Pixsell
Pixsell

Za Dinamo današnja utakmica nije 'biti ili ne biti', za Kopića bi mogla biti (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 20.04.22. | 07:49

Pobjeda protiv Hajduka jedino je što nedostaje strategu Dinama da osigura svoj ostanak na plavoj klupi i iduće sezone.

Piše: Niko Rukavina

Nećemo napisati da je za Dinamo utakmica na Poljudu meč lopta za osvajanje naslova prvaka, jer će se do kraja sezone igrati za još 15 bodova. Točnije bi bilo napisati da bi Plavi pobjedom stigli do 'duplog breaka' u posljednjem setu meča i samo bi ih vlastito podcjenjivanje idućih protivnika moglo koštati 23. titule prvaka Hrvatske i 33. ukupno.

Tko će biti prvak? (1.25) Dinamo (7.00) Osijek (25.00) Hajduk (200) Rijeka

Dinamo je ove sezone svladao Osijek na Gradskom vrtu i Rijeku na Rujevici. Fali im još taj najslađi gostujući skalp, protiv najljućeg im rivala na Poljudu. Ako Dinamo pobijedi, Hrvatska će imati novog-starog prvaka. I to potpuno zasluženo. Međutim, jednostavno je napisati da pobjeda na Poljudu Dinamu donosi titulu. Pobijediti Hajduk u 'grotlu' Poljuda je jedan prilično zahtjevan zadatak (iako je to ove sezone dvaput pošlo za rukom Rijeci i jednom Osijeku). 

"Poštujemo Hajduk kao i svakog suparnika. Odigrali su dobrih utakmica, imali i manji pad. To sve ovisi o formi i stanju igrača. Mi svi vidimo da je to sve idealno u nekom sastavu, ali to je tako samo u Football Manageru. Ovdje su ljudi koji nose svoje emocije, zdravstveni status, formu... " komentirao je Željko Kopić na konferenciji za medije.

Srijeda, 19.00: (2.80) Hajduk (3.10) Dinamo (2.65)

Nije tajna da Dinamova igra ne plijeni uzdahe. Plavi su na Rujevici u prvom dijelu izgledali prilično loše (0:1). Neuvjerljivo su izgledali prije toga na Poljudu (0:0), a još ranije i na Gradskom vrtu (0:1). Dinamo je prošli vikend rutinski i potpuno zasluženo svladao Istru 1961 (3:0). Ali, igra nije bila bogzna kakva. Prvi gol je pao nakon greške gostujućeg braniča, drugi nakon sjajne akcije te individualne kvalitete osovine Theophile-Tolić-Špikić-Ademi-Oršić.

Nije tajna niti da se u dvije susjedne države i njihovim lokalnim medijima uvelike raspravlja o Kopićevoj sudbini, odnosno o tome tko će voditi Dinamo u idućoj sezoni. Nekako se stvorio dojam da Kopić u ovom trenutku nema pretjerane šanse za ostankom...

Međutim, činjenica je da Kopić pobjeđuje i gura momčad prema tituli. U Europi je skinuo dva velika skalpa, ponajbolje momčadi Engleske i Španjolske, a istinska 'mrlja' mu je za sada samo taj poraz na Maksimiru od Hajduka. Jako je teško smijeniti trenera koji pobjeđuje i osvaja titule, čak i ako ti je to u planu. Sjetimo se samo kakve su se smicalice odvijale i na koji im se sve način sapunala daska dok se tražio način da se klub riješi Vahida Halilhodžića i Nenada Bjelice

Ako Hajduk kojim slučajem pobijedi, i primakne se lideru na četiri boda zaostatka, Dinamo će i dalje sve držati u svojim rukama. Kopić, vjerojatno, neće. Samo jedan osvojeni bod u tri utakmice protiv Hajduka ne bi preživjeli niti puno zvučniji treneri od osječkog stratega. Usprkos osvajanju titule.

“Što je pritisak kad radiš u Dinamu? Svi igrači imaju kvalitetu. Evo, na Rujevici, dođe Ademi u 16 metara i zabije gol. Ta kvaliteta, taj gard i pobjednički mentalitet je bitan. I to je naša jaka karta, ali to u svakoj utakmici treba opravdati na terenu. Nije to lako igračima ako nisu u top-stanju. Na primjer, ne možemo sada očekivati od Ivanušeca da će riješiti utakmicu, ali kad se zbroje imena, to je naša snaga”, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije Kopić.

Reprizu derbija na Poljudu iz 12. ožujka, kada su Hajduk i Dinamo odigrali 'ništa - ništa', potpisali bi gotovo svi navijači Plavih. Već za nekoliko mjeseci neće se pamtiti neuvjerljiva igra, dok titula ostaje zapisana za sva vremena. Kopiću s druge strane takva 'nula' dodatno komplicira život i dovodi ga u još podređeniji položaj u odnosu na Sergeja Jakriovića i Gorana Tomića. Dinamovi navijači (i mediji) bi tada bili zadovoljni zbog boda i praktičkog izbacivanja Hajduka iz utrke za titulu, ali bi bili nezadovoljni zbog neuvjerljive igre te bi Kopić tada 'popio' salve navijačkih (i medijskih) kritika.

"Nikako ne bismo bili zadovoljni s bodom. Nije to naš mentalitet da se zadovoljavamo s bodom. Mi uvijek, bez obzira protiv koga igrali, ulazimo u utakmicu s ciljem da pobijedimo. Dinamo zapravo ne zna igrati na bod. Mi smo Dinamo, mi imamo mentalitet pobjednika, idemo po trijumf na Poljud!”

Prema tome, Kopiću igra samo pobjeda. Po mogućnosti uz uvjerljivu i napadačku igru. Kako bi utišao kritičare, ali i kandidate za budući Dinamovu klupu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Kopić postaviti momčad na Poljudu. Hoćemo li vidjeti još jednu šahovsko-pragmatičnu taktiku, koja dobrobit kluba (osvajanje titule) stavlja na prvo mjesto, ispred vlastite ambicije ili će se odlučiti za taktiku 'pukovnik ili pokojnik', izaći na teren otvorenog garda, sa željom za nadigravanjem i postizanjem 'gola više'.

“Teško je pripremati utakmicu na remi, idemo je dobiti. Igrali smo prošli derbi naprijed s Oršićem, Petkovićem i Emrelijem, a ako to netko doživljava defenzivnim, dopuštam to. Nije bilo golova, ali i jedni i drugi su nastojali doći do pobjede. Pobjeda bi bila ogroman korak prema tituli, ali ima još dovoljno utakmica, a svaka utakmica ima svoje zamke, mi smo to većinom dobro odrađivali i trebamo tako nastaviti. U ostalim utakmicama isto moramo biti na pravoj razini”

Naslov prvaka, pobjede nad West Hamom i Sevillom i još pobjeda nad 'nikad jačim Hajdukom' (u posljednjih 15-ak godina, naravno) bili bi argumenti za Kopićev ostanak koje bi rijetko tko u Hrvatskoj, ali i BiH mogao osporiti. 

Srijeda, 19.00: (2.80) Hajduk (3.10) Dinamo (2.65)

Što se same Dinamove postave tiče, upitno je hoće li u prvih 11 biti mjesta za Bartola Franjića koji je protiv Istre 1961 ozlijedio gležanj. "Franjićev gležanj je bolje, treba još liječnička služba donijeti svoju odluku o njegovom nastupu", rekao je jučer Kopić. Na njegovo mjesto tako bi mogao uskočiti iskusni Danac Rasmus Lauritsen. Stefan Ristovski i Petar Bočkaj drže bekovske pozicije, Josip Mišić je siguran na 'šestici', kao i Arijan Ademi na 'osmici'. Mislav Oršić igrao bi i da kamenje pada s neba, prema tome, ostaje dvojba za dvije pozicije - 'druge osmice' i drugog napadača. Hoće li u vezi krenuti defenzivniji Amer Gojak ili ofenzivniji Marko Tolić? Ili možda Kopić od prve minute u vatru gurne rekonvalescenta Luku Ivanušeca? Je li u napadu svoje mjesto izborio raspucani Mahir Emreli, pouzdani Komnen Andirć ili pak posrnuli Bruno Petković? To su pitanja na čiji ćemo odgovor dobiti za desetak sati...

Postoji doduše i druga varijanta. Ako se Kopić odluči na 'pukovničko-pokojnički pristup' onda bismo mogli očekivati i nekakvu 'prevaru' u početnih 11.

Moguća postava Dinama (3-5-2):

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHajdukPrva HNLŽeljko Kopić

Ostale Vijesti