VIDEO Senzacionalnom predstavom Hrvatska izborila finale! U nedjelju igramo za zlato!

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 14.06.23. | 23:23

Nakon pune 23 godine Nizozemska je izgubila na kultnom De Kuipu! Hrvatska je izborila novo medalju, četvrtu u povijesti, i u nedjelju će igrati finale Lige nacija protiv boljega iz sutrašnjeg polufinala između Španjolske i Italije.

Nije moglo bez drame! Hrvatska je na De Kuipu u svim segmentima igre nadigrala domaću reprezentaciju koja je igrala u gostujućoj atmosferi. Trebali smo pobijediti već nakon 90 minuta, no domaćini su u 96. zabili za 2-2 i produžetke. Ipak, senzacionalna Hrvatska, i to još u ovakvoj atmosferi, danas jednostavno nije mogla izgubiti. Početkom produžetaka u igru je ušao Bruno Petković koji je fantastično zabio za 3-2, a onda izborio jedanaesterac kojeg je Luka Modrić realizirao za konačnih 4-2.

Nakon pune 23 godine Nizozemska je izgubila na De Kuipu. Nakon srebra i dvije svjetske bronce, Hrvatska u nedjelju igra za zlato!

Bravo, Vatreni! Nemamo riječi!

Utakmicu je obilježila i nevjerojatna, ma nestvarna atmosfera na tribinama. Iako se utakmica igrala u Rotterdamu, dojam je bio kako je domaćin i to premoćni - Hrvatska. Hrvatski navijači nadglasali su nizozemske u svim segmentima navijanja i bili su 12. igrač hrvatske reprezentacije u svakom smislu te 'floskule'.

U prvom dijelu prvog poluvremena nije bilo prilika iako se igralo s dosta visokim tempom na obje strane. Ivan Perišić dizao se dosta visoko, Luka Ivanušec ulazio je u sredinu, a to je ostavljalo dosta prostora Nizozemcima po desnoj strani njihovog napada.

Prvi udarac u okvir vidjeli smo tek u 18. minuti i to s – lijeve strane nizozemskog napada. Xavi Simons izborio se za udarac debelo iskosa, Dominik Livaković nije imao problem s kroćenjem lopte.

U 24. minuti Mario Pašalić je pokušao zabiti škaricama, no, umjesto lopte, odalamio je u glavu Nathana Akea, lopta se odbila do Luke Modrića koji pogađa metu, međutim, još prije udarca hrvatskog kapetana čula se zviždaljka Istvana Kovacsa, tako da pogodak nije bio priznat.

Prekršaj Pašalića i nepriznati gol Modrića pogledajte OVDJE (Nova TV i Sportklub).

U dobroj prilici našao se i Andrej Kramarić, ali se odlučio na lob i pucao preko gola, da bi odmah u nastavku akcije Ake sjajnim dodavanjem prebacio cijelu hrvatsku obranu, lopta je došla do Teuma Koopmeninersa koji puca preko Livakovićevog gola.

Golu Nizozemaca prethodile su loše odluke suca Kovacsa. Mađarski Rumunj nije dosudio čisti prekršaj Virgila Van Dijka nad Pašalićem, ali je puno blaži kontakt Ivana Perišića na suprotnoj strani nad Danzelom Dumfriesom okarakterizirao prekršajem. Nakon slobodnog udarca Nizozemci su dobro izigrali hrvatsku obranu, lopta je stigla do Donyella Malena koji pogađa kut Livakovićevog gola. Nizozemska je povela s 1-0.

Pogodak Malena za vodstvo Nizozemske pogledajte OVDJE (Nova TV i Sportklub).

Posljednjih 10 minuta prošlo je u pritisku Hrvatske, ali bez konkretnih šansi. Nizozemska je na odmor otišla s minimalnom prednosti.

Pomalo jalova Hrvatska u prvom dijelu u nastavak je ušla kao puštena s lanca. Luka Modrić je sjajnom vanjskom loptom proigrao Kramarića na lijevoj strani, hrvatska devetka izborila se za udarac, lijepo je naciljao, ali je lopta prohujala kraj gola.

No, isti protagonisti u 55. minuti Hrvatskoj su donijeli poravnanje! Modrić je sjajno uzeo loptu Codyju Gakpu koji ga hvata, a Modrić iskusno pada. Kovacs je odmah pokazao na bijelu točku, a Kramarić mirno realizirao jedanaesterac za poravnanje. Hrvatska je izjednačila!

Izboreni jedanaesterac Modrića i realizirani jedanaesterac Kramarića pogledajte OVDJE (Nova TV i Sportklub).

Gol nije povukao Hrvatsku, dapače, Vatreni su u nastavku igrali sjajno, bili su sigurni u obrani, dominirali su veznim redom i često se približavali šesnaestercu domaćina. Sjajnu akciju vidjeli smo nakon ubačaja Modrića vanjskom, Perišić je uhvatio volej, ali je lopta otišla malo preko Bijlowovog gola.

No, u 73. ništa nije moglo spasiti Nizozemce. Opet su Vatreni sjajno kombinirali po lijevoj strani, lopta je stigla do Luke Ivanušeca koji je zadržao loptu i fantastično pronašao Pašalića na petercu. Ofenzivac Atalante bio je neumoljiv. Hrvatska je povela s 2-1!

Pogodak Pašalića za vodstvo Hrvatske od 2-1 pogledajte OVDJE (Nova TV i Sportklub).

Zlatko Dalić prve izmjene napravio je u 78. minuti, kada je umjesto Josipa Juranovića i Luke Ivanušeca ubacio Josipa Stanišića i Nikolu Vlašića. Kasnije su u igru još ušli Lovro Majer umjesto Kovačića i Martin Erlić umjesto Andreja Kramarića

Nizozemci su do kraja utakmice očekivano pritisnuli Vatrene, utakmica je produžena za čak šest minuta, a svi smo ostali bez daha kada je Gakpo u 91. pucao kraj gola s udaljenosti od osam metara. Opasno je bilo i nakon 'kung fu' pokušaja Akea.

I onda, šok. U posljednjoj od šest minuta sudačke nadoknade, lopta se odbijala po kaznenom prostoru Hrvatske, stigla je do Noea Langa, koji je u igru ušao u 85., i mladi nizozemski ofenzivac pogađa iza leđa Livakovića za poravnanje i produžetke.

Pogodak Langa za 2-2 pogledajte OVDJE (Nova TV i Sportklub).

Kao što je Dalić išao zatvarati utakmicu vadeći Kramarića za Erlića, tako je početkom produžetaka ubacio napadača Brunu Petkovića za braniča Šutala.

Hrvatska je u produžecima nastavila tamo gdje je stala, pa do 90. minute. Ponovno su Vatreni zagospodarili terenom, sjajno prijetili posebno po lijevoj strani, a onda se dogodilo čudo. Petković je primio loptu na nekakvih 30-tak metara od gola, u stilu svojeg bivšeg suigrača Mislava Oršića krenuo u prodor i topovskim udarcem s 25 metara matirao Bijlowa za novo vodstvo Hrvatske. Ovo je vjerojatno bio Petkovićev pogodak s najveće udaljenosti u karijeri!

Fenomenalni pogodak Petkovića pogledajte OVDJE (Nova TV i Sportklub).


Pokušao je sa zamjenama prodrmati momčad Koeman, umjesto Akea i Gakpa ubacio je Malaciju i De Roona. Kako to u nogometu često biva, momčad počinje napadati tek kad 'voda dođe do grla'. Tako je Oranje tek u drugom produžetku bacilo sve karte u napad, opasno je bilo u 111. kada je Bergwijn dobio loptu na desnoj strani, ali je Livaković bio priseban.

No, takva igra omogućila je dosta prostora u obrani domaće reprezentacije, a to su Vatreni iskoristili i stigli došli do pobjede! Zaista je nevjerojatno što se dogodilo u 113. minuti, Vatreni su izigrali domaćine, lopta je stigla do Perišića koji fintom izbacuje Bijlowa, imao je pred sobom praktički prazna vrata i pogodio je prečku!

No, dvije minute kasnije pomoći za Nizozemce nije bilo. Petković je sjajnom fintom izbacio Malaciju koji ga ruži, zarađuje žuti karton, a Hrvatska jedanaesterac. Loptu je na kreč postavio Luka Modrić i fantastično pogodio za pobjedu! Gol pogledajte OVDE.

Petković je potom zabio i peti gol, ali se nalazio u ofsajdu. Nije niti bitno. Hrvatska je u finalu Lige nacija! Hrvatska je ponovno osvojila medalju. Ali, dajte nam sada i to zlato!

Polufinale Lige nacija

Nizozemska – Hrvatska 2-4

RotterdamStadion: De Kuip

Glavni sudac: István Kovács; pomoćnici: Vasile Florin Marinescu i Ovidiu Artene; VAR: Bastian Dankert

Strijelci: 1-0 Malen (34., Weiffer), 1-1 Kramarić (55., Modrić), 1-2 Pašalić (73., Vlašić), 2-2 Lang (90+5.), 2-3 Petković (99., Modrić), 2-4 Modrić (117., Petković)

Žuti kartoni: De Jong, Koopmeiners, Malacia (Nizozemska), Kovačić, Pašalić, Brozović, Livaković (Hrvatska)

Nizozemska (4-3-3): Bijlow - Dumfries (od 85. Lan), Geertruida, Van Dijk, Ake (od 106. Malacia) - Wieffer (od 75. Wijnaldum), Koopmeiners, De Jong - Malen (od 75. Bergwijn), Gakpo (od 106. de Room), Simons (od 64. Weghorst)

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Juranović (od 78. Stanišić), Šutalo (od 91. Petković), Vida, Perišić - Modrić (od 119. Barišić), Brozović, Kovačić (od 85. Majer) - Pašalić, Kramarić (od 90. Erlić), Ivanušec (od 78. Vlašić)



Tagovi

Hrvatska nogometna liganizozemska nogometna reprezentacijaFinal FourFinal Four Lige nacija 2023Liga nacija

Ostale Vijesti