Action Images/John Clifton
Action Images/John Clifton

Uremović za Germanijak: "Morao sam promijeniti ligu da se vratim u repku, a htjeli su me i iz HNL-a"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 01.06.22. | 08:02

Novi branič berlinske Hetrthe o iskustvu u Championshipu, rastanku s Rusijom i ponudama 'velike četvorke' hrvatskog nogometa

Filip Uremović dugo se nije javljao, da bi u utorak popodne osvanuo u Berlinu kao novi igrač Herthe! Ugovor s Rubinom iz Kazanja koji je trajao do lipnja 2024. je raskinut jer su Tatari ispali iz lige, a proljetos je naš 25-godišnji branič, nakon posebne Fifine dozvole zbog rusko-ukrajinskog rata, bio na posudbi u Sheffield Unitedu gdje se nije naigrao. No, u miru i tišini je pronašao angažman kod njemačke Staroj dami, kako tepaju Herthi, koju je ispadanja kroz repesaž s Hamburger SV-om spasio vršnjak Ante Čačića, Felix Magath (68).

Uremovića neće trenirati njemačka legenda, Magath ipak nije Čačič i novi trener Berlinčana postaje Sandro Schwarz (43), koji je prošle dvije godine radio u moskovskom Dinamu, a prije toga vodio Mainz.

„Prošlu zimu sam već imao ponudu Herthe, ali tada se nismo dogovorili, a sada jesmo. S bivšim klubom sam svoje odradio“, priča nam Uremović iz svoje Požege, kamo se vratio već u utorak predvečer. Pripreme s novim klubom, s kojim je potpisao četverogodišnji ugovor, počinju 20. lipnja, spominje se američka turneja...

Kako je prošao rastanak s klubom iz Tatarstana, čiji ste član bili preko tri i pol godine?

„Morali su me pustiti bez odštete jer su ispali iz lige, takvu sam klauzulu imao u ugovoru da sam slobodan ako postanu drugoligaši. Kad smo mi stranci proljetos otišli doživjeli su devet poraza, završili predzadnji. Žao mi ih je, no poklopilo se tako da oni ispadnu, a Hertha se spasi i eto me u novom klubu.“

Sheffield United? Triput ste nastupili, u derbiju protiv Bournemoutha ste proglašeni igračem utakmice, potom ste odigrali još 45 minuta i gotovo.

„Već kad sam dolazio znao sam da stižem kao zamjena njihovom iskusnom stoperu koji se ozlijedio, Chrisu Bashamu. Rekli su mi da im trebam dok se on ne vrati, a to je igrač koji ima najviše nastupa za momčad, 11 godina je u klubu, dokapetan. Dobro sam odigrao te tri utakmice, no kad se on oporavio ja sam se lakše ozlijedio. Trener je rekao sve pet, sve super, ali on ima prednost, ti si ipak na posudbi. Na kraju smo ispali u play-offu za Premier ligu od Nottingham Foresta na jedanaesterce, ali lijepo iskustvo mi je to bilo, klub je fantastičan, premierligaška razina, puno dobrih i kvalitetnih ljudi sam upoznao“.

Ispunio si je Filip želju da zaigra u Engleskoj, a sad će i onu davnu dječačku – njemačka Bundesliga.

„Je, Bundesliga je onako jedna prava liga s ofenzivnim momčadima, dobra za razvoj svakog igrača. Nisam puno dvojio ni čekao druge ponude, oni su prvi ozbiljni kontakt napravili, njihov sportski direktor Fredi Bobič s kojim sam i sam razgovarao te sam se u dogovoru s obitelji odlučio sna taj, nadam se, pravi korak za mene. Hvala Bogu da se sve dobro završilo“.

Čeka ga rad i borba za mjesto; desnog beka je igrao 35-godišnji Slovak Peter Pekarik, koji na dresu nosi broj 2, uz kapetana Boyatu drugi stoper je bio posuđeni Stuttgartov branič Kempf, a Uremović je zadužio 'peticu', prema tome... Dabome! Zanimljivo, zadnju utakmicu za hrvatsku reprezentaciju, šesti nastup, imao je u Ligi nacija u Švedskoj, na blagdan Svetog Nikole Tavelića, 14. studenoga 2020. godine, kao desni bek; u 41. minuti zbog ozljede ga je zamijenio Josip Juranović.

„Bio sam u međuvremenu nešto malo u konktaktu s nekim ljudima iz Saveza, ništa previše. Znam i sam da ni moja momčad ni njeni rezultati u ruskoj Premijer ligi nisu opravdavali moj poziv, na meni je bilo da promijenim sredinu ukoliko se želim vratiti u krug naše nacionalne momčadi. Evo, to se sada dogodilo, sad ćemo vidjeti što će biti dalje. Svatko tko je bio u reprezentaciji se nada ponovnom pozivu, pa tako i ja“.

Reprezentaciji, naravno, želi sve najbolje u novom izdanju Lige nacija. Nego, špekulirali smo mi novinari proljetos kad su stranci iz Rusije dobili prigodu za odlazak negdje drugdje da će Lovren u Dinamo, Moro u Hajduk, Jedvaj u Rijeku, a Uremović u Osijek.

„Bilo je poziva, čak i konkretnih, ali otvorila mi se Engleska, kamo sam također oduvijek želio. Iznenadio sam se i ja koji su me sve hrvatski klubovi htjeli, ali ne bih sada to otkrivao, shvatite me“.

Hm... Krenuli smo pogađati, kome su ono trebali stoperi i otkrili da su trebali – svima iz velike četvorke!

„Ha, ha, ha, ha, ha, sve ste rekli!“

Dakle, nismo bili na krivom tragu, naprotiv!


Tagovi

Filip UremovićHerthaHrvatska nogometna reprezentacijaBundesligaRubin KazanjSheffield UnitedRuska Premier ligaChampionshipHNL

Ostale Vijesti