznatog komentatora hokejaških utakmica. Junak naše priče odrastao je na njegovim prijenosima, pa nas je naravno zanimalo vidi li se nakon igračke karijere u takvoj ulozi. Imao je itekako spreman odgovor:

˝Možda, ali za sada mi se više sviđa posao analista i pokušaj dočaravanja čitateljima dojmova s igračke strane, ali i otkrivanje što profesionalni hokejaši rade izvan leda. To je nešto što me uvijek zanimalo i to je ono dio čega želim biti˝.

Nakon diploma, novinarstva i struke vratili smo se na Medveščak kojem nije krenulo dobro ove sezone, no na vidiku su bolji dani. Stigla su dva spomenuta pojačanja iz Rusije, oba su vrlo iskusni i kvalitetni igrači koji definitivno mogu raditi razliku u ligi kao što je EBEL. Osim toga, napokon su povezali pobjede, prvi put ove sezone i to protiv jakih momčadi Bolzana i Linza. Medvjedi se uskoro vraćaju u Dom sportova i nema razloga da stvari ne krenu u dobrom smjeru. Pitali smo Jordana vidi li Medveščak u doigravanju:

˝Naravno, ali ovo je jako izjednačena liga, protivnici s vrha su jako dobri, ali mi znamo da vrijedimo. Vidjeli smo kako igramo u predsezoni, znamo za što smo sposobni, ali moramo imati pristup 'utakmica po utakmica' i moramo pokušati igrati našu najbolju igru svakog dana˝.

Nakon priča o hokeju za kraj smo ostavili njegovo slobodno vrijeme kojeg definitivno nema mnogo s obzirom da usporedno piše o hokeju i profesionalno igra. U Zagrebu živi sa ženom, a ima i psa kao kućnog ljubimca. Oko hobija i slobodnog vremena kao i većina Zagrepčanaca dao je zanimljiv odgovor, ali i otkrio koji mu je omiljeni restoran:

˝Dobro je u Zagrebu. Volim prošetati s psom, a u centru ima i dobrih restorana od kojih mi se najviše sviđa Bulldog. Osim toga volim otići na nasip, puno je zelenila, opuštajuće je, puno prirode i stvarno uživam u tome˝ - rekao nam je za kraj intervjua.

Nakon dolaska Lemtyugova i preustroja linija Jordan Samuels-Thomas iz druge linije je prebačen u treću gdje igra s legendom Medveščaka Tomom Zanoškim. Do sada je postigao jedan pogodak i tri puta asistirao, a njemu baš kao i cijelom Medveščaku želimo puno bolji nastavak sezone i ulazak u playoff. Iako se ne radi o igraču koji će raditi razliku na ledu, Medveščak je doveo vrhunskog sportaša, profesionalca i stručnjaka koji svojim primjerom može biti uzor baš svima, a to je u cijeloj priči i najvažnije. Nadamo se kako će ostati u Zagrebu što duže, pa možda i ostaviti dublji trag u klubu.

Razgovarao: Hrvoje Medved

(Foto: Pixsell)

POVRATAK NA NASLOVNICU


Tagovi

Jordan Samuels-ThomasizdvajamoEBELMedveščak

Ostale Vijesti