REUTERS/Hamad I Mohammed //  Action Images / Lee Mills
REUTERS/Hamad I Mohammed // Action Images / Lee Mills

Zamršen svijet kvalifikacija u Aziji: Skočić i Ivanković u lovu na Mundijal

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 10.11.21. | 20:23

Stigli smo do treće od ukupno četiri mukotrpne runde azijskih kvalifikacija, Oman i Iran su u dobroj poziciji

Dok se stari kontinent priprema na fotofiniš kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru, gdje ćemo do nedjelje imati sve sigurne putnike uz 12 možebitnih koji će u pakao doigravanja, u Aziji se priča tek treba dobrano zakuhati. Dok čekamo sutrašnje oglede koji će nas dovesti tek na pola puta trećeg od ukupno (za neke) četiri koraka do nogometne Valhalle na Bliskom istoku, valja pogledati kako sve to funkcionira na golemom kontinentu koji je dom dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Sve je krenulo uz 46 reprezentacija kvalifikanata koje su bile smještene u osam kvalifikacijskih skupina. Prvoplasirani su automatski ostvarili pravo plasmana u treći krug, zajedno s još pet najboljih drugoplasiranih ekipa. Među njima je i Katar no oni su domaćini pa imaju automatsko pravo plasmana.

Nažalost, Indija Igora Štimca je dogurala do trećeg mjesta koje garantira mjesto u kvalifikacijama za Azijsko prvenstvo, ali ne nudi mogućnost trećeg koraka, pa ćemo još pričekati na premijeru Indije na Mundijalima.

U igri je ostalo još 12 ekipa: Sirija, Australija, Iran, Saudijska Arabija, Japan, UAE, Južna Koreja, Kina, Irak, Oman, Vietnam i Lebanon. Na ljeto su ždrijebani u dvije velike grupe po šest timova, i samo će prva i druga ekipa (nakon deset odigranih kola) dobiti izravnu kartu za Svjetsko prvenstvo. Trećeplasirane ekipe? Njih čeka pakao četvrtog koraka, onog inerkonfederacijskog, novine koja će spojiti četiri momčadi s četiri različita kontinenta u dva “para” koji će pak u dva susreta dati odgovor na pitanje tko je od njih spreman za svjetsku smotru.

Isto kako u Europi Hrvatska želi izbjeći drugu, tako i u Aziji svi strepe od dokvalifikacija gdje je zbilja sve moguće, a ni datum odigravanja utakmica nije idealan. Mundijal počinje tek u studenom, pa će ova, interkonfederacijska finala biti igranja u lipnju. Pošto ždrijeb skupina na rasporedu 1.travnja, nećemo imati kompletirane grupe puna dva mjeseca od ceremonije. Sve u svemu – komplikacije.

Zanimljivo, naši treneri su smješteni u dvije različite skupine. Iran Dragana Skočića je trenutno vodeći u grupi A, dok je Oman Branka Ivankovića trećeplasirani u grupi B. Kako je krenulo, nakon četiri odigrana kola, drama oko prolaska bi mogla itekako potrajati. Nitko nije siguran u prolazak, niti je tko u potpunosti ostao bez šansi, makar, kao što ćemo vidjeti, nekima je ostala samo tanka nada.

U grupi A, Iran zauzima prvo mjesto, imaju deset bodova i čini se da će voditi žestoku borbu s Južnom Korejom za prve pozicije u skupini, sve s ciljem udaljavanja od trećeg mjesta. Sutra Dragan Skočić gostuje u Jordanu koji će u Ammanu ugostiti utakmicu protiv Sirije, sve zbog političke nestabilnosti službenog domaćina. Pobjeda je izvjesna, razlika u kvaliteti je golema. Južna Koreja je također gost,oni igraju u Lebanonu protiv trenutno trećeplasiranih. Ispuste li bodove, borba će se dodatno zakomplicirati.

S druge strane Branko Ivanković ima ipak kudikamo teži zadatak. Trenutno je treći sa šest bodova, a isto toliko ima i Japan, dok su na prvoj i drugoj poziciji s 12, odnosno 9 bodova Saudijska Arabija i Australija. Te dvije ekipe će kasno noćas po našem vremenu odigrati međusobni ogled gdje će Skočić navijati za Saudijce kako bi eventualnom pobjedom protiv Kine u istom terminu izjednačio broj bodova s izravnim rivalima za drugo mjesto (Australija).

Naravno, ovo je tek polovica puta, sve reprezentacije nakon sutrašnjeg kola čeka još pet susreta u kojima se svašta stigne promijeniti.

Put do Katara je težak i trnovit, svijetlo na kraju tunela čeka samo odabrane.



Tagovi

OmanIrankvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godineBranko IvankovićDragan Skočić

Ostale Vijesti