Ritzau Scanpix via REUTERS
Ritzau Scanpix via REUTERS

U Bergamu trljaju ruke: Rasmus Højlund je želja brojnih klubova iz Premier lige i Bundeslige

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 24.03.23. | 13:08

Prošlog ljeta ga je htio dovesti i Southampton, ali se on odlučio za Atalantu. I nije pogriješio…

Reprezentacija Danske je u 1. kolu kvalifikacija za Euro s uvjerljivih 3:1 svladala Finsku. Sva tri pogotka za domaćina postigao je Rasmus Højlund, talentirani 20-godišnji napadač koji bi nakon samo godinu dana u Serie A mogao ostvariti unosni transfer u Englesku ili Njemačku.

Talijanski stručnjak za nogometne transfere, Fabrizio Romano, javlja kako za napadačem Božice već sada postoji ozbiljan interes klubova iz Premier lige i Bundeslige. Iako Romano nije naglasio o kojim je klubovima riječ, ranije se spominjao interes Arsenala koji bi mogao postati 'frontrunner' u utrci za njegovim potpisom. Arteta u ovom trenutku od klasičnih 'devetki' ima na raspolaganju samo Jesusa i Nketiahu, s tim da bi mu se na ljeto mogao vratiti i sjajni Amerikanac Balogun koji ove sezone oduševljava na posudbi u Reimsu. Za njega, doduše, postoji mogućnost da karijeru nastavi u nekom drugom klubu, odnosno da ga Topnici prodaju bez da se on uopće više vrati u London, a to bi otvorilo mjesto u sastavu za nesuđenog igrača Southamptona koji je prije početka sezone, iako je na stolu imao ponudu Svetaca, ipak odlučio odjenuti dres Božice.

Højlund je prije dolaska u Serie A jednu polusezonu branio boje Sturm Graza koji je dovevši njega napravio fenomenalan posao. Podsjetimo, Danac je u siječnju 2022. stigao u redove austrijskog prvoligaša za skromnih 1.8 milijuna eura, da bi ga pola godine kasnije Atalanta otkupila za ogromnih 17.2 milijuna eura. Kao zamjenu za Danca je Sturm doveo sunarodnjaka mi Williama Bövinga te Nizozemca nigerijskog podrijetla Emanuela Emeghu. Potonji je trenutno prvi topnik Sturma, dok je Böving 'out' do kraja sezone nakon što se teško ozlijedio za vrijeme dok je bio s U21 reprezentacijom Danske. Kako bilo, Sturm Graz je trenutno na drugom mjestu Bundeslige sa samo tri boda manje od vodećeg Red Bull Salzburga, a njihovo dovođenje Højlunda i prodaja nakon samo pola godine smatra se jednim od najboljih poslova u povijesti austrijskog nogometa.

No, vratimo se mi Dančevom potencijalnom transferu u Englesku. Ili Njemačku, jasno. On je ove sezone u crno-plavom dresu skupio devet pogodaka u 27 nastupa, s tim da posljednje vrijeme minutažu dosta dijeli sa Zapatom i Murielom. No, budući da je u ogledu protiv Empolija u igru ušao u 79. minuti i onda sedam minuta kasnije zabio pobjednički gol za pobjedu 2:1, očekuje se da ga Gasperini više neće micati iz početne postave. Arsenal, sigurno, sve prati, ali tu je navodno BVB koji bi mogao na ljeto ponovno raditi velike promjene u svojim redovima. Inače, Højlund je s tri gola Fincima postao drugi najmlađi igrač u povijesti Danske koji je postigao hat-trick na jednoj utakmici (20 godina, 47 dana), dok je na vrhu i dalje ostao Michael Laudrup (19 godina, 119 dana). Mlad, talentiran i gladan golova napadač sigurno drži visoku cijenu u današnjem nogometu pa bi ga tako Atalanta mogla pustiti samo ako ponuda bude negdje oko 50 milijuna eura. Arsenal to svakako može platiti ako odluče da je on 'taj'…

U svakom slučaju, Højlund će na ljetnom mercatu biti 'vruća' roba. Hoće li ostvariti transfer u Premier ligu, Bundesligu ili će pak ostati u Serie A, tek ćemo vidjeti, ali o njemu će se svakako još puno pisati i pričati… (I.A.S.)



Tagovi

AtalantaRasmus HøjlundArsenalPremier ligaBundesligaLjetni prijelazni rok

Ostale Vijesti