ALY SONG/Action Images
ALY SONG/Action Images

Tri mjeseca burze: Veznjak za kojeg je prije pet godina plaćena odšteta od 50 milijuna eura i dalje je bez posla

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 06.03.21. | 12:41

Povezivalo ga se s Liverpoolom i Chelseajem, ali on se odlučio za nešto drugačiji nogometni put…

Prošlo je točno pet godina i mjesec dana kako je Alex Teixeira i službeno predstavljen kao novi igrač kineskog prvoligaša Jiangsu FC-a koji je za njega izdvojio nevjerojatnih 50 milijuna eura odštete. Plemeniti veznjak praktički je mogao birati gdje će nastaviti karijeru, zvali su ga i Redsi i Plavci, ali usprkos tome on je odlučio kako bi za njega bilo 'pametnije' da svoj nogometni put nastavi u egzotičnoj Kini.

Naravno, nije potrebno naglašavati zašto se Brazilac odlučio za taj potez. Tih godina, za razliku od danas, u Kini nije postojalo nikakvo ograničenje koliko stranci mogu biti plaćeni. Teixeira je po dolasku u Jiangsu postao jedan od 10 najplaćenijih nogometaša svijeta, ali ta odluka da ode u Kinu koštala ga je da nikada ne dobije reprezentativni poziv kojeg je - ako je suditi po onome kakve je igre pružao u dresu Šahtara – bio itekako dostižan.

Rudari su ga doveli iz Vasco da Game u siječnju 2010. godine za šest milijuna eura. Brazilska kolonija u Donjecku postala je bogatija za još jednog ofenzivca, a on je ubrzo po dolasku u klub postao jedan od nositelja istog.

U dresu Šahtara skupio je 45 nastupa u Ligi prvaka, pritom je postigao 11 pogodaka i upisao četiri asistencije, ali u najboljim igračkim godinama on nije odlučio karijeru nastaviti u nekom od europskih velikana, već se odlučio za kineski novac.

Najbolju utakmicu u europskim natjecanjima odigrao je na domaćem terenu kad je njegov Šahtar poražen od kasnijeg osvajača Lige prvaka, Real Madrida.

Gosti su do 77. minute imali prednost od 0:4, Cristiano Ronaldo zabio je dva pogotka, Luka Modrić jedan, a kad su svi samo čekali da kraljevski klub rutinski privede utakmicu kraju, ukazao se ofenzivni veznjak Rudara.

Prvo je iz kaznenog udarca zabio za 1:4, šest minuta kasnije sudjelovao je u pogotku Dentinha, da bi dvije minute prije kraja postigao svoj drugi pogodak na utakmici zbog čega je Rafa Benitez gotovo poludio.

Bacili su igrači Šahtara sve karte u napad, ali u konačnici ipak nisu uspjeli kreirati senzaciju i uzeti bod Realu. No, tri pogotka u 13 minuta, i to protiv jedne od najboljih momčadi svijeta, to nije mogao svako…


Teixeira je tih godina bio najbolji igrač ukrajinskog velikana. On je bio taj koji je svojim lucidnim potezima izluđivao suparničke obrane, preciznim udarcima iz daljine nerijetko se i sam upisivao u listu strijelaca, ali, ali… Ostaje jedan veliki ali u njegovoj priči.

No, dojam je kako za njega ne postoji ali. Brazilac je izabrao svoj put, u Kini je uzeo novac kojeg je teško izbrojati, a sad se, nakon što mu je istekao petogodišnji ugovor, pojavio na listi slobodnih igrača.

Od prvog siječnja Brazilac je bez kluba, ponovno su krenuli medijski natpisi kako bi mogao u Španjolsku i Englesku, ali on je uzeo malu pauzu od nogometa. Ne žuri mu se, želi ići tamo gdje će ponovno biti 'alfa i omega', a to mu europski velikani nisu u stanju ponuditi tek tako.

Stoga ne čudi da se sve glasnije spominju dvije opcije – Povratak u Ukrajinu i potencijalni odlazak u MLS.

Što će se na kraju dogoditi, teško je predvidjeti, ali da je mogao ostvariti puno uspješniju karijeru, u to ne sumnjamo. Naravno, kad govorimo u sportskom smislu, jer kad je riječ o financijama, tu smo sigurni da je itekako dobro prošao, puno bolje nego li je to zaslužio.


Tagovi

Alex TeixeiraJiangsu SuningKinaBrazilnogometni transferitransferiLjetni prijelazni rokŠahtar

Ostale Vijesti