Luka Batelic/PIXSELL
Luka Batelic/PIXSELL

Nova Španjolska sa 'starim' Dušebajevom, uigrana Austrija s jakim imenima i 'probuđena' Rumunjska

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 11.01.24. | 08:00

Put je za sada dosta jasan, no, puno se toga može poremetiti nastave li nas mučiti ozljede kao što je to bilo posljednjih dana na pripremama

Nakon što se natjecanje otvori u Düsseldorfu i nakon što utakmicama Nizozemska - Gruzija te Švedska - BiH bude 'krštena' i mannheinska SAP Arena, petak će biti dan kada na scenu staje i Skupina B, ona u kojoj se nalaze naši Hrvati te njihovi protivnici Austrija, Rumunjska i Španjolska. Upravo su potonji prvi ispit hrvatskoj selekciji. Austrija i Rumunjska će u ranijem terminu od 18 sati zagrijati dvoranu, a onda slijedi sudar titana. Dvije momčadi koje nitko nikada ne smije otpisati dok ne bude odsviran posljednji zvižduk. 

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

ŠPANJOLSKA

Španjolska je momčad koja uvijek izaziva ogroman respekt. Priznat ćemo, u svakom sportu, ne samo u rukometu. A kada pogledate koja su imena kroz godine igrala i za njihovu rukometnu selekciju, a isto tako koja još uvijek igraju, nije niti čudo što ih se toliko cijeni, a ne iznenađuju ni njihova redovito sjajna izdanja. Naime, Los Hispanos su osvojili medalju u proteklih pet izdanja Eura: naslov 2018. i 2020., srebro 2016. i 2022. te broncu 2014. godine, a ukupno gledano imaju dva zlata, četiri srebra i dvije bronce u svojim vitrinama kroz povijest svojih nastupa na Euru.

Možda je 'petoljetka' širok pojam za shvatiti moć trenutne reprezentacije pa možemo rezimirati: Španjolska je prije godinu dana osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu, a na zadnjem Europskom prvenstvu igranom 2022. izgubila je u finalu sa samo golom razlike 26-27 od Švedske. Iako su konstanta i neka imena u momčadi, iskustvo i snagu momčad temelji na imenima poput Joana Cañellasa, Gonzala Péreza de Vargasa i Adrie Figuerasa, jedan je potpis stalan na ovim medaljama - Jordi Ribera. Od 2016. nadgleda Španjolsku s klupe, a to će učiniti i ove godine, gdje će braniti srebro, a ciljati na zlato. Stoga se, jasno, od njih očekuje da krenu u natjecanje sa sve tri pobjede u grupnoj fazi, ali ništa manje se ne očekuje ni od naše vrste pa će bit zanimljivo vidjeti 'tko će popustiti'. 

"Utakmica s Hrvatskom predstavlja težak ulazak na prvenstvo, zahtjevan i jednima i drugima,ali tko pobijedi u toj prvoj utakmici imat će kasnije malu prednost", izjavio je Ribera za internetsku stranicu Španjolskog rukometnog saveza.

Los Hispanos će se ponovno osloniti na poznata imena u momčadi, ali s malom dozom mladosti na raspolaganju. Nakon odrađenih priprema u Ceuti, Ribera je s popisa odbacio 18-godišnjeg Petra Cikušu, vanjskog igrača s hrvatskim i srpskim državljanstvom, a koji je u studenom debitirao za Španjolsku na pripremnom turniru u Norveškoj, a otpao je i 21-godišnji Barcin pivot Javi Rodriguez. Odlučio se za iskusnije vanjske igrače, 27-godišnjeg Agustina Casada iz mađarskog Veszprema i 24-godišnjeg Iana Tarrafetu iz francuskog Pais d'Aixa. Na poziciji pivota odabrao je trojac koji je prije godinu dana igrao na SP-u: 35-godišnjake Adriju Figuerasa i Inakija Pecinu te 29-godišnjeg Abela Serdija. Ipak, povratkom desnog beka Alexa Dušebajeva, koji je propustio izdanje 2022. zbog ozljede ramena, Španjolska je sigurno i dalje jedan od favorita natjecanja. Treba li onda našoj vrsti bolji motiv? Nema boljeg od otvaranja turnira pobjedom, a pogotovo kad je to pobjeda nad favoritom natjecanja. 

AUSTRIJA

Drugi protivnik Hrvatske je Austrija. Momčad velike discipline, koja se dobro poznaje jer zajedno igra već tri, četiri godine, ali i dalje, nominalno, manje kvalitete od Hrvatske, no daleko od toga da ih možemo podcijeniti. Naime, Austrija je jedna od samo tri momčadi – uz Francusku i Portugal – koje su kvalifikacije za Euro prošle sa savršenim rezultatom od šest pobjeda iz šest utakmica. Momčadi izbornika Aleša Pajoviča ovaj će Euro biti četvrti uzastopni nastup na kontinentalnoj smotri. Njihov debi bio je 2010. kada su bili domaćini natjecanja, ali od tada se Austrija samo dva puta nije uspjela kvalificirati. Tri puta je stigla do glavne runde, ali su zato 2022. godine pretrpjeli tri uzastopna poraza u pretkolu i završili na 20. poziciji, što je ujedno njihov najgori rezultat na Europskom prvenstvu, a iste godine posustali su u kvalifikacijama za IHF Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

Naš kapetan Domagoj Duvnjak i njihov kapetan Nikola Bilyk dobro se poznaju budući da su suigrači u Kileu, a to nije jedino poznato ime u njihovim redovima. Treba spomenuti i Sebastiana Frimmela, igrača Pick Szegeda, suirgača Luke Stepančića (koji nije na prvotnom popisu za Euro) i Marija Šoštarića. Jedno od novih imena u koje austrijski izbornik ima puno povjerenja je i 23-godišnji Lukas Hutecek, koji može igrati lijevog ili srednjeg beka i koji je postao najbolji strijelac Austrije na Svjetskom prvenstvu 2021. nakon debija u reprezentaciji.

RUMUNJSKA

Treći hrvatski protivnik je - Rumunjska. Reprezentacija kojoj je trebalo 28 godina da se plasira na svoje tek treće europsko prvenstvo u povijesti. Prije ovoga, nastupila je na Euru 1994. i 1996. godine kada je u oba navrata pobijedila po jednu utakmicu. Nije se proslavila niti u kvalifikacijama. Naime, bila je jedina reprezentacija koja se probila s drugog mjesta sa samo četiri boda, nakon što je doživjela dva poraza od Austrije i po jedan od Ukrajine i Ovčjih Otoka, a jedine pobjede ostvarila je protiv potonje dvije momčadi u Bukureštu.

Rumunjskoj je ova skupina zasigurno skupina smrti, dok su si ostale tri reprezentacije vjerojatno već upisale bodove protiv njih. Sličnome scenariju nada se i naša selekcija koja bi htjela odraditi dobre nastupe protiv Španjolske i Austrije pa da Rumunji budu ‘trening’ za odlazak u Köln. Naravno, ne treba trčati pred rudo, no Rumunjska nam doista ne bi trebala zadavati tegobe. Najjača strana Rumunjske zasigurno je izbornik Xavi Pascual koji se vratio na klupu u svom drugom mandatu, nakon prvog koji je trajao od 2016. do 2018., kada se Rumunjska nije uspjela kvalificirati ni za jedno veliko međunarodno natjecanje. Zahtjevan i iskusan trener, Pascual će morati raditi s onim što ima na raspolaganju, što je zapravo - momčad satkana iz domaće lige uz ponešto iskustva na europskoj sceni.  

MATEMATIKA ZA PROLAZ I IGRE

Naši reprezentativci su uz Španjolce sigurno najjače ime ove skupine. Put je za sada dosta jasan, i ovaj će dvoboj lako moguće odlučiti tko će u idući krug prenijeti dva boda. No puno se toga može poremetiti nastave li nas mučiti ozljede kao što je to bilo krozn cijele ove pripreme.

Nema Dominika Kuzmanovića, Davida Mandića i Josipa Šarca zbog ozljeda, iako mogućnost da se Mandić ipak pojavi na Euru postoji. Prehlade i temperature mučile su Karačića, Martinovića i Lučina. Izbornik je uputio naknadne pozive Marku Mamiću i Kristianu Pilipoviću, a mali alarm koji se upalio zbog problema sa zadnjom ložom Mateja Mandića ipak je bio tek nepotrebna uzbuna i hercegovačka hobotnica putuje u Njemačku.

Dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine će proći u dalje. Hrvatska će prvu fazu turnira igrati u Mannheimu, a drugi krug, ako prođe, u Kölnu, gdje će biti i sama završnica prvenstva, u poznatoj Lanxess Areni koja je već godinama domaćin Final Foura Lige prvaka. Naša skupina križa se sa skupinama A (Francuska, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Švicarska) i C (Island, Mađarska, Srbija, Crna Gora). Iz prve je dosta izgledno tko bi mogao proći dalje, dok se u drugoj ističe Island, ali uz njega može proći praktički bilo koji od protivnika.

Hrvatskoj su ispiti u skupini zapravo stupnjevani baš po težini i to od najtežeg prema najslabijem. Španjolci sigurno žele doći do vrha, a na putu do njega će htjeti uništiti Hrvatsku. Njihov rukomet dobro poznajemo, a unatoč određenim novim imenima, Ribera će se protiv naše momčadi vjerojatno oslanjati na iskustvo jer tu utakmicu ne želi izgubiti. Ona će uvelike usmjeriti stanje u našoj skupini. 

“Ako se mi dobro posložimo isto možemo dobiti svakoga pa tako i Nijemce i Francuze, a u drugoj skupini je praktički svejedno tko bude prošao dalje jer su to dosta izjednačene momčadi. Možda se Island malo ističe, ali više manje je to podjednako. Nadam se da će biti dovoljno dobiti oba protivnika iz skupine C i jednoga iz skupine A da bude sve u redu", rekao nam je izbornik Perkovac pred Božić.

Osim slave Eura, imaju ove utakmice dodatnu težinu. Od europskih reprezentacija za Olimpijske igre u Parizu kvalificirali su se svjetski prvak Danska i domaćin Francuska, a izravan plasman će osigurati i europski prvak. Ako to bude reprezentacija Danske ili Francuske, onda će izravan plasman na olimpijski turnir zaslužiti najbolje plasirana momčad koja još nije izborila mjesto na Igrama u Parizu. Sljedeće dvije najbolje plasirane reprezentacije, koje to još nisu izborile, dobit će priliku zaigrati u kvalifikacijama za OI. Španjolska je osvajanjem bronce na posljednjem svjetskom prvenstvu osigurala plasman u olimpijske kvalifikcije, dok je Hrvatska osvajanjem devete pozicije ostala jedno mjesto ispod crte.



Tagovi

Austrijska rukometna reprezentacijahrvatska rukometna reprezentacijašpanjolska rukometna reprezentacijaEuropsko prvenstvo za rukometaše 2024.

Ostale Vijesti