Revolucionarizirao je baseball, po njemu je snimljen kultni film, a on s divi nogometu: „Transferi su vrsta umjetnosti“

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 21.05.20. | 10:18

Nema sumnje da ovaj čovjek zna što priča...

Njegov lik i djelo postali su svjetski poznati nakon što je izdana knjiga Moneyball, po kojoj je kasnije snimljen i istoimeni mega popularan film s Brad Pittom u naslovnoj ulozi. Knjiga prepričava put njegovih Oakland Athelticsa koji su, iako im na početku te famozne 2002. godine nitko nije vjerovao budući da su u predsezoni izgubili svoja tri najbolja igrača, nanizali čak 20 pobjeda što ga je u konačnici dovelo do toga da postane najpoznatiji i najtraženiji generalni menadžer u svijetu baseballa.

Danas, Beane radi kao izvršni dopredsjednik Oaklanda, a osim toga ima i udio u vlasništvu kluba. Osim baseballa, Beane je u nekoliko navrata iskazao svoj interes prema nogometu a to se vidi i u činjenici da je on jedan od manjih vlasnika engleskog Barnsleyja te „usput“ radi kao posebni savjetnik za transfere u nizozemskom AZ Alkmaru.

Iako se zbog koronavirusa nastavak Eredivizije otkazao, Beane vjeruje kako je AZ u dobroj poziciji jednoga dana kada se sve bude vratilo „u normalu“:

„Klubovi koji imaju jasno izražene modele poslovanja u kojima nema previše odstupanja imaju pred sobom uspješnu budućnost“, istaknuo je 58-godišnjak te nastavio:

„U konačnici, najgora pozicija je ona kada izlazni transferi i profit ostvaren u njima generira što ćete vi kao klub raditi po pitanju ulaznih transfera. Jednako tako, izlazni transferi ne smiju biti jedini način na koji klubovi dolaze do svoje zarade... Oni koji se nalaze u takvoj situaciji, nisu u dobroj poziciji“, ističe Beane.

„Nema sumnje da će aktivnost biti smanjenja kada je riječ o transferima. AZ Alkmar? To je klub kojeg vode pametni ljudi, ne brinite, već će se oni nekako snaći“, dodao je.

U nekoliko je navrata istaknuo svoje oduševljenje transferima u nogometu, a to nije propustio naglasiti ni ovog puta:

„Osnažiti svoju momčad ulaznim transferima je vrsta umjernosti“, zajljučio je Billy Beane.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Billy BeanebaseballmoneyballOakland AthleticsAZ AlkmaarBarnsley

Ostale Vijesti