Pixsell
Pixsell

Uskrs u tri tabora: Riječani zadovoljni, ali s 'blagim grčem u želucu', dinamovci u euforiji, hajdukovci u depresiji

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 31.03.24. | 12:27

Jadranski derbi mogao bi odrediti rasplet tekućeg prvenstva....

Nakon jučerašnjeg Derbija i pobjede Dinama na Poljudu, raspoloženje u navijačkim taborima tri konkurenta za naslov je prilično različito.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Riječani su zadovoljni jer su novom uvjerljivom pobjedom zadržali prednost na vrhu, ali Uskrs dočekuju i sa svojevrsnim 'grčem' u želucu, jer je Dinamo upisao pobjedu i ostao na -5 (u praksi moguće i -2 zbog zaostale utakmice) od Sopićeve družine. Na Kvarneru su se nadali remiju u Derbiju koji bi Fiumane postavio u još bolju poziciju. Ovako, ako Rijeka, recimo, ne pobijedi u Jadranskom derbiju, a Dinamo u Maksimiru svlada Istru 1961, 10 dana kasnije i Varaždin u zaostaloj utakmici, Plavi bi međusobni derbi na Rujevici mogli dočekati kao lider prvenstva. Da ne pričamo kako bi remijem i posebno porazom na Rujevici Rijeka zadržala Hajduk u igri za titulom. Riječani igraju odlično, u jako su dobroj formi i pobjedom protiv Hajduka bi napravili veliki, možda i ključni korak prema svojem drugom naslovu prvaka. No, vidjet ćemo kako će se momčad Željka Sopića suočiti s ovakvim pritiskom. Donedavno je fokus bio na borbi Dinama i Hajduka. Sada je štafetna palica već neko vrijeme u rukama Riječana i imaju priličnu prednost koju ne namjeravaju ispustiti. Sopić je potvrdio kako zna kako držati momčad 'našpananu', no sport je nepredvidiv. Idući tjedan bit će svakako ključan za Rijeku jer u njemu može izboriti novo finale Kupa, praktički izbaciti Hajduk iz utrke za naslovom te napraviti veliki korak prema novom naslovu nakon sedam godina.

U redovima Dinama, opravdano, vlada euforija. Plavi su svladali Hajduk na Poljudu, uz ne baš najljepšu igru, ali u Derbijima te ionako nitko ne pita za stil i način kako si došao do pobjede. Dinamo je nedavno svladao i Rijeku, od koje ima bolji međusobni omjer, i navijači Plavih vjeruju kako je utakmica na Poljudu bila prekretnica koja bi trebala prvenstvo odvesti na njihov mlin. Srećom po Sergeja Jakirovića, euforija se niti ne stigne rasplamsati jer se utakmice igraju svakih nekoliko dana. Dinamo cijelu sezonu ne djeluje uvjerljivo, čak i najbolje prolazi kada igra obrambeni, reaktivni nogomet (Betis, PAOK, Hajduk, Rijeka) i Plavi, za sada, nisu potvrdili da mogu pobjeđivati u serijama. Uostalom, gdje je garancija da će Dinamo iduće nedjelje svladati Istru koja u Maksimir stiže u dobroj formi, na krilima Hajdukovog bivšeg trenera Paola Tramezzanija, a Plavi će biti psihički i fizički potrošeni od dva Derbija? Tanka je granica između euforije i depresije. Iako mnogi Dinamovi navijači tvrde da ih nakon pobjede u prvenstvu 'nije briga za Kup', ispadanje od Hajduka u Kupu ponovno bi razdrmao trenutno euforični Dinamov navijački puk, a Jakiroviću, koji je pobjedom dobio novi kredit, ponovno bi svaka iduća utakmica bila 'kvalifikacijska'.

Navijači Hajduka su pak nakon poraza od Dinama utonuli u depresiju i fatalizam. Sezona koja je trebala biti 'ta' raspada se kao kula od karata. Bijeli imaju sedam bodova manje od nabujale Rijeke kod koje gostuju u idućem kolu i s porazom, a vjerojatno i remijem bi se već tada, sedam kola prije kraja, oprostili od naslova. Jer, nadoknaditi 10 ili sedam bodova zaostatka za Rijekom, a ispred Bijelih je i Dinamo, nije realno, posebno jer Hajduk ima velikih problema s izostancima, a do kraja sezone mora na noge Slaven Belupu, Istri i Lokomotivi. Hajduk k tome za Kup-Derbi, Jadranski derbi, a vjerojatno i derbi protiv Osijeka ne može računati na Marka Livaju, Josip Brekalo i Nikola Kalinić još nisu u optimalnom zdravstvenom stanju, Perišićev povratak prije kraja travnja nije realan, a Bijeli uz to imaju i podosta problema sa suspenzijama i ozljedama, posebno u obrani. Iz te perspektive, logičan je pesimizam Hajdukovih navijača, u ovom trenutku nitko ne vjeruje da Bijeli mogu 'preživjeti' idući tjedan i dva derbija, no vraćamo se na već upotrebljenu floskulu - sport je nepredvidiv. Hajduk protiv Dinama u srijedu i posebno protiv Rijeke u nedjelju nema što izgubiti. Bijelima u Jadranskom derbiju igraju samo tri boda, kao i Dinamu sinoć. Ako hajdukovci prežive iduće dvije utakmice protiv ljutih rivala, sezona im još neće biti izgubljena.

Predstojeći tjedan, a posebno dvije nedjeljne utakmice mogle bi na neki način odrediti rapslet tekućeg prvenstva. Osim što Rijeka, Dinamo i Hajduk love plasman u finale Kupa, Rijeka bi pobjedom u Jadranskom derbiju napravila veliki korak prema naslovu. Dinamu bi remi u Jadranskom derbiju, uz očekivanu pobjedu nad Istrom, vratio ulogu prvog favorita za naslov, a Hajduku bi pobjeda protiv Rijeke (i Dinama) spasila sezonu i zadržala ambicije o naslovu (duploj kruni).

RASPORED 'VELIKE TROJKE' DO KRAJA SEZONE

Rijeka:

Rijeka - Lokomotiva, 3. travnja, 16.00 (Kup)

Rijeka - Hajduk, 7. travnja, 19.30

Istra 1961 - Rijeka, 14. travnja, 19.00

Rijeka - Gorica, 21. travnja, 19.10

Lokomotiva - Rijeka, 28. travnja, 19.20

Rijeka - Dinamo, 5. svibnja, 19.30

Varaždin - Rijeka, 11. svibnja, 19.00

Osijek - Rijeka, 18. svibnja, 19.00

Rijeka - Slaven Belupo, 25. svibnja, 19.00

Dinamo:

Hajduk - Dinamo, 3. travnja, 19.00 (Kup)

Dinamo - Istra 1961, 7. travnja, 17.00

Gorica - Dinamo, 13. travnja, 19.00

Dinamo - Varaždin, 17. travnja, 17.00

Lokomotiva - Dinamo, 21. travnja, 17.00

Varaždin - Dinamo, 27. travnja, 17.00

Rijeka - Dinamo, 5. svibnja, 19.30

Dinamo - Osijek, 11. svibnja, 19.00

Slaven Belupo - Dinamo, 18. svibnja, 19.00

Dinamo - Rudeš, 25. svibnja, 19.00

Hajduk:

Hajduk - Dinamo, 3. travnja, 19.00 (Kup)

Rijeka - Hajduk, 7. travnja, 19.30

Hajduk - Osijek, 14. travnja, 16.30

Slaven Belupo - Hajduk, 20. travnja 19.10

Hajduk - Rudeš, 27. travnja 19.10

Hajduk - Varaždin, 5. svibnja, 17.00

Istra 1961 - Hajduk, 11. svibnja, 19.00

Hajduk - Gorica, 18. svibnja, 19.00

Lokomotiva - Hajduk, 25. svibnja, 19.00



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaHNLHNK RijekaRijekaHajdukDinamo ZagrebGNK DinamoJadranski derbiDerbi

Ostale Vijesti