Nel Pavletic Goricki/PIXSELL
Nel Pavletic Goricki/PIXSELL

Kopić nije “hodajući mrtvac”

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 11.04.22. | 09:33

Dinamo je protiv Rijeke ove sezone u HNL-u osvojio osam od 12 bodova, a protiv Hajduka samo jedan od šest

Derbi koji neće odlučiti, čak ni prelomiti, ali može usmjeriti prvenstvo. Tako ga je, oprezan kao i uvijek, najavio Željko Kopić. I Dinamo je napravio što je trebao, pobijedio je u derbiju, ostavio jednog od četiri konkurenta osam bodova iza sebe, a najlakše bi bilo zaključiti da se borba za prvaka nastavlja u troje. Doista, ako će netko do kraja stići Plave, najmanje je vjerojatno da će to biti Rijeka..

Osijek je u nedjelju popodne neokrnznut prošao kroz Koprivnicu, nadali su se u Maksimiru da će Zoran Zekić ponovno otkinuti bodove Nenadu Bjelici, no nije se dogodilo i Bijelo-plavi su ostali najbliži pratitelji Plavih, isti razmak je ostao, dva boda, dok je Hajduk na minus sedam. No, 20. travnja igra se zaostali derbi 9. kola u Splitu, vjerojatno posljednja šansa da se Hajduk približi branitelju naslova, nakon kojeg će napokon svi klubovi ‘velike četvorke’ imati isti broj odigranih utakmica i znati na čemu su pet kola prije kraja. Zbog tog derbija, svoje obveze 31. kola i zagrebački Modri i splitski Bijeli igraju na Veliki petak, 15. travnja; u Maksimiru u 18 sati gostuje Istra 1961, a na Poljudu dva sata kasije Gorica. Rijeka, pak, u subotu gostuje kod Lokomotive u Kranjčevićevoj, a Osijek je domaćin Hrvatskom dragovoljcu. No, o tom potom…

Epilog nedjeljnog derbija iz Dinamova kuta je potvrda dužine klupe i bolja fizička sprema, 16 europskih utakmica nenadoknadivo je iskustvo, a nije ni Rujevica Dinamu odavno više bauk, motivira igrače plavih blizina publike i napeto ozračje. Protiv Rijeke je ove sezone Dinamo osvojio osam od mogućih 12 bodova, a na Rujevici se dvaput spašavao preokretima. Jesenas pod Damirom Krznarom sa 0:3 na 3:3 promjenom formacije sa 4-1-4-1 na 3-5-2, a ovaj put pod Željkom Kopićem sa 0:1 na 2:1 obrnuto, sa 3-5-2 na 4-1-4-1 i 4-2-3-1.

Dobro su treneri Plavih reagirali na događaje na tavnjaku, imali su koga i ubaciti s klupe. Pokazalo se koliko Dinamu znači kapetan Arijan Ademi, ali i iskustvo Mišića, Theophilea, Oršića i vratara Livakovića. Zadržali su hladnoću i mir kad je bilo gusto, nisu pri 1:1 čuvali bod nego osjetili da mogu po sva tri i uzeli ih. Tako je, eto, i Kopić naplatio ono što nije prije mjesec dana na Poljudu, kad nije bilo znanja i moći da se dotuće Hajduk. Ovaj put je presudan bio taj već toliko puta opjevani ‘faktor Ademi’.

Tko će biti prvak? (1.20) Dinamo (6.50) Osijek (25.00) Hajduk (100) Rijeka

Goran Tomić tako, eto, ponovno nije pobijedio neku momčad Željka Kopića, ali kao i u njihovom prvom srazu na početku nogometnog proljeća, Kopić je bolje koristio adute. Najvažnije je da trener zna reagirati na događaje na terenu, da pročita što ne ide u odnosu na početnu ideju, ali i da ima s kim reagirati. Činjenica je da Bruno Petković ne funkcionira pod Kopićem i bolje je Dinamo igrao bez Petkovića, i na Rujevici zadnjih 20 minuta kad ga je zamijenio Tolić, ali i na početku Kopćeva mandata, kad je Plavi 10 bio ozlijeđen. Podsjećamo i da je siječanjski maksimirski sraz Petko prosjedio na klupi, spremalo ga se za Sevillu…

Kopiću je zadatak dovesti modri brod na šampionski tron, kako god zna i umije, a onda će se podvesti račun i vidjeti je li to “to”. Koliko god nam bilo potvrđeno da će se na ljeto tražiti novi trener (Jakirović ili Tomić, kako sada stvari stoje), pobijedi li Kopa sve do kraja, a poglavito trijumfira li protiv Hajduka, možda se netko tko odlučuje i predomisli. Iako, po svemu što znamo, teško.

Što se trenutnog kadra tiče, kako je Komnen Andrić zaradio treću javnu opomenu, Petković će vjerojatno biti starter protiv Puljana u petak, a morat će Kopić ponovno pažljivo vagati koga staviti jer novi igrač s dva žuta kartona je kapetan Ademi, a preostala šestorica Theophile, Šutalo, Franjić, dakle obrambeni trojac te Štefulj, Gojak i Jurić. Imaju podva žuta još ozlijeđeni Ivanušec i bolesni Menalo. Jasno je da bi na Poljudu najviše nedostajao Ademi, koji je dobio puno udaraca već na Rujevici, predmnijevamo da će ga Kopić odmoriti protiv Puljana, kao i Šutala, jer bez njih dvojice puno bi bilo teže složiti postavu za trijumf u Splitu. Logično je očekivati i da će formacija ostati sa četvoricom iza, da se koristi što manje (kartoniranih) stopera, a mogli bi startati Lauritsen i Dilaver. No, o tom potom…

Tko će biti prvak? (1.20) Dinamo (6.50) Osijek (25.00) Hajduk (100) Rijeka

Hajduk je Dinamov dužnik ove sezone. Boli Modre onih 0:2 s početka prosinca u Maksimiru, boli i Kopića, kojeg su tada mnogi pokopali, a on je uskrsnuo od mrtvih. Ni danas ne bismo tvrdili da je “hodajući mrtvac”. Kako bi ga zvali, primjerice, engleski novinari u sličnoj situaciji. Prošli mjesec u Splitu bilo je 0:0, još su dva derbija do kraja, Poljud i Maksimir, pa da vidimo u nadmetanjima protiv najvećeg rivala zaslužuju li Modri doista petu titulu prvaka u nizu. Između toga, u 34. kolu u Maksimir stiže Osijek.

Tko s kim do kraja od ‘velike četvorke’

 DINAMO (63)

ISTRA 1961

Hajduk (zaostala)

Gorica

Lokomotiva

OSIJEK

Šibenik

HAJDUK

 OSIJEK (61)

HRVATSKI DRAGOVOLJAC

Rijeka

ISTRA 1961

Dinamo

LOKOMOTIVA

Gorica

 HAJDUK (56)

GORICA

DINAMO (zaostala)

Slaven Belupo

HRVATSKI DRAGOVOLJAC

Rijeka

ISTRA 1961

Dinamo

 RIJEKA (55)

Lokomotiva

OSIJEK

Šibenik

HAJDUK

Slaven Belupo

HRVATSKI DRAGOVOLJAC

 *Napomena: u zagradama su trenutni bodovi, a velikim slovima označene su domaće utakmice

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Željko KopićBruno PetkovićArijan AdemiGoran TomićSergej JakirovićGNK DinamoDinamo ZagrebHNK RijekaRijeka

Ostale Vijesti