Luka Stanzl/PIXSELL / RITZAU SCANPIX/Action Images / REUTERS/Radovan Stoklasa, Annegret Hilse
Luka Stanzl/PIXSELL / RITZAU SCANPIX/Action Images / REUTERS/Radovan Stoklasa, Annegret Hilse

Posljednji ples Karabatića i Hansena: Danska želi nastaviti teror, Skandinavci u naletu, Hrvati nagazna mina na domaćem terenu

Vrijeme Čitanja: 10min | sri. 10.01.24. | 08:00

Od 10. do 28. siječnja Njemačka će ugostiti 24 najbolje rukometne reprezentacije Europe. Dojma smo, nikad jačeg prvenstva u kojem se gotovo pola reprezentacija nada uključenju u borbu za medalje. Donosimo detaljnu najavu prvenstva koje će Hrvatska igrati praktički na domaćem terenu, pregled favorita po svim skupinama, presjek brojnih izostanaka velikih imena, kao i najavu nadolazećih zvijezda europskog rukometa

Još nas 10 sati dijeli od novog Europskog prvenstva za rukometaše. Lopta će krenuti s centra u 18 sati u dvoboju između Francuske i Sjeverne Makedonije, dok nas pravi spektakl očekuje u večernjem terminu i utakmici Njemačke i Švicarske. Taj će se susret odigrati pred više od 50 tisuća gledatelja u Merkur Spiel-Areni, nogometnom stadionu u Düsseldorfu. Iako Švicarci imaju nikad jaču momčad predvođenu neuništivim srednjim vanjskim Andyjem Schmidtom i fantastičnim golmanom Magdeburga Nikolom Portnerom, Nijemci bi, iako značajno oslabljeni, ipak trebali opravdati ulogu favorita i otvoriti natjecanje s dva boda, jednako kao i Francuska. Bit će to jedini dvoboji uvodnog dana, a već sutra će na teren mnogi od glavnih favorita za zlato, napose, Danska i Švedska. Bit će ovo prvenstvo na kojem se mnogo očekuje od skandinavskih predstavnika, s obzirom na to da Island i Norveška također jako dobro kotiraju na listi favorita. Svi navedeni, kao i Francuska, Njemačka, Španjolska, pa čak nekim predviđanjima i Srbija te Mađarska, iznad su Hrvatske. Ali, je li to doista tako i u praksi?

Izabranici Gorana Perkovca pokazali su jako dobru igru u posljednjoj provjeri uoči Eura. Uvjerljivo slavlje protiv Slovenije i pobjeda 32-26, koja nijednog trena nije dolazila u obzir, posebno nakon što smo već u prvom poluvremenu stekli visoku prednost od sedam pogodaka. Hrvatska je, u odnosu na zadnjih nekoliko tragičnih i ne pretjerano gledljivih igara pod vodstvom Hrvoja Horvata, ubrzala igru i vratila krila u život. Uz to, podigli smo razinu agresije u obrani, koja je s Načinovićem, Srnom, Duvnjakom, Jelinićem i drugima djelovala jako dobro. Čini se da i našim reprezentativcima odgovara uloga prikrivenog favorita, a brojne rukometne ikone i bivši reprezentativci posljednjih su dana slali pozitivne signale, kada su bili suočeni s pitanjem prognoze nastupa Hrvatske. Pritom je nekoliko dobrih razloga za to.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pored već spomenutog izostanka ikakve euforije i činjenice da nas nitko ne svrstava u red favorita za medalju, velik adut Hrvatske mogao bi biti i novi izbornik. Promjena na klupi postala je prijeka potreba zbog ispodprosječnih rezultata koje je Horvat ostvario, propuštanja Olimpijskih igara u Tokiju, a smjenu je sam potpisao skandaloznom komunikacijom s medijima. Zamijenio ga je Goran Perkovac, nositelj zlatne olimpijske kolajne iz Atlante i čovjek koji, ukratko, živi za reprezentativni dres. Iz komocije koju je stekao u Švicarskoj, vratio se u misiju vraćanja hrvatskog rukometa na stare staze slave, a od prvog dana naglašavao je kako je borbeni pristup nešto bez čega se ne smije izaći na parket. Primjer tome dao je i Domagoj Duvnjak, kada se u rezultatski riješenoj utakmici, petnaestak sekundi prije kraja bacio za jednom loptom i pokazao kakvu ćemo Hrvatsku gledati. Ako se kapetan u 36. godini tako ponaša, budite sigurni da će njegov primjer slijediti i ostatak svlačionice.

Uz sve navedeno, veliki adut Hrvatske je i što u Njemačku stiže s relativno malo izostanaka. Odnosno, da se bolje izrazimo, već dugo nismo imali na raspolaganju većinu najbitnijih pojedinaca. Duvnjak, Karačić i Cindrić su potpuno spremni, nemamo nikakvih problema na desnoj strani, na crti smo također pokriveni prvim izbornikovim izborima, dok jedine probleme prave izostanci Mandića, Šarca i Kuzmanovića. Potonji se možda vrati u drugom krugu, no Filip Ivić je pokazao da je u sjajnoj formi i čini da se da bismo mogli pokriti rupu nastalu Kuzmanovićevom ozljedom. Što se tiče neigranja Mandića i Šarca, dobra je vijest što u rezervi imamo igrače identičnog profila i kvalitete u Marinu Jeliniću i Zvonimiru Srni. Suma sumarum, kadrovsko stanje je jako dobro, pritiska nema, novi izbornik udahnuo je drugačiju energiju, dobili smo vrhunsko pojačanje na desnom krilu u vidu Marija Šoštarića, a ne zaboravimo da ćemo igrati u domaćinskoj atmosferi pred tribinama koje će u potpunosti biti ispunjene Hrvatima, osim u dvoboju protiv Njemačke, ako do njega dođe.

Za Hrvatsku će možda i sudbonosan biti prvi dvoboj na prvenstvu. Poraz od Španjolske stavio bi nas u teško izlaznu situaciju uoči nastavka protiv Austrije i Rumunjske, jer, da slikovito objasnimo sustav natjecanja, za dva mjesta u polufinalu, s našeg će dijela ždrijeba kandidirati još Francuska, Njemačka te dvije od tri izuzetno jake selekcije iz skupine u kojoj su Island, Mađarska i Srbija. Pobjedom protiv Španjolske u nastavak turnira ušli bi znatno rasterećenije, dok bi eventualni poraz stavio golem pritisak uoči novih bitki protiv Karabatića i ostatka francuskog društva, poletnih Islanđana, sve boljih Srba ili Mađara, a da ne spominjemo i domaćine.

Iz prethodnih rečenica vjerojatno vam je jasniji i sustav natjecanja. Šest je skupina sa po četiri reprezentacije, od čega po prve dvije prolaze u drugi krug. Tamo će skupine A, B i C formirati prvu skupinu od šest reprezentacija, dok će na isti način iz skupina D, E i F nastati druga skupina. Prve dvije momčadi iz novonastalih skupina igrat će za medalje, dok će se trećeplasirani sastavi boriti za 5. mjesto. Ostatak družine će put svojih kuća, odnosno klubova.

U skupini A nepoznanica ne bi smjelo biti. Već smo spomenuli nikad snažniju Švicarsku, no doista bi morali izvesti čudo da iz daljnjeg natjecanja izbace Francusku ili Njemačku. Sjeverna Makedonija spada u glavne autsajdere natjecanja, zajedno s Grčkom i Gruzijom, tako da momčad pod vodstvom legendarnog Kire Lazarova može na ovo natjecanje gledati kao na skupljanje vrijednog iskustva, pogotovo jer im nedostaje ponajveća zvijezda Dejan Manaskov..

Francuzi su, odmah nakon Danske, glavni favoriti za medalju, zajedno sa Švedskom. Bit će ovo posljednji Euro za Nikolu Karabatića. Najbolji igrač u povijesti ovog sporta završit će karijeru nakon OI u Parizu, a u Njemačkoj će loviti svoje nevjerojatno četvrto zlato s EP-a. Toliko ih ima i sa svjetskih smotri, dok je na Olimpijskim igrama tri puta osvojio zlato. U putu prema četvrtom europskom zlatu, Francuskoj će nedostajati ozlijeđeni Romain Lagarde i Vincent Gerard, za kojeg još tinja nada da se tijekom natjecanja priključi momčadi.

Sitni su to problemi s izostancima, pogotovo ako ih usporedimo s Njemačkom. Ozlijeđeni su redom Paul Drux, Fabien Wiede, prvi asistent Bundeslige Marian Michalczik, a zadnji u nizu bolnih udaraca dogodio se tijekom posljednje pripremne utakmice, kada se ozlijedio Patrick Groetzki. Pored toga, od reprezentacije se, navodno zbog neslaganja s izbornikom Alfredom Gíslasonom, oprostio kamen temeljac njemačke obrane koji su činili Hendrik Pekeler i Patrick Wiencek. Previše je to izostanaka redom ključnih imena, da bi se Nijemce unatoč tome uvrstilo u najuži krug favorita, no u Elfu se nadaju da će ove probleme iskoristiti Nils Lichtlein i Juri Knorr, dva najveća njemačka talenta.

Skupinu B, u kojoj su Hrvatska i Španjolska, već smo apsolvirali, a u skupini C ne nalazi se nijedna momčad iz kruga glavnih kandidata za zlato, no ovo je možda i najizjednačenija skupina. Island je, nesumnjivo, prvi favorit za osvajanje skupine. Mladu momčad predvodi i mladi izbornik, nekad velika zvijezda islandskog rukometa Snorri Gudjónsson. Uz iskusni trojac Gustavsson, Elisson i Palmarsson, Islanđane će predvoditi pregršt igrača iz Bundeslige, ali i Kielcea, Veszprema, Kolstada, Nantesa, kao i tercet Magnusson, Kristjánsson i Smarason - nositelji igre prvaka Europe Magdeburga.

Pored Islanda, prolaz dalje tražit će Srbija, koja je sve bolja i konkretnija pod vodstvom Španjolca Tonije Gerone i u kojoj sve bitniju ulogu igra Zagrebov Miloš Kos. Tu je i Mađarska, koja polako naplaćuje golema ulaganja u rukomet, kao i Crna Gora, čiju snagu smo osjetili na prošlom SP-u, kada su nas izbacili iz svih kombinacija za prolaz u polufinale.

S druge strane ždrijeba, dojam je da ima puno manje nepoznanica, kao i da nema toliko izrazitih kandidata za polufinalna mjesta te da će se za dva mjesta boriti Danska, Švedska i Norveška. Ako su i bili predviđeni kao potencijalne nagazne mine, Nizozemci to više nisu nakon ozljede daleko najboljeg igrača Kay Smitsa, dok Portugalci imaju još većih problema te su ostali bez naturaliziranog Kubanca Victora Iturrize, Andre Gomesa i Fabija Maghalaesa, a predvodit će ih tinejdžersko čudo od djeteta – Francisco Costa.

Ništa manjih problema nemaju Slovenci. Izbornik Uroš Zorman zbog ozljeda je ostao bez sjajnog tandema iz Barcelone – Blaž Janc i Domen Makuc, a u posljednjih nekoliko dana ozlijedili su se Rok Ovniček i Nik Henigman. I dalje imaju ozbiljnu momčad, spremnu da se u konkurenciji Poljske i Ovčjih Otoka priključi Norveškoj u drugom krugu, a sve više od toga bi, u ovom trenutku, bio podvig. Kad smo već spomenuli Poljsku, nije naodmet reći kako smo konačno dočekali da i oni afirmiraju poneku svjetsku klasu kroz Kielce i Wislu, tako da je Kamil Syprzak dobio prijeko potrebnu podršku u fenomenalnom šuteru Szymonu Sićku, kojem već tepaju da je novi Karol Bielecki. Nažalost, druga mlada zvijezda Arkadiusz Moryto, zbog ozljede propušta kontinentalnu smotru.

Sanjin Strukic/PIXSELLSanjin Strukic/PIXSELL

Ovako okrnjeni, Poljaci i Slovenci ne bi trebali predstavljati problem za Norvešku, unatoč tome što je društvo sa zapada Skandinavije u blagom rezultatskom padu. No, individualna kvaliteta koju jamče Sagosen, Abelvik Rod, Bergerud, Johanessen, Bjørnsen, Reinkind, Gullerud i drugi, jamac je da će se Norvežani žestoko potući s favoriziranim Šveđanima i Dancima u drugom krugu.

Iz skupine D valja spomenuti i premijerni nastup Ovčjih Otoka na nekom velikom natjecanju. Do njega su stigli ponajviše zato što su im rukometni bogovi podarili dva generacijska supertalenta. Srednji vanjski Elias Ellefsen á Skipagøtu ima tek 21 godinu, a već je mlada zvijezda Kiela, koji ga je doveo kao direktnu zamjenu za Sagosena. Možda još i veći talent je 18-godišnji lijevi vanjski Óli Mittún, trenutno član švedskog Savehofa, ali za njegove usluge već se bore najveći njemački klubovi.

Skupina E trenutno se čini kao najslabija. Tu, doduše, jesu Šveđani koji su potpuno legitimno glavni izazivač Dancima, ali Gruzija te Bosna i Hercegovina, koja je upisala katastrofalne poraze u pripremama, bit će topovsko meso za Šveđane, a ne bismo se na njih kladili niti u dvoboju protiv Nizozemaca bez Smitsa. Ne očekujemo baš nikakvu napetost u ovoj grupi, kao niti u posljednjoj po redu – skupini F.

Ovdje je sve jasno – Danska je zicer za broj jedan. Nije nikakvo pretjerivanje reći da izbornik Nikolaj Jacobsen na svakoj poziciji ima barem dva igrača svjetske klase. Na nekima i više. Kada samo pogledamo da se na završnom popisu nisu našli Lasse Andersson, Kevin Møller, Jakob Holm, Lasse Møller, Casper Mortensen, Jannick Green, to najbolje govori o snazi i širini koju trostruki uzastopni svjetski prvaci imaju. Kao i prošle godine, očekuje se da Mathias Gidsel bude prva violina, da Simon Pytlick nastavi meteorski uspon, dok će vrata zaključati duet Landin Nielsen. Pomalo je nevjerojatan raritet da je dio reprezentacije još uvijek neuništivi 42-godišnjak Hans Lindberg, a tu je i najveći danski rukometaš svih vremena – Mikkel Hansen. No, nemojte se naviknuti na taj scenarij jer je Hansen u razgovoru za DR Sporten rekao je da će mu ovo možda biti posljednji Euro u ulozi igrača.

"Vjerojatno, da. Naravno da u nekom trenutku počneš razmišljati koliko dugo možeš nastaviti i možeš li se održati na toj razini, kakva ti je motivacija za daljnje igranje i slično", najavio je.

Nema sumnje, treći najbolji strijelac u povijesti Europskih prvenstava (a u priloženoj tablici vidi se da bi mogao dodatno napredovati na toj ljestvici) bit će tu i za OI u Parizu, možda i za lov na četvrti uzastopni naslov prvaka svijeta, ali kraj je sve bliže, osjeća to i sam Hansen, a nemojmo zaboraviti niti da je prošle godine uzeo petomjesečnu pauzu od rukometa zbog nagomilanog stresa.

"Prošao sam kroz psihički težak period u kojem sam, srećom, imao fantastičnu podršku obitelji, prijatelja, stručnjaka i poslodavca. Sada opet imam energiju i mogu se fokusirati na povratak sportu koji volim”, rekao je u srpnju 2023. Povratak će, ne sumnjamo, obilježiti i vrhunskom igrom, a njegovo iskustvo doći će do izražaja u nastavku turnira. Zagrijavanje u grupnoj fazi, gdje ih očekuju Češka, Portugal i Grčka, danski bi stroj morao odraditi bez ikakvih problema, dok će se Portugalci i Česi potući za mjesto u drugom krugu.

Za kraj dodajmo da se prvenstvo igra u šest gradova. Drugi krug ugostit će Köln i Hamburg, dok će se o nositeljima medalja odlučivati u rukometnom hramu – Lanxess Areni u Kölnu.



Tagovi

Europsko prvenstvo za rukometaše 2024.hrvatska rukometna reprezentacijadanska rukometna reprezentacijaDanska rukometna reprezentacijaFrancuska rukometna reprezentacijaislandska rukometna reprezentacijamađarska rukometna reprezentacijanizozemska rukometna reprezentacijamakedonska rukometna reprezentacijanjemačka rukometna reprezentacijanorveška rukometna reprezentacijaNorveška rukometna reprezentacijapoljska rukometna reprezentacijaportugalska rukometna reprezentacijaSlovenska rukometna reprezentacijašpanjolska rukometna reprezentacijasrpska rukometna reprezentacijašvedska rukometna reprezentacija

Ostale Vijesti