Domagoj Duvnjak, Aleks Dujšebajev i Nedim Remili/Wolfgang Rattay (Reuters)
Domagoj Duvnjak, Aleks Dujšebajev i Nedim Remili/Wolfgang Rattay (Reuters)

Krnje Europsko prvenstvo: Hrvatska bez Duvnjaka i Cindrića, braća Dujšebajev ne igraju za Španjolce, desetkovani Francuzi

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 05.01.22. | 09:27

Mnoge reprezentacije u Mađarskoj i Slovačkoj bit će oslabljene neigranjem bitnih rukometaša.

Ljubitelji rukometa uživat će od 13. do 30. siječnja na Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj. Najbolje 24 selekcije Starog kontinenta borit će se za krunu. Španjolska je dvostruki uzastopni prvak Europe, Danska je prvak svijeta, dok je Francuska olimpijski pobjednik iz Tokija. Većina selekcija igrat će u nekompletnim sastavima. Povrede i širenje koronavirusa remete planove izbornika nacionalnih selekcija.

Naš izbornik Hrvoje Horvat čiju momčad u skupini čekaju Francuska, Srbija i Ukrajina značajno je podmladio selekciju. Odrekao se usluga iskusnih, lijevog krila Veszpréma Manuela Štrleka, srednjeg beka Vive Kielce Igora Karačića, golmana Montpelliera Marina Šege... Tokom priprema se povrijedio desni bek Luka Šebetić. Igrač Motora iz Zaporožja neće moći trenirati četiri do šest tjedana, pa će umjesto njega igrati Šime Ivić koji je bio na spisku rezervi.

Prije EP, Horvat nije mogao računati i na lijevorukog desnog beka Pick Szegeda Luku Stepančića koji se oporavlja od operacije Ahilove tetive i Josipa Šarca iz Göppingena. Veron Načinović nije cijepljen, pa pivot Montpelliera neće moći igrati u SegedinuJučer smo doznali i lošu vijest o probijanju virusa u redove Kauboja. Zaražene su perjanice naše momčadi, srednji vanjski Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić, rukometaši Kiela i Barcelone.

/DPA/PIXSELL/DPA/PIXSELL

Ni ostale selekcije u "skupini smrti" u Segedinu neće igrati u najjačim sastavima. Posebno je alarmantna situacija u redovima Francuske, olimpijskih prvaka iz Tokija. Zbog ozljeda su otpali as Barcelone Timothey N'Guessan, desni bek PSG-a Nedim Remili i pivot Parižana Luka KarabatićElohim Prandi je napadnut u novogodišnjoj noći na ulicama Pariza. Također, koronavirus se uvukao u redove Galskih pijetlova. Početak priprema su propustili Nikola KarabatićYanis LenneRemi DesboneHugo Deska , Aymeric MinneBenoît Kounkoud i Dylan Nahi, ali će oni vjerovatno moći igrati u Segedinu. Također, nije bilo na startu priprema ni prvog golmana Vincenta Gérarda zbog obiteljskih problema.

Srbija će u Segedinu bit lišena usluga Petra Nenadića, asa bogatog mađarskog Veszprema. Nekadašnji as Crvene zvezde, Barcelone i Pick Szegeda početkom prosinca je zadobio ozljedu mišića. Tinjala je nada da će se popularni Petar Pan staviti na raspolaganje selektoru Toniju Geroni, ali u nedelju navečer Rukometni savez Srbije je saopćio da iskusni srednji vanjski nije sanirao mišić i da neće igrati na Europskom prvenstvu. U utorak je RSS objavio da su dvojica igrača, Vladimir Cupara i Bogdan Radivojević, kao i četiri člana stručnog stožera među kojima je i izbornik Toni Gerona pozitivni na koronavirus.

Braća Karabatić/ Susana Vera (Reuters)Braća Karabatić/ Susana Vera (Reuters)

Ukrajina također će biti nekompletna. Na popisu izbornika Mihaela Biglera nema nekoliko bitnih igrača. Neće igrati Andrej Akimenko, dok će njemački stručnjak imati samo jednog desnog beka na raspolaganju. Naime, dva desna beka su otpala – Roman Čičikalo i Igor Berežnji, pa je kao jedina opcija na toj poziciji ostao Vladislav DoncovAkimenko se oporavlja od operacije. Bigleru na raspolaganju neće biti ni Stanislav Žukov zbog ozljede koljena. Neophodna je bila i zamjena na golmanskoj poziciji – umjesto Šimanskog, pozvan je Anton Terekov.

Branitelj naslova Španjolska igrat će bez braće Aleksa i Danijela Dujšebajeva, asova poljskog Vive Kielce, koji s klupe predvodi njihov otac Talant Dujšebajev. Pogotovo će veliki hendikep za izbornika Jordija Riberu biti odsustvo lijevorukog Aleksa, jednog od najboljih desnih bekova na svijetu.

Danska, dvostruki uzastopni prvak svijeta, igrat će bez Lassea Møllera, igrača Flensburga koji ima povredu koljena. Van stroja je i igrač GOG-a Anders Zachariassen. Njemačka će također biti desetkovana. Povrijeđeni su Franz SemperPaul Drux , Finn Lemke Jannik KohlbacherPatrick Groetzki i Fabian Wiede odbili su poziv izbornika, Islanđanina Alfreda Gislasona, dok Yuri Knorr nije cijepljen.

Švedska će na EP igrati bez asa Rhein-Neckar Löwena Mikaela Appelgrena, dok će Norvežani biti bez dvojica bitnih igrača, desnog beka Flensburga Magnusa Abelvika Røda i njegovog suigrača iz njemačkog viceprvaka, Gorana Johannessena. Portugalci će biti oslabljeni neigranjem Andrea Gomesa, rukometaša njemačkog Melsungena i pivota Barcelone Luisa Fradea. Van stroja zbog povreda su i Pedro Portela (Nantes), Diogo Silva (Porto) i Alexis Borges (Benfica).

Nekih igrača neće biti na Europskom prvenstvu zbog sukoba sa izbornicima. Najbolji igrač Bosne i Hercegovine Marko Panić ne želi igrati za Zmajeve dok je na klupi Ivica ObrvanVladan Lipovina, rukometaš njemačkog Balingena je van selekcije Crne Gore je zbog nesporazuma s kormilarom Zoranom Roganovićem.

Makedoniju će s klupe, ali i na terenu, predvoditi legendarni Kiril Lazarov. Makedonci će biti lišeni usluga povrijeđenog lijevog krila Veszprema Dejana Manaskova. On je prije tri mjeseca doživio tešku povredu ligamenta koljena.


Tagovi

hrvatska rukometna reprezentacija

Ostale Vijesti