REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

Umjesto "Posebnog" može postati "Trofejni": Mourinho na 90 minuta od ispisivanja povijesti

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 25.05.22. | 08:53

Karizmatični Portugalac ima priliku postati prvi trener koji u svojoj kolekciji ima Ligu prvaka, Kupe Uefa, Europsku i Konferencijsku ligu

Posljednjih se godina nakupilo ponešto prašine na etiketi koju si je sam nadjenuo i koja će ga pratiti kroz cijelu karijeru – The Special One. Riječ je, jasno, o Joseu Mourinhu, treneru koji je od 2004. kada je uostalom i svijetu obznanio da je on „Posebni“ dok je vodio Porto do europskog trona i koji je obilježio posljednjih 18 godina europskog nogometa.

Kada je Daniel Levy promišljao tko će mu voditi momčad nakon Mauricija Pochettina, prvi pick mu je bio upravo Mourinho. Kritičari karizmatičnog Portugalca su smatrali kako Levy radi veliku pogrešku te da je Mourinho već preletio svoje menadžerski zenit. Priča je imala podlogu – Josea su nogirali s prethodne dvije premiergligaške gaže, iz Chelseaja i Man. Uniteda, a momčadi su mu igrale rijetko gledljiv nogomet. Ali seksipilan nogomet ionako se nikada nije vezao uz pragmatičog Mourinha.

(2.50) Roma (3.40) Feyenoord (3.30)

Pa iako niti Chelsea niti United nisu igrali za prste polizati, trofejna bilanca išla je u Portugalčevu korist. S Plavcima je u sezoni 2014./2015. osvojio naslov prvaka i Kup, dok je s Unitedom stigao do trofeja Europske lige, ali i drugog mjesta u ligi za što će kasnije reći da je to bila njegova trenerska disertacija. Niti Chelsea niti United se nakon njegovog odlaska nisu približili tim rezultatima.

„Rezultat iznad svega“, glasila bi maksima kojom se Mou vodio tijekom karijere. I nju je predstavio prvog dana kada je kročio u trening centar Spursa. Znao je Mou da sastav Tottenhama ima talenta, ali nedostajalo je nečeg drugog. „Morate pokazati da imate muškost“, grmio bi uoči svake utakmice Portugalac. Ali igrače iz te tottenhamovske letargije nije uspio izvući čak niti on. I nakon godine i pol dana ponovno se našao na burzi. Prvi puta od Leirie 2002. da je klub napustio bez bez punjenja trofejnih vitrina. U Portu, dva puta u Chelseaju, Interu, Realu i Unitedu – svuda je osvajao srebrninu prije toga. Doduše, nije imao priliku pohrvati se s Man. Cityjem u finalu Liga kupa jer mu je tjedan dana prije toga Levy uručio otkaz.

Na burzi je bio nešto više od godine dana, da bi se onda vratio u Serie A, u Romu. Proteklog ljeta Jose je potpisao za Vučicu i sada je na rubu da ostvari joj donese prvi trofej u zadnjih 14 godina, ali i da postane prvi trener koji je osvojio četiri velika europska trofeja. Nakon Lige prvaka, Europske liga i Kupa Uefe, Moua 90 minuta dijeli i od hvatanja trofeja Konferencijske lige.

A koliko je samo bilo sprdanja s njim i Romom tijekom ove sezone, u kojoj je simpatični Bodo/Glimt nanio možda i najsramotniji poraz u klupskoj povijesti, kada je rimski klub kući poslao sa 6:1.

Mourinho se, međutim, nije dao i taj neugodni Bodo je preskočio u četvrtfinalu pa onda i Leicester u polufinalu. Ali za razliku od nekih prijašnjih godina, Jose nije likovao. Čak je i odbacio nadimak po kojemu je postao poznat. Doduše, u svom je stilu podsjetio dežurne dušebrižnike da je na korak od povijesnog pothvata

(2.50) Roma (3.40) Feyenoord (3.30)

„Ako pobijedim, postat ću prvi trener sa svim europskim trofejima. Priač oko Special Onea je stara. Onda datira s početka moje karijere. Kad ste zreliji i stabilniji, onda više mislite na druge ljude nego na sebe. Ne vjerujem u magiju. Kada nakon naporne sezone dođete do finala, posao je obavljen. Ovo je momčadski trenutak, a ne trenutak jedne osobe“, pričao je nedavno Mourinho koji je dovukao Romu u prvo europsko finale nakon 31 godine, a Roma ima priliku ugrabiti svoju prvu kantu još od 2008. i talijanskog kupa.

„Ne postoje magični napici, niti magične čarolije. Nema ničeg posebnog što se može napraviti, osim toga da da budemo momčad. Uz sve naše kvalitete i limite. Za mene je ova sezona bila pozitivna, bez obzira kako finale završilo“, podvukao je Mou.

A tko bi se okladio protiv njega u finalu. Uz svo poštovanje Feyenoordu i svemu što su učinili ove sezone, nekako je teško zamisliti da nakon konačnog sučevog zvižduka nećemo gledati Portugalca kako podignutih šaka juri prema navijačima u zagrljaj. Za još jedan trofej, za nadopunu CV-a. Možda je "The Special One" izgubio svoj touch, ali do trofeja put zna. Možda će nakon večerašnjeg finala u Tirani prikladnije zvučati "Trofejni".

Finale Konferencijske lige

Roma - Feyenoord, 21.00


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Konferencijska ligaRomaFeyenoordJose Mourinho

Ostale Vijesti