Reuters
Reuters

VIDEO Arsenal nakon jedanaesteraca prošao u četvrtfinale nakon 14 godina, Galenov put od junaka do tragičara!

uto. 12.03.24. | 23:55

Čudesna večer u Ligi prvaka!

Ovog utorka dočekali smo nove utakmice u osmini finala Lige prvaka, a nakon što su se prošlog tjedna među osam najboljih plasirali PSG, Bayern, Manchester City i Real Madrid, sad će se odabranom društvu priključiti Barcelona te Arsenal koji je bolji od Porta bio tek nakon jedanaesteraca te su sada izborili svoj prvi plasman među osam najboljih klubova Europe nakon čak 14 godina!

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Prvo poluvrijeme ogleda na Montjuïcu možemo podijeliti na dva dijela. Do 30. minute na terenu je postojala samo Barcelona, igrali su direktno, nadahnuto, djelovali su puno gladnije te su za to u konačnici i nagrađeni s dva pogotka.

Prvo je u 15. poentirao Fermin, da bi samo dvije minute kasnije vodstvo Barcelone povećao Cancelo. Kod oba pogotka sudjelovao je nadahnuti Raphinha. Brazilac je kod pogotka Fermina upisao asistenciju nakon što je prekrasnom povratnom loptom pronašao mlađahnog ofenzivca Barcelone koji je potom rutinski poentirao, da bi onda kod drugog pogotka pogodio vratnicu nakon što ga je lijepo uposlio Yamal, a onda je u nastavku akcije Cancelo uspio povećati vodstvo domaćina.

No, u 30. minuti se Napoli vratio u igru!

Rrahmani je fenomenalno ispratio jednu akciju Napolija koja je potekla po desnoj strani, bivšeg igrača Dinama školskom povratnom loptom pronašao je Politano, a onda je stoper Napolija, manirom rođene devetke, svladao Ter Stegena s kojih 14 metara iskosa.

Taj pogodak malo je ‘dignuo’ goste, ali digla se isto tako i forma Ter Stegena posljednje vrijeme koji je to demonstrirao u 41. minuti kad je fenomenalno obranio pokušaj Di Lorenza glavom.

Na predah se tako otišlo s 2-1 vodstvom domaćina, a kad se sve zbrojilo i oduzelo, domaćin je i bio bolji za taj jedan pogodak…

U nastavku je Napoli imao svoje prilike, najbolju je propustio Anguissa, baš kao što je i pred sam kraj gredu pogodio Olivera, ali Barcelona je danas bila bolja momčad te su u konačnici zasluženo izborili prolazak u sljedeću fazu natjecanja.

Lewandowski je u 84. zabio za 3-1, a bio je to ujedno i Poljakov 94. pogodak u Ligi prvaka. Drama je tako izostala, a Xavi može biti iznimno zadovoljan kako je njegova momčad odigrala protiv aktualnog prvaka Italije i momčadi koja je u stanju svakoga pobijediti.

Barcelona - Napoli 3-1

Strijelci: 1-0 Fermin Lopez (15.), 2-0 Cancelo (17.), 2-1 Rrahmani (30., Politano), 3-1 Lewandowski (84.)

Sve pogotke s utakmice pogledajte OVDJE (Arena Sport)


Od prvog zvižduka Turpina Arsenal je krenuo u napad. Topnici su nošeni sjajnom energijom svojih navijača konstantno pritiskali goste, ali Porto je dugo odolijevao svim napadima Londončana. Bili su Portugalci kompaktni, Pepe je sve komandirao posljednjom linijom kao u najboljim danima, ali svi ti silni pokušaji domaćina napravili su jednu pukotinu u obrani Porta koju je kaznio Trossard.

Belgijac je netko tko nije standardan prvotimac, ali je uvijek tu negdje, 12., 13. ili 14. igrač. I ne smeta mu to, on šuti, radi i – zabija! Ovog utorka bio je precizan nakon sjajnog dodavanja Odegaarda, a zanimljivo je da je Trossardu ovo bio treći pogodak u Ligi prvaka zaredom na domaćem terenu. Prije njega su to u Arsenalu uspjeli samo Alexis Sanchez i Bukayo Saka

U nastavku se nije puno toga promijenilo. Arsenalove linije stajale su iznimno visoko, konstantnim presingom htjeli su natjerati goste na pogrešku, ali kako su nogometaši Porta jako dobro tehnički potkovani, pogrešaka baš i nije bilo.

Imali su gosti jednu dobru priliku u 64.minuti kad je Conceicao silovito tukao iz slobodnog udarca sa 17 metara, ali nedostajalo mu je preciznosti pa tako Raya nije morao intervenirati.

Arsenal je napadao, i napadao, i napadao, ali do pogotka za 2-0 ipak nisu mogli. Spasila je goste u jednom trenutku i vratnica, da bi onda u sudačkoj nadoknadi prvo domaćin, a onda i gost tražio najstrožu kaznu. Turpin je u oba navrata odmahnuo rukom, Francuz je bio djelovao dosta uvjerljivo u svojim odlukama, imao je jedan određeni kriterij i njega se držao.

Utakmica je tako otišla u produžetke, a odnos snaga na terenu se ni tada nije promijenio. Topnici su nastavili tamo gdje su stali, ali ni nakon prvih dodanih 15 minuta zabiti nisu mogli. Štoviše, najbolju priliku propustio je Teremi. U točno 100. minuti…

Igrač kojeg se svakako treba istaknuti iz ovog ogleda je čudesni Pepe. Nevjerojatni Portugalac ušao je u 42. godinu života, a kad su u produžecima igrači 20 godina mlađi od njega ‘disali na škrge’, kapetan Porta izgledao je besprijekorno. Istina, nikada Pepe nije bio ‘fin’ stoper, nikada u njegovoj igri nije bilo onog ‘šmeka’ kao kod primjerice Cannavara, Neste ili Maldinija, ali nema nikakve sumnje da je Pepe jedan od najvećih stopera svoje generacije. Poput vina, onog crnog, moćnog, snažnog… Tako Pepe izgleda na terenu!

U produžecima nekih stopostotnih prilika nije bilo, mreže su mirovale, a to je u prijevodu značilo da smo novog četvrtfinalista Lige prvaka dobili tek nakon jedanaesteraca.

U redovima domaćina svi su izvođači bili precizni (Odegaard, Havertz, Saka, Rice), dok je u redovima učinak bio polovičan. Pepe i Grujić bili su precizni, Wendell i Galeno (junak iz prvog ogleda postao je tragičar drugog) nisu i Arsenal je tako postao novi četvrtfinalist Lige prvaka!


Arsenal - Porto 4-2 nakon 11-eraca (1-0, 1-0)

Strijelac: 1-0 Trossard (41., Odegaard)

Jedanaesterci: 1-0 Odegaard, 1-1 Pepe, 2-1 Havertz, 2-1 promašaj Wendella, 3-1 Saka, 3-2 Grujić, 4-2 Rice, 4-2 promašaj Galena

Sve pogotke s utakmice pogledajte OVDJE (Arena Sport)

Jedanaesterce pogledajte OVDJE (Arena Sport)

Tijek utakmica:


Tagovi

ArsenalPortoBarcelonaNapoliLiga prvaka

Ostale Vijesti