Ispunjeni Draženov dom čeka finale dvije podjednake momčadi koje se jako dobro poznaju

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 17.05.24. | 09:40

Iz Futsal Dinama apeliraju da navijaču u dvoranu uđu što ranije kako bi se izbjegle gužve na platou ispred KC Dražen Petrović.

Futsal Dinamo drugi put ili Olmissum treći. Danas ćemo u KC Dražen Petrović (20.15) saznati prvaka Hrvatske u futsalu za sezonu 2023./24. Popravnog ispita više nema. Rezultat nakon prve četiri utakmice je 2-2 u pobjedama te će odluka o prvaku pasti u majstorici. Ovo je četvrti put u zadnjih pet godina, od kada se Olmissum natječe u HMNL, da se ove dvije momčadi susreću u doigravanju. Olmissum je bio bolji u polufinalima 2020. i 2021. i na kraju osvojio naslov. Futsal Dinamo je bio bolji u finalu 2023. i stigao do svojeg prvog naslova.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle, u ovom finalu se susreću, uz makarsko Novo Vrijeme, dvije najbolje hrvatske momčadi u periodu od zadnjih pet godina. Momčadi s europskim iskustvom (posebno Olmissum) i momčadi koje su 'prepune' reprezentativaca. Dinamo ih ima pet hrvatskih, a Olmissum ukupno šest, od kojih tri igraju za našu reprezentaciju, a po jedan za slovensku (Jeremy Bukovec), finsku (Iiro Vanha) i paragvajsku (Richard Rejala). No, u današnjem susretu Frane Despotović zbog suspenzije žutih kartona neće moći računati na jednog hrvatskog reprezentativca, ujedno i kapetana momčadi, Duju Kusturu. Riječ je o pouzdanom 'zadnjem', braniču koji je u u finalnoj seriji, ako zanemarimo produžetke prve utakmice u Domu sportova II, sjajno zaštopao najboljeg Dinamovog strijelca i centralnu figuru Dinamove napadačke igre, Luku Perića. Plavi devet je u tim produžecima prve utakmice zabio hattrick, od čega je prva dva gola zabio dok je Duje Kustura bio na parketu. No, u preostalih 170 minuta finala, Kustura i Josip Juretić zaustavili su Dinamovog pivota koji nije zabio već tri utakmice u nizu.

J. Juretić sada ostaje sam, a u čuvanju Perića (i ostalih Dinamovih pivota Nevena Zonjića i Mihovila Prgometa) pomagat bi mu trebao prezimenjak Antonio, specijalist za kaznene udarce koji je do sada imao ulogu rotacijskog igrača.

U redovima Omišana danas neće biti niti opasnog Brune Žilića. Simptomatično, Olmissumov desni bek zbog suspenzije crvenog kartona (protiv Squarea) je propustio prvu utakmicu u Zagrebu koju je njegova momčad izgubila, a sada će Omišani ponovno morati nadoknaditi izostanak lijevonogog beka jer ga je sustigla suspenzija tri akumulirana žuta kartona. Veći teret na desnoj strani Olmissumovog napada stoga će morati preuzeti Iiro Vanha, finski reprezentativac koji je ove sezone zabio 10 pogodaka, a posebno efikasan bio je u doigravanju u kojem je zabio sedam (Dinamu dva) te je, nakon Tihomira Novaka koji je zabio 10, i Perića (također sedam) najbolji strijelac playoffa.

"Moj posao je vratiti ekipu na pravi put. Teško ili ne, mora se! Iznenađenja nema, jako se dobro poznajemo. Dinamo je početkom sezone imao dominaciju, ali u doigravanju smo potvrdili da smo narasili i da smo dostojan suparnik", rekao je Despotović u izjavi za Sportske novosti.

Matija Đulvat s druge strane ne može računati na Danijela Dekanića koji je u zadnjoj utakmici u Omišu prvo zaradio treći akumulirani žuti karton, a po isteku utakmice i crveni zbog prigovora. Dekanić je Dinamov rotacijski igrač, također lijeva noga, koji može pokriti poziciju zadnjega i desnog beka. Iako će se i njegova energija osjetiti u rotaciji domaćeg sastava, Dekanićev izostanak ipak će predstavljati manji hendikep za Dinamo, nego izostanak Olmissumovog dvojca, posebno jer je Kustura standarndi A reprezentativac, a Žilić je prije dvije godine također debitirao za seniorsku reprezentaciju.

Na strani Dinama bit će i prednost domaćeg parketa. Plavi su u Draženovom domu do sada odigrali 12 utakmica. Slavili su u devet navrata (između ostalog u dvije utakmice protiv Olmissuma), jednom su odigrali nerijšeno (protiv Futsal Pule ove sezone), a upisali su tek dva poraza. Protiv Nacionala u osmini finala Kupa u prvoj sezoni Futsal Dinama pod članskim modelom, dok je zagrebački klub još bio drugoligaš, te ove sezone u jednoj od 'najluđih utakmica ikada' protiv poljskog prvaka Lubawe 7-9. U krcatom Draženovom domu, Dinamo ima omjer 4-0.

"Dinamo je ekipa koja se nikada ne predaje. Svaka utakmica s Olmissumom je priča za sebe. Poznajemo se odlično, a na kraju odlučuju sitnice. Nadam se da će u petak te sitnice prevagnuti na našu stranu", rekao je Đulvat.

Ipak, druga vrsta tradicije ne ide u prilog Dinamu. U sve četiri utakmice polufinala protiv Futsal Pule (3-1 za Dinamo) i sve četiri utakmice finala (2-2), Plavi su prvi primili pogodak na utakmici. U pet navrata Plavi su se vratili i stigli do pobjede, što potvrđuje pobjednički karakter momčadi, no, zaista je nevjerojatno da Dinamo već osam utakmica za redom ne može zabiti prvi. Ako tome pridodamo i tri prethodne ovosezonske utakmice protiv Olmissuma, Omišani su u šest od sedam međusobnih dvoboja sezone poveli - prvi, a ukupni omjer u tih sedam utakmica je 5-2 u korist Dinama. Plavi su, doduše, dvije od tih pet pobjeda ostvarili nakon raspucavanja šesteraca (Superkup i četvrta utakmica finala), a jednom nakon produžetaka (prva utakmica finala), no svi ti podaci dovoljno govore u prilog tvrdnji da nas danas očekuje susret dvije prilično izjednačene momčadi i da bi o prvaku mogle odlučivati nijanse.

„Kvaliteta je podjednaka, obje momčadi imaju odlične četvorke. Momčad Olmissuma se dosta promijenila u odnosu na prošlu sezonu. Antonio Sekulić i Josip Jurlina su dodatno napredovali i žele pokazati da mogu kao glavni igrači u momčadi osvojiti prvenstvo. Dinamo je konstantan, ima praktički istu momčad kao i lani. Olmissumu, doduše, fale kartonirani Duje Kustura i Bruno Žilić, ali osobno očekujem jednu vrlo izjednačenu utakmicu u kojoj će, kao i do sada, odlučivati nijanse“, rekao nam je jučer u razgovoru za Germanijak bivši reprezentativac, ali i član oba reprezentativca, danas umirovljeni Matej Horvat.

Iz Futsal Dinama poslali su apel navijačima da u dvoranu uđu što ranije kako bi se izbjegle gužve na platou ispred dvorane budući da se Cibonin toranj preuređuje i dobar dio platoa zauzimaju ograde. Vrata Draženove dvorane otvaraju se u 18.45, utakmica počinje u 20.15, a svi oni 'nesretnici' koji nisu uspjeli nabaviti kartu za večerašnji dvoboj, mogu ga pratiti na programu MaxSporta1.

Prema tečaju Germanije, prednost ima Dinamo (1.80), dok se pobjeda Olmissuma u grotlu Draženovog doma vrednuje s 4.10, a novi produžeci (treći) s 5.00.



Tagovi

Futsalfutsalprvenstvo hrvatske u futsaluMNK OlmissumOlmissumFutsal DinamoMNK Futsal DinamoDinamo Zagreb

Ostale Vijesti