REUTERS/Fabian Bimmer
REUTERS/Fabian Bimmer

Cindrić je na krovu Europe: Barca je skinula prokletstvo Lige prvaka, Dujshebaev tragičar raspucavanja (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 19.06.22. | 19:35

Nije im na kraj stala niti dinastija Dujshebaeva koju u svojim redovima ima Kielce. Rezultatu 32:32 nakon dva produžetka, Barcelona je dodala pet golova sa linije sedam metara, a Kielce tri. Onaj najbitniji promašio je Alex Dujshebaev

U drami, u spektaklu, u slavnoj Lanxess areni, u Kölnu, u čistoj sportskoj bajci kakvu sanja svaki rukometni zaljubljenik, najbolje momčadi današnjice priuštile su nam sve što smo mogli sanjati, a Barcelona je skinula prokletstvo EHF Lige prvaka obranivši prošlogodišnji naslov. Ni 60 minuta nije bilo dovoljno da doznamo prvaka, bilo je 28:28. Nisu bili dovoljni ni produžeci, tek sedmerci su nam dali novo-staroga prvaka Europe. Velika, doista velika Barcelona. Luka Cindrić je na krovu Europe. Nije im na kraj stala niti dinastija Dujshebaeva koju u svojim redovima ima Kielce. Rezultatu 32:32 nakon dva produžetka Barcelona je dodala pet golova s linije sedam metara, a Kielce tri za ukupnih 37:35. Onaj najbitniji šut promašio je Alex Dujshebaev odškrinuvši Kataloncima vrata do trofeja.

Nesretan početak imao je naš Luka Cindrić promašivši prvi pokušaj na susretu nakon čega je njegova momčad i primila gol pogotkom Tournata. Srećom, bio je Gomez Abello raspoložen kao i u jučerašnjem susretu pa je odmah krenuo i pucati i krasti lopte i istrčavati kontre. Zahvaljujući njemu i Fernandezu, Barca je ubrzo rezultat okrenula na svoju stranu pa stigla i na tri gola prednosti (5:2), a onda je Dika Mem pomogao održati ju. Kielce je smanjilo prednost Barce na dva gola, ali nije to strašilo Katalonce. Nije im prednost istopila niti loša učinkovitost njihovog golmana, Pereza de Vargasa, kada su imali raspoloženog Gomeza. U tek nešto više od 20 minuta igre imao je pet golova u mreži poljskog sastava.


Pet minuta prije kraja prvoga dijela, Poljaci su se uspjeli vratiti izjednačujućim golom Karaleka i to nakon što je Barca ostala bez Fernandeza na dvije minute. Obrana Kielcea pomogla je i Andreasu Wolffu da sačuva mrežu kada se prvi dio susreta lomio. N'guessan je probao preko obrane Poljaka, ali nije išlo, bili su sjajno postavljeni, a onda je Talant Dujshebaev zvao time-out. Gomez je nakon minute odmora pokušao vratiti prednost Barci iz jako teškog kuta, ali odlično se postavio Wolff i krilo Barce je samo tuklo drugu stativu, a žuti su imali priliku stići do prednosti, ali ju nisu iskoristili. Gledali smo gotovo pet minuta susreta bez ijednog gola, a onda je Blaž Janc zabio i vratio Španjolcima prednost minutu prije odmora. Potom: 'blitz-krieg'. Perez de Vargasa je neočekivano prevario Sicko, ali je se na drugu stranu sjurio Gomez i postavio gol prednosti za Barcu na semaforu pred odlazak na pauzu.

Iako u prvom poluvremenu i nije baš briljirao kako inače zna, Perez de Vargas je imao dvije odlične obrane u otvaranju nastavka. Dalo je to Barci priliku da se posloži nakon što su malo zbunjeno ušli u nastavak, no rasploženi šuteri Poljaka nisu im dozvolili pretjerano opuštanje. Gledali smo gol za gol kroz duge napade na obje strane. Preuzimao je i Kielce inicijativu, nisu dali Dujshebaevi da se Barca odlijepi, no nije ni Barca olako predala titulu favorita. Susret dostojan finala gledala je publika u slavnoj Lanxess areni.


Na polovici drugog dijela obje su strane imale isključenog igrača, rezultat na semaforu bio je izjednačen, a Barca je upala u probleme. Kielce je uspjelo promijeniti cijelu sliku susreta. Sada su Katalonci bili ti koji love rezultat. Ortega je pozvao svoje igrače kako bi ih uputio u završavanje posljednjih 10-ak minuta susreta. Fabregas je odmah vratio izjednačenje Barci, no samo na kratko. Mrtvu trku gledali smo u finišu finala. Sjajno je Karačić 'hranio' loptama svoje suigrače, nije im dozvolio da potonu, da se predaju, ali N'guessan, Mem, Gomez, Richardson... Svi su šuteri Barce bili raspoloženi. Kielce je ostao s igračem manje, Gebala je dobio dvije minute suspenzije, a Barcelona je imala gol prednosti i loptu u svojim rukama. Činilo se da će susret uskoro biti odlučen, a onda je iskusni Dika Mem promašio možda najvažniji šut na susretu.

Na semaforu je stalo vrijeme 29:32, a rezultat 28:27 za Barcu kada je Talant pozvao time-out. Poljaci su imali loptu u svojim rukama, nije još bilo puno dodira dozvoljeno, lopta je prošla na crtu za potpuno usamljenog Karaleka kojega je Barcelonina obrana ignorirala krenuvši prerano trčati naprijed, a on je neometano primio loptu, okrenuo se školski i hladno zabio za 28:28 i produljenje bitke za trofej europskog prvaka.

 REUTERS/Fabian Bimmer REUTERS/Fabian Bimmer


Promjenu na semaforu u produžecima donijela je opet, između ostalog, genijalnost u režiji Igora Karačića. Što reći osim zapljeskati kada i u najnapetijoj situaciji asistira iza leđa za novo vodstvo svoje momčadi u finalu Lige prvaka. No Kielce ni unatoč tome, ni unatoč fenomenalnoj obrani Andreasa Wolffa, nije zadržalo prednost. Na odmor poslije prvih pet minuta produžetka s prednošću je otišla Barcelona s rezultatom 30:29. Daniel Dujshebaev vratio je u egal Kielce koje je zatim i preuzelo vodstvo sa sedam metara, ali je i Barca poravnala račune golom Arina. Moryto je minutu prije kraja zabio za prednost, a cijela se dvorana ustala. Gledatelji su čekali doznati tko će postati novi prvak Europe. Dika Mem je preuzeo odgovornost, zabio za izjednačenje, a Poljaci su imali još 30 sekundi i meč loptu u rukama, ali promašio je ovoga puta Dujshebaev cijeli okvir gola. Čekali smo raspucavanje sa sedam metara.


RASPUCAVANJE:

Gomez, strijelac svih pet sedmeraca za Barcelonu kroz susret, zabio je i na početku raspucavanja. Bio je Wolff na toj lopti, ali je Gomez ipak uspio zabiti. 1:0

Moryto je na drugoj strani, također bio precizan. 1:1

Dika Mem je skoro pročitan, ali mu je udarac bio prejak. 2:1

Karačić je zabio za Kielce i 2:2.

Richardson je siguran sa sedam metara za novo vodstvo Katalonaca. 3:2

Alex Dujshebaev nije bio dovoljno precizan. Perez de Vargas ga je pričekao i pročitao. Ostalo je 3:2.

Ali Zein, Egipćanin, inače obrambeni igrač, zabio je bez da je trepnuo. 4:2 je.

Drugi Dujshebaev, Daniel, bio je precizan. 4:3 za Barcu.

Fabregas je zabio. Kraj je. Barcelona je opet prvak Europe. 5:3.

Dodajmo i kako je u ranijem susretu Duvnjakov Kiel stigao do pobjede nad Štrlekovim Veszpremom nakon raspucavanja s linije sedam metara. Slavili su Nijemci ukupnim rezultatom 37:35, a glavni heroj momčadi Filipa Jiche bio je vratar - Niklas Landin – obranivši najbitnije šuteve na susretu i to Marguču i Laugeu. Domagoj Duvnjak je zabio četiri gola u šest pokušaja, a Štrlek je pokušao jednom i nije uspio doći do gola.



Tagovi

Liga prvakaBarcelonaKielce

Ostale Vijesti