Pixsell
Pixsell

Koliko je ozljeda Franjića poremetila Kopiću planove za Poljud? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 16.04.22. | 11:18

Vrlo dobro izdanje Dinama protiv Istre pokvarila vijest o ozljedi Bartola Franjića.

Uvjerljiva pobjeda bez primljenog pogotka (3:0), rutinska igra, niti jedan žuti karton i povratak Luke Ivanušeca nakon dva mjeseca pauze trebali su izgledati kao savršena večer za vodeću momčad lige pred gostovanje na Poljudu. No, tu savršenu večer protiv Istre 1961 pokvarila je vijest o ozljedi standardnog Dinamovog stopera Bartola Franjića. Na prvu se pomislilo da ga je Kopić na odmoru ostavio u svlačionici kako bi izbjegao dobivanje trećeg akumuliranog kartona, i samim time propustio derbi, no nakon dvoboja ispostavilo se da je Franjić u prvom dijelu zaradio iščašenje zloba, izdržao je do kraja poluvremena, ali dalje nije mogao.

U ovom trenutku još uvijek nije poznata težina Franjićeve ozljede, no, po svemu sudeći, neće biti dostupan na Poljudu. Željko Kopić je, ne računajući debi na Dinamovoj klupi upravo protiv Hajduka na Maksimiru, forsirao obranu s trojicom u zadnjoj liniji, dok je napadačke formacije povremeno rotirao. Tek je u drugim poluvremenima protiv Rijeke i Istre 1961 promijenio formaciju u 4-2-3-1. Protiv Rijeke jer je Dinamo u prvom dijelu izgledao zaista jalovo, a protiv Istre 1961 formaciju je promijenio djelomično prisilno jer je igru morao napustiti Franjić, a djelomično i zbog uigravanja alternativne opcije za Poljud.

Činjenica je da je Dinamo i protiv Rijeke i Istre promjenom formacije u 4-2-3-1 djelovao dobro. Plavi su na Veliki petak u drugom dijelu zabili gol manje, ali su stvorili više prigoda nego u prvih 45 minuta.

Hajduk i Dinamo odigrali su prije više od mjesec dana na Poljudu derbi koji je završio rezultatom 0:0 (iako bi točnije zvučalo da smo napisali 'ništa - ništa'). Kopić je u toj utakmici krenuo s formacijom 3-4-3, u napadu su zaigrali Mahir Emreli, Bruno Petković i Mislav Oršić s time da se sada već neželjeni 'Petko' spuštao na poziciju 'desetke'. Obrambeni trojac činili su Rasmus Lauristen, Josip Šutalo i Bartol Franjić. Franjića sada nema te će se Kopić morati okrenuti alternativnom rješenju.

Franjića doduše nije bilo niti prije tjedan dana protiv Rijeke. Stoperski trojac tada su činili Lauristen, Šutalo i Theophile. Ta formacija je, kako stvari stoje, najizglednija za start na Poljudu. Teško je za očekivati da će se Kopić za tako bitnu utakmicu odlučiti na promjenu formacije koju uigrava već više od četiri mjeseca. No, ponavljamo, Dinamo je u igri s četvoricom u zadnjoj liniji djelovao dosta dobro u drugim poluvremenima posljednje dvije utakmice, promjena formacije je Plavima, između ostalog, donijela preokret protiv Rijeke te bi, u odsustvu Franjića, obrana Ristovski-Šutalo-Theophile-Bočkaj mogla biti 'prevara' s kojom će osječki strateg pokušati iznenaditi litavskog.

Kapetan Ademi dobio je nekoliko ozbiljnih udaraca na jučerašnjoj utakmici, no dvoboj je završio zdrav i bez kartona, što znači da su on i 'šestica' Josip Mišić sigurni za derbi u srijedu. Za Dinamo je svakako najbitnija vijest povratak Luke Ivanušeca na teren. Iako se špekuliralo da bi Ivanušec mogao biti na raspolaganju tek za Goricu i potpuno spreman za Osijek, i da je jučer bio u zapisniku kako bi se 'očistio' žutih kartona, hrvatski reprezentativac je na iznenađenje mnogih dobio posljednjih pola sata i odigrao vrlo dobro. Teško je očekivati da će Ivanušec nakon više od dva mjeseca pauze dobiti priliku od prve minute, no sama činjenica da je spreman za igru je velika vijest za maksimirski sastav i razlog za paniku u stožeru Valdasa Dambrauskasa.

Nekako je za vjerovati da bi od prve minute na Poljudu trebao krenuti 'ratnik' Amer Gojak, manje je vjerojatnije 'paker' Marko Tolić, a najmanje vjerojatno Luka Ivanušec. No, hrvatski reprezentativac mogao bi biti spreman za nastavak utakmice u kojem Hajduk u pravilu energijom pada te bi svojom kvalitetom i voljom nakon duže pauze mogao napraviti razliku na terenu.

Za kraj ostaje pitanje napadača. Bruno Petković je, čini se, iskoristio sve kredite kod Željka Kopića. Dinamov napadač je miljama daleko od forme koju je pokazivao za vrijeme stolovanja Nenada Bjelice i Zorana Mamića, čak je i pod Damirom Krznarom odigrao nekoliko zapaženih utakmica, no pod Kopićem igra neprepoznatljivo. Protiv Istre je ušao u završnici dvoboja, no u ovom trenutku se ne čini izgledno da će biti član udarnih 11 na Poljudu. Komnen Andrić se protiv Istre očistio kartona i on je u ovom trenutku prvi izbor za Dinamov napad, no Mahir Emreli je zabio dvije utakmice u nizu, potvrdio je kvalitetu zbog koje je doveden i nikoga ne bi začudilo kada bi Azer ponovno startao na Poljudu, u paru s Mislavom Oršićem (3-5-2) ili kao istureni napadač (4-2-3-1).

Moguća Dinamova formacija na Poljudu (3-5-2):

Alternativna Dinamova formacija na Poljudu (4-2-3-1):

1.HNL, 31. kolo

Petak, 15. travnja

Dinamo – Istra 1961 3:0

Hajduk – Gorica 1:0

Subota, 16. travnja

Šibenik – Slaven Belupo 15.00

Osijek – Hrvatski dragovoljac 17.05

Lokomotiva – Rijeka 19.10

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoPrva HNLHajdukŽeljko KopićBartol FranjićMahir EmreliBruno Petković

Ostale Vijesti